Kombi/sedan dla rodziny 2+2

22 Sie 2021, 13:00

Dzień dobry. Jak w tytule szukam auta rodzinnego za około 30 tys. Dzieci 10 i 4l wózek nie potrzebny ale fotelik i podkładkę jeszcze będziemy wozić.

Przydał by się samochód segmentu D ale do kompakta też się zmieścimy a bedzie nowszy i być może tańszy w utrzymaniu.
Auto będzie używane do przejazdów najczesciej od 10 do 20km w jedną stronę, dojazdy do pracy, zakupy, krótsze i dłuższe wycieczki. Przebieg roczny szacuję teraz na około 10-15 kkm bo są też inne pojazdy ale ten byłby tym podstawowym.

Priorytetem jest dla mnie to żeby samochód był bezawaryjny, nie ważne ile będę zostawiał przy dystrybutorze, żeby tylko nie było stresu bo coś się sypnęło. Dizla nie lubiłem zanim stało się to modne ale większość modeli które mnie interesują są właśnie z tymi silnikami i chyba trzeba się będzie przekonać.
Druga sprawa to rodzaj nadwozia. Może być kombi, sedan lub ostatecznie van.
Hatchbacki i suwy odpadają.
Spodobało mi się kilka modeli
1. Focus 3fl kombi
2. Mondeo
3. Vw jetta, golf kombi passat,
4. Octavia 3
5. Hyundai i40/i30 kombi
6. Oczywiście bmw 3 lub 5 ale tu trzeba by dołożyć
I inne podobne ale nic konkretnego a w ogłoszeniach i tak są tylko powyższe
Głównie oglądam auta z polskiego salonu.
Jakie silniki są polecane do ww aut?
kawasakigsxr
Nowicjusz

22 Sie 2021, 14:44

Weźcie sobie to mondeo. Będziesz miał bardzo dobry kompromis pomiędzy wielkością auta a kosztami utrzymania, raczej nie do przebicia. Tanio wyjdzie octavia 2 tylko tam bezpiecznie to 1.6/102 pod maską

octavia 3, i40 poza budżetem i to sporo
bmw i bezawaryjność to dość odległe pojęcia
focus może być
jetta mała, golf ok z dieslem, passat ok z dieslem (raczej b6 bo na b7 mało kasy)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Sie 2021, 16:48

W sumie tak... napisałem za około 30 a w obserwowanych mam zapisane wyszukiwanie do 40.
Podane przeze mne modele są na olx za okolo 35 i zaznaczone że polski salon, jak kupie taniej to dobrze ale to się wszystko okaże jak zacznę jeździć
kawasakigsxr
Nowicjusz

22 Sie 2021, 17:28

Polski salon nie jest gwarancją niczego oprócz bardziej rozwiniętej korozji podwozia i zwykle biedniejszej wersji
franccc
Stały forumowicz

22 Sie 2021, 17:32

Możliwe ale idźmy dalej. Co z tymi silnikami w fordach i innych, czego unikać
kawasakigsxr
Nowicjusz

22 Sie 2021, 18:39

Jak chcesz mieć względny spokój serwisowy to najrozsądniejszym wyborem będą wolnossące benzyniaki 1.6/105/125 w focusie i 2.0/145 w mondeo
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

22 Sie 2021, 19:18

Większość ogłoszeń z fordami to jednak dizle. Aż tak źle z nimi? A ecoboost?
Mam dostęp do dwóch VW ~ 10 letnich i to dizel jest bezawaryjny. Tsi też nie sypie sie jakoś bardzo, tylko rozrząd trzeba zmieniać co 60 tys a reszta to eksploatacja.
kawasakigsxr
Nowicjusz

22 Sie 2021, 19:37

No to możesz sobie i bmw kupić, tam wymiana połowy silnika to "eksploatacja".
Każdy diesel ma kilka elementów, które w 10 letnim aucie prędzej czy później się sypną. Kwestia szczęścia czy i ile z nich będzie do wymiany w trakcie twojego użytkowania
franccc
Stały forumowicz

22 Sie 2021, 20:35

kawasakigsxr napisał(a):Mam dostęp do dwóch VW ~ 10 letnich i to dizel jest bezawaryjny

To już jest silnk TDI na Common Rail-u więc spoko, tylko pytanie czy u Ciebie się sprawdzi, te 15k przebiegu to takie minimum raczej na opłacalność diesla.
Mój kumpel ma golfa VI 2,0 TDI CR, auto ma 11 lat i żadnych "typowych" usterek diesla nie trzeba było na razie robić, a przebieg to niemal 200 tys.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Sie 2021, 20:39

kawasakigsxr napisał(a):Tsi też nie sypie sie jakoś bardzo, tylko rozrząd trzeba zmieniać co 60 tys a reszta to eksploatacja

Tia, wpisz sobie na google : pompa wody tsi, pompa oleju albo pompka wysokiego ciśnienia... więc błogo nie jest :D
demirbiras napisał(a):Mój kumpel ma golfa VI 2,0 TDI CR, auto ma 11 lat i żadnych "typowych" usterek diesla nie trzeba było na razie robić, a przebieg to niemal 200 tys.

Oj jak cudownie :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

22 Sie 2021, 20:46

szybki napisał(a):Tia, wpisz sobie na google : pompa wody tsi, pompa oleju albo pompka wysokiego ciśnienia... więc błogo nie jest

No tak google rzetelne źródło wiedzy motoryzacyjnej :roll:
ale tak to teraz jest mechanicy z tutoriali z youtuba i wiedza o motoryzacji z google :)
demirbiras
Zaawansowany

22 Sie 2021, 20:52

demirbiras napisał(a):No tak google rzetelne źródło wiedzy motoryzacyjnej
ale tak to teraz jest mechanicy z tutoriali z youtuba i wiedza o motoryzacji z google

Jak się odcedzi fanbojw to potem się dowiesz że np.pompe wody do 2,0 tsi ktorą rekordziści wymieniają co rok i kosztuje 700zł.można przerobić, a wysypana pompa oleju nie zawsze daje lampkę alladyna za to szybko konczy głowę.
Ale wiesz to sa ploty :D
szybki
Moderator - Tuning

22 Sie 2021, 20:58

Wszystko ok ale gdzie w tym temacie jest coś mówione o jakiś 2,0 TSI? bo nie zauważyłem?
demirbiras
Zaawansowany

23 Sie 2021, 10:08

focus może być jetta mała, golf ok z dieslem,

franccc, co Ty za bzdury wypisujesz? Jetta mała, a golf i focus ok? :mrgreen: :ok:
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2014

23 Sie 2021, 10:40

demirbiras napisał(a):Wszystko ok ale gdzie w tym temacie jest coś mówione o jakiś 2,0 TSI? bo nie zauważyłem?

Autor napisał ogólnie że tsi się nie sypie więc mu odpowiedziałem po czym Ty włożyleś opowoastkę o swoim koledze i tyle.
szybki
Moderator - Tuning