REKLAMA
Witam Was serdecznie!
Potrzebuję pomocy dotyczącej wyboru jakiegoś konkretnego autka, czas się przesiąść z naszej dosyć ciasnej Ibizy 2 i przenieść się na coś o klasę wyżej.
Przede wszystkim przebieg jaki robię rocznie to do 20 tys. powinno być, trasy parę razy w roku (500-1000 km), generalnie codzienne podjazdki do sklepów (10-40 km). Skrzynia tylko i wyłącznie manualna. Jeżeli chodzi o silniki to tak max. 2.0, żeby mnie akcyza nie zjadła.
Chciałbym przenieść się na coś większego, jako że tych tras dosyć mało robimy to chyba lepiej byłoby postawić na benzynę. Jeżeli jednak już wybieramy się w tą trasę chciałbym aby auto było wygodne, szerokie i trzymało się fajnie tych zakrętów, bez problemu na wyższych obrotach i prędkościach. Zależy mi przede wszystkim na komforcie jazdy i w miarę dobrym wyposażeniu (klimatronic, czujniki, esp).
Teraz podam Wam moje typy:
- Kia Cee'd w wersji kombi (najlepiej ta wersja po liftowa)
- Hyundai i30 kombi
- Ford Mondeo MK4 (sedan)
- ewentualnie Skoda Octavia II (najlepiej też wersja po liftowa)
Brałem pod uwagę jeszcze jakieś fajne Volvo S40 (nie, V50 jest dla mnie za duży), jednak rynek niemiecki pod względem tych aut jest dosyć ubogi i ciężko o dobre Volvo.
Które z tych aut będzie najlepszym wyborem? W miarę tanim do utrzymania i przede wszystkim komfortowym? Auto chciałbym sprowadzić z Niemiec (dokładnie z okolic Monachium +/- 100 km).
Dzięki za pomoc!