Kombi rodzinne do 40 tys.

17 Lut 2020, 21:27

Witam Was,

to mój pierwszy temat tutaj.
Stanąłem przed koniecznością wyboru kupna samochodu rodzinnego.
Samochód ma być wykorzystywany typowo użytkowo i główny priorytet to niezawodność. A ja niestety nie znam się za bardzo na samochodach.

Wymagania:
- rodzaj paliwa: benzyna ( bez LPG)
- nadwozie: segment C, kombi
- użytkowanie: głównie miasto i czasem trasy (rodzina, wakacje)
- roczny przebieg około 6000 km.
- budżet: 40000 zł.
- wiek samochodu: max rok produkcji auta 2015.
- wyposażenie: klimatyzacja manualna

interesuje mnie samochód dla rodziny 2+1 (dziecko 2 lata) i może docelowo 2+2. Nadwozie kombi, tak by zmieścił się bagaż i wózek dziecięcy. Zależy mi na miejscu z tyłu tak by zmieścił się fotelik do jazdy tyłem 18 kg.
Wstępnie interesuje mnie Ford Focus kombi 1.5, Kia Ceed 1.6, Toyota Auris 1.6, skoda Octavia

Teraz moje dodatkowe uwagi: w tym budżecie i roczniku (chciałem jak najmłodszy) wypada chyba segment C, który jest chyba i tak dość ciasny.
Np. oglądałem Aurisa i wydaje mi się on dość ciasny, mimo że kombi.

Nie wiem czy ww. wymagania (rocznik+budżet) pozwalają wybrać coś z segmentu D (bardziej przestronne samochody)?
Jeden kolega mi doradził, żeby poszukać jakiegoś sedana, ale nie wiem czy pomieszczą się te wszystkie bagaże przy wyjeździe z dzieckiem.

Pytanie też do wyboru silnika, np. w Aurisie wolałbym 1.6 bo podobno te 1.33 są awaryjne, za to w Focusie 1.0 wydaje mi się trochę mało jak na taki samochód.

Proszę o jakieś porady.
Jeśli moje założenia nie są wystarczająco precyzyjne to proszę napisać to uzupełnię.

Pozdrawiam,
ecr2048
Nowicjusz

25 Lut 2020, 14:16

ecr2048 napisał(a):Teraz moje dodatkowe uwagi: w tym budżecie i roczniku (chciałem jak najmłodszy) wypada chyba segment C, który jest chyba i tak dość ciasny.Np. oglądałem Aurisa i wydaje mi się on dość ciasny, mimo że kombi.
Niestety te samochody są dosyć ciasne bo to tak naprawdę małe kombi. Zobacz sobie może lepiej coś w stylu np. Forda C-maxa czy Renault Scenic.

ecr2048 napisał(a):Pytanie też do wyboru silnika, np. w Aurisie wolałbym 1.6 bo podobno te 1.33 są awaryjne, za to w Focusie 1.0 wydaje mi się trochę mało jak na taki samochód.
Silniki 1.33 w Toyocie na początku produkcji miały faktycznie jakieś problemy ale usunięto je i w twoim przedziale cenowym raczej nie znajdziesz tych z wadami.
Focus daje radę z tym silnikiem i ogólne sam silnik jest całkiem niezły jak zaakceptuje się że pod maska mamy tylko trzy cylindry ;/ W najnowszym Focucie silnik został zmodernizowany i dostał możliwość odłączania cylindrów :shock: tak się czasem zastanawiam kto wymyśla takie rzeczy w tak małym silniku ale to już inny temat....
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jakie silniki wybierają Europejczycy?
    Analitycy sygnalizują, że październik 2017 r. był momentem przełomowym pod względem wybieranego przez kierowców rodzaju paliwa. W ciągu tego miesiąca zarejestrowano ponad 619 tys. pojazdów z silnikami benzynowymi, ...