Kombi/Sedan do 30 tys.

31 Paź 2016, 16:54

Witam Was serdecznie!

Potrzebuję pomocy dotyczącej wyboru jakiegoś konkretnego autka, czas się przesiąść z naszej dosyć ciasnej Ibizy 2 i przenieść się na coś o klasę wyżej.

Przede wszystkim przebieg jaki robię rocznie to do 20 tys. powinno być, trasy parę razy w roku (500-1000 km), generalnie codzienne podjazdki do sklepów (10-40 km). Skrzynia tylko i wyłącznie manualna. Jeżeli chodzi o silniki to tak max. 2.0, żeby mnie akcyza nie zjadła.

Chciałbym przenieść się na coś większego, jako że tych tras dosyć mało robimy to chyba lepiej byłoby postawić na benzynę. Jeżeli jednak już wybieramy się w tą trasę chciałbym aby auto było wygodne, szerokie i trzymało się fajnie tych zakrętów, bez problemu na wyższych obrotach i prędkościach. Zależy mi przede wszystkim na komforcie jazdy i w miarę dobrym wyposażeniu (klimatronic, czujniki, esp).

Teraz podam Wam moje typy:

- Kia Cee'd w wersji kombi (najlepiej ta wersja po liftowa)
- Hyundai i30 kombi
- Ford Mondeo MK4 (sedan)
- ewentualnie Skoda Octavia II (najlepiej też wersja po liftowa)

Brałem pod uwagę jeszcze jakieś fajne Volvo S40 (nie, V50 jest dla mnie za duży), jednak rynek niemiecki pod względem tych aut jest dosyć ubogi i ciężko o dobre Volvo.

Które z tych aut będzie najlepszym wyborem? W miarę tanim do utrzymania i przede wszystkim komfortowym? Auto chciałbym sprowadzić z Niemiec (dokładnie z okolic Monachium +/- 100 km).

Dzięki za pomoc!
Seba23
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Ibiza 2
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

31 Paź 2016, 18:22

Seba23 napisał(a):chciałbym aby auto (...) trzymało się fajnie tych zakrętów, bez problemu na wyższych obrotach i prędkościach

Od razu na początek odpada Hyundai i Kia.
Skoda też słaba w tym względzie.

Zostaje Mondeo, które sobie z tym najlepiej radzi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

31 Paź 2016, 18:51

Czyli najlepszym wyborem będzie Mondeo, w jakiej wersji silnikowej? 2.0 Duratec 145KM, chyba najlepsza jednostka, poczytałem trochę. Jakby udało się łapnąć coś powyżej 2008 roku myślę że byłoby w porządku.
Seba23
Obserwowany

Auto: Seat Ibiza 2
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2002

31 Paź 2016, 18:57

2,0 w Mondeo jest ok
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

31 Paź 2016, 20:51

Seba23 napisał(a):Brałem pod uwagę jeszcze jakieś fajne Volvo S40 (nie, V50 jest dla mnie za duży), jednak rynek niemiecki pod względem tych aut jest dosyć ubogi i ciężko o dobre Volvo.

Z tym akurat bym się nie zgodził ale każdy ma własne zdanie. A dlaczego nie próbować szukać krajowego?
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renowacja, naprawa podsufitki w samochodzie - instrukcja
    Naprawa podsufitki w samochodzie wymaga od nas trochę pracy i myślę że większość osób wiedząc jak to zrobić poradziła by sobie z takim problemem. Opiszę jak naprawić podsufitkę od której zaczyna odpadać materiał ...