To ja może wypowiem się na temat propozycji autora, zamieszczonych w pierwszym poście
Generalnie wybrałeś najlepsze auta z segmentu D
![OK :ok:]()
trudno będzie dokonać selekcji, jednak podejmę się tego trudnego zadania
Koncern PSAZarówno Mondeo jak i C5 są moimi faworytami. Ford ze względu na to, że jest najprzestronniejszym autem w klasie, przyjemnie się go prowadzi, rozbudowana gama jednostek napędowych pozwala każdemu znaleźć coś dla siebie (choć wszyscy wiemy, że na rynku wtórnym wybór jest dość ograniczony). Nie bez znaczenia jest również trwałość tego modelu - nie słyszałem o jakiś spektakularnych akwariach. Wadą jest duże prawdopodobieństwo trafienia na auto flotowe, chociaż tutaj raczej chodzi o podstawowe benzyniaki i diesle 1.8. Wg warto poszukać wersji 2.5t i zagazować
C5 to przede wszystkim zawieszenie hydropneumatyczne, którego nie ma co się bać - zamysł pamięta lata 50-te. W ogólnym rozrachunku eksploatacja wychodzi taniej niż w przypadku klasycznego zawieszenia. Inną mocną stroną auta jest bogate wyposażenie, przestronne i wygodne wnętrze, świetne zabezpieczenie antykorozyjne. Jeśli chodzi o silniki to należy unikać benzynowych 1.6 bo mają awaryjny rozrząd, diesli 1.6 bo są za słabe oraz diesli 2.0< bo są bardzo skomplikowane konstrukcyjnie.
OpelNa jego temat nie mam aż takiej wiedzy.
Jeśli chodzi o wnętrze, to wobec wymiarów zewnętrznych szału nie ma. W aucie dość nietrwała jest elektronika - czasami jakiś chochlik się pojawi
Silniki. Sprawa dość złożona. Jest pewne, stare ale słabo jadące 1.8 140 KM, które można polecić z czystym sumieniem oraz bez problemu gazować. Wolnossące 1.6 to kompletna porażka, bo nie ma żadnego przyspieszenia. Niby ok jest 1.4t ale to raczej w mniejszej Astrze a nie w takiej wielkiej krowie. O 1.6t nie wiem nic. Śmiem jedynie twierdzić, że to jednostka z Corsy OPC. 2.0t pali b.dużo a na dodatek nie przerobisz na LPG, bo ma bezpośredni wtrysk benzyny. Fiatowskie diesle miały z początku jakieś problemy z dpf. Lubi się też urwać poduszka pod silnikiem (również diesel). Drogie w naprawach adaptacyjne zawieszenie Flex FIDE
LagunaTutaj będę jeszcze bardziej oszczędny w słowach. Generalnie to najlepsze Renault ostatnich lat. Już siętak nie psuje jak II gen (chociaż ta nawet po lifcie była ok). Z silników omijając szerokim łukiem 1.6, 1.5 DCI. Silniki dobrze znoszą gaz. Na temat awaryjności nie chcę się wypowiadać, żeby nie wprowadzać w błąd