Liftback/sedan propozycje 30 000 zł.

24 Lut 2020, 16:01

Witam przymierzam się do zmiany samochodu, budżet około 30 000 zł. Auto ma być przede wszystkim wygodne i w miare tanie w utrzymaniu. Osiągi nie są dla mnie najważniejsze. Samochód musi być w benzynie, raczej nie będę zakładał LPG. Chciałbym żeby to była wolnossąca jednostka.
Do tej pory zastanawiałem się nad:
Laguna 3 2.0 140km - raczej faworyt.
Avensis 3 ( nie wiem jaki silnik i nie jestem pewny czy zmieszczę się w budżecie)
Mazda 6 - wizualnie piękna, boję się rdzy.
Ewentualnie z mniejszych sedanów, bo takie też wchodzą w grę volvo s40 II.
Które z tych aut będzie najlepszym wyborem? A może jakieś inne propozycje? Z góry dzięki.
Grubazzz
Nowicjusz

25 Lut 2020, 14:37

Grubazzz napisał(a):Ewentualnie z mniejszych sedanów, bo takie też wchodzą w grę volvo s40 II.Które z tych aut będzie najlepszym wyborem? A może jakieś inne propozycje?
Co byś powiedział na Toyotę Corolla 1.6? Zerknij sobie np. na tą [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Grubazzz napisał(a):Avensis 3 ( nie wiem jaki silnik i nie jestem pewny czy zmieszczę się w budżecie)
Tu chyba tylko diesel bo benzynowe są droższe ;/
Grubazzz napisał(a):Mazda 6 - wizualnie piękna, boję się rdzy.
Jak znajdziesz dobry egzemplarz bez rudej i zabezpieczysz to nie powinno być większego problemu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Lut 2020, 19:02

Dzięki za odpowiedź! Ta corolla wydaje się fajna, dzięki za propozycję.
A co do Laguny, to jest ona droga w utrzymaniu? Podoba mi się to auto wizualnie, czytałem wiele dobrego, spełniało by moje wymagania, tylko im człowiek więcej czyta tym mniej wie i ma większe wątpliwości.
Grubazzz
Nowicjusz

25 Lut 2020, 19:10

Laguna nie jest spektakularnie droga, ot średnia dla auta tej klasy. Jeśli nie planujesz lpg i wystarczy ci 140 ps to wolnossące 2.0 będzie ok. W przypadku kiedy lpg jest realnym scenariuszem lepiej poszukać 2.0T

Jeśli s40 nie jest za małe to także fajna opcja. W utrzymaniu będzie trochę taniej niż 6/avensis/laguna
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Lut 2020, 20:27

Zdecydowanie wystarczy mi 140km w lagunie, obecnie jeżdzę astra 105km więc myślę że i tak będzie duża różnica. Poza tym jestem przyzwyczajony do niskiej dynamiki silnika, w pracy jeżdzę fabią 1.0 mpi... :lol: . Tak jak mówiłem najbardziej zależy mi na tym, żebym nie wysiadał z samochodu z bolącymi plecami. Auto ma być wygodne i rzadko się psuć, osiągi nie są dla mnie najważniejsze.
Grubazzz
Nowicjusz

25 Lut 2020, 21:11

Skoro ma być wygodnie to możesz zerknąć na citroena c5 2.0/140 na zawieszeniu hydro
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km