Kombi/sedan w benzynie do 40k - opinie.

02 Lut 2015, 20:35

To ja może wypowiem się na temat propozycji autora, zamieszczonych w pierwszym poście
Generalnie wybrałeś najlepsze auta z segmentu D :ok: trudno będzie dokonać selekcji, jednak podejmę się tego trudnego zadania
Koncern PSA
Zarówno Mondeo jak i C5 są moimi faworytami. Ford ze względu na to, że jest najprzestronniejszym autem w klasie, przyjemnie się go prowadzi, rozbudowana gama jednostek napędowych pozwala każdemu znaleźć coś dla siebie (choć wszyscy wiemy, że na rynku wtórnym wybór jest dość ograniczony). Nie bez znaczenia jest również trwałość tego modelu - nie słyszałem o jakiś spektakularnych akwariach. Wadą jest duże prawdopodobieństwo trafienia na auto flotowe, chociaż tutaj raczej chodzi o podstawowe benzyniaki i diesle 1.8. Wg warto poszukać wersji 2.5t i zagazować
C5 to przede wszystkim zawieszenie hydropneumatyczne, którego nie ma co się bać - zamysł pamięta lata 50-te. W ogólnym rozrachunku eksploatacja wychodzi taniej niż w przypadku klasycznego zawieszenia. Inną mocną stroną auta jest bogate wyposażenie, przestronne i wygodne wnętrze, świetne zabezpieczenie antykorozyjne. Jeśli chodzi o silniki to należy unikać benzynowych 1.6 bo mają awaryjny rozrząd, diesli 1.6 bo są za słabe oraz diesli 2.0< bo są bardzo skomplikowane konstrukcyjnie.
Opel
Na jego temat nie mam aż takiej wiedzy.
Jeśli chodzi o wnętrze, to wobec wymiarów zewnętrznych szału nie ma. W aucie dość nietrwała jest elektronika - czasami jakiś chochlik się pojawi
Silniki. Sprawa dość złożona. Jest pewne, stare ale słabo jadące 1.8 140 KM, które można polecić z czystym sumieniem oraz bez problemu gazować. Wolnossące 1.6 to kompletna porażka, bo nie ma żadnego przyspieszenia. Niby ok jest 1.4t ale to raczej w mniejszej Astrze a nie w takiej wielkiej krowie. O 1.6t nie wiem nic. Śmiem jedynie twierdzić, że to jednostka z Corsy OPC. 2.0t pali b.dużo a na dodatek nie przerobisz na LPG, bo ma bezpośredni wtrysk benzyny. Fiatowskie diesle miały z początku jakieś problemy z dpf. Lubi się też urwać poduszka pod silnikiem (również diesel). Drogie w naprawach adaptacyjne zawieszenie Flex FIDE
Laguna
Tutaj będę jeszcze bardziej oszczędny w słowach. Generalnie to najlepsze Renault ostatnich lat. Już siętak nie psuje jak II gen (chociaż ta nawet po lifcie była ok). Z silników omijając szerokim łukiem 1.6, 1.5 DCI. Silniki dobrze znoszą gaz. Na temat awaryjności nie chcę się wypowiadać, żeby nie wprowadzać w błąd
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lut 2015, 20:11

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -Astra 1.6/180km
Warto się zainteresować tym autkiem?
Mało jest ich ale może warto?

Toyota Avensis 1.8/2.0.
Warto? I jak z gazowaniem tego i tego silnika?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

03 Lut 2015, 20:45

Kieł napisał(a):Warto się zainteresować tym autkiem?
Hmm, auto sprowadzone z Francji a książka serwisowa po niemiecku? Ok... :roll:
Dość podejrzana kwestia
Sam silnik udany. Z tego co pamiętam była wersja z fabrycznym CNG. Przebieg tego egzemplarza można wsadzić głęboko między bajki.
W Avenie gazowalne są w zasadzie 1.8 bo w 2.0 (już od I gen po fl) montowano wtrysk bezpośredni
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

03 Lut 2015, 20:55

Link dałem przykładowy, a chodziło mi bardziej o ten silnik 1.6 turbo.Czyli wychodziła taka wersja 180 konna, nie jest to żaden "tjuning"?
A jak z gazowaniem tego 1.6 turbo da radę czy lepiej unikać?

@Doczytałem się i jedna fabryczne są to silniki więc :ok:
Kieł
Stały forumowicz

05 Lut 2015, 14:00

Wie ktoś coś n/t gazu w tym silniku? :)
Kieł
Stały forumowicz

05 Lut 2015, 14:24

Wtrysk ma wielopunktowy więc może wejdzie. Najlepiej spytaj na forum opla, myślę że tam ktoś da Ci odpowiedź. Abstrahując to ja bym się zastanowił czy downsizing w postaci 180 koni z 1.6 to dobry wybór i czy dojedzie do załóżmy 250 tysięcy w całości. Ja nie jestem tego zwolennikiem, choć są też dobre silniki tego typu np 1.4 w astrach, 1.4 w bravo, 1.6 w fordach
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczna jazda bez ładowania z gniazdka
    Brytyjski oddział jednej z wiodących marek zaprosił swoich klientów do przeprowadzenia szeroko zakrojonego testu samochodów hybrydowych. Okazało się, że samochody hybrydowe poruszały się na samym silniku elektrycznym ...
    Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...

17 Lut 2015, 21:15

A coś o tych silnikach mi powiecie:
1.6 CVVT 126 i 1.6 122
Ten CVVT to jest DOHC czy ten drugi?
Głównie występują w Hyundai'ach i Kia'ch.

I jakie macie zdanie na samochody poflotowe?
Warto - nie warto i dlaczego.
Kieł
Stały forumowicz

18 Lut 2015, 19:17

Wersja przed i poliftowa z tym, że mocniejsza ze zmiennymi fazami rozrządu CVVT
Obydwa silniki są bardzo dobre pod względem spalanie/dynamika, lubią LPG, są proste mechanicznie i co za tym idzie są trwałe. Ładne sztuki szybko się sprzedają.
Kieł napisał(a):I jakie macie zdanie na samochody poflotowe?
Warto - nie warto i dlaczego.

zależy jaka to flota
jak flota się kończyła na tym, że autem jeździł właściciel to jeszcze ujdzie ale jak była w dużym zakładzie to auta są najczęściej mocno zaniedbane, wytłuczone itp bo nikt nie dba o nie swój samochód
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010