Kombi / SUV, 30-40tys. Pomoc w wyborze

13 Wrz 2022, 11:11

Cześć !
Nadeszła pora na zmianę auta, mój Chevrolet Aveo T200 przestał być wystarczająco pojemny.
Chciałbym kupić jakieś większe auto w przedziale cenowym 30-40 tysięcy. Znam się na komputerach, na samochodach już nie ale czy człowiek musi się znać na wszystkim ? :)

Moje wymagania to:
- 'duże' auto
- klima
- benzyna (na 99.9% będzie montowany gaz)
- w miarę niska eksploatacja (części, naprawa etc)
- plusem będzie możliwość zamontowania większych opon (często jeżdżę po dużym błocie :) )

Średnio miesięcznie pokonuję około 1600km, przy czym jest to jakieś 60% trasa, 40% miasto.

Z aut które mi się wizualnie podobają to:
- Opel Astra J
- Seat Ibiza
- Peugeot 3008/5008
- Ford Focus

Jednak ścierpię raczej każdy wygląd samochodu, bardziej zależy mi na tym by był to model nie cierpiący na jakieś bolączki.

Będę wdzięczny za pomoc !
Deivid179
Nowicjusz

Auto: Daewoo

13 Wrz 2022, 11:21

Trochę to śmieszne bo podajesz w tytule że szukasz SUV-a, dalej że ma być duże auto, po czym w autach które Ci się podobają jest Ibiza, segment miejski :)

Jak chcesz kombi z prawdziwego zdarzenia to ja bym pomyślał nad Skodą Octavią, przy 20 tys rocznie to nie wiem czy nie lepiej iść w diesla zamiast bawić się w gaz...

Najpierw warto ustalić jaki segment, bo kombi to może być i Audi A6 i Skoda Fabia
a jeden to klasa wyższa a drugi auto miejskie i przestrzeni zdecydowanie mniej.
poza tym jakie to duże auto? duży bagażnik czy wysokie, masywne? jak jakieś BMW X6?
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

13 Wrz 2022, 11:31

Duże większe od mojego obecnego auta, zależy mi na montażu klatki dla psa w bagażniku (obecnie mam zajęte tylne siedzenia).
Czy w aucie będzie coś skrzypieć czy na przykład lusterka będą sterowane ręcznie to mi nie zależy. Liczą się dla mnie bardziej części niż to czy deska skrzypnie raz na jakiś czas.

Nie wiem czy warto w tej cenie kupić auto z 2010r z większym przebiegiem ale lepsze jakościowo, czy też stawiać na rok 2015r ale już niższy segment. Gdybym to wiedział to nie szukałbym pomocy wśród ludzi którzy to lubią.

Biorąc pod uwagę na przykład takie ogłoszenie, wydaje mi się że to jest zbyt niska cena na takie auto. Ale jako laik miałbym ochotę je obejrzeć i może kupić ze względu na moją niewiedzę :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Deivid179
Nowicjusz

13 Wrz 2022, 11:38

Przede wszystkim w tej Astrze nie ten silnik, to jest opasły kloc i to nie ma prawa jechać, poza tym no 35 tys prawie za 8 letnią Astrę z podstawowym silnikiem benzynowym co to kto lubi.
Jak chcesz Astrę w benzynie to min 1,4 turbo

i dla mnie ogólnie jak jeździsz 20 tys rocznie i ponad połowa z tego to trasy to tylko turbo pod maską bo nie ma co się męczyć wolnossakami czyli silnikami które jadą w górnych zakresach obrotów.

Obejrzyj też Forda Mondeo, też spoko w kombi dosyć praktyczny - ale tu już idziemy w klasę średnią a nie kompakty jak Astra czy Focus itp.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

13 Wrz 2022, 11:42

Obecnie posiadam Chevroleta z 2005r z silnikiem 1.4 i 83km, na trasie spokojnie 120-140km/h. Fakt jest głośno, ale mi to nie przeszkadza.
Dużo jeżdżę ale to nie są długie trasy, przykład do pracy mam ok 9km, z czego 3 to miasto, 6 trasa, później wypad z psem znów 3 miasto, 20 trasa.
Z tego co wiem diesel lubi bardziej długie trasy, a takie u mnie są 2/3 razy w roku jak jadę na wyjazd.
Czy przy takich dystansach nadal warto rozważyć diesla ?
Deivid179
Nowicjusz

13 Wrz 2022, 11:51

Często jeżdzisz po blocie to weź pod uwagę coś z napędem na 4 koła
z suvów niestaty nie znajdziesz nic ciekawego co ma duzy bagażnik.
Fajną propozycją może być skoda octavia scout, ma napęd 4x4 i bardzo pojemny bagażnik tylko dostępność takiego auta moze być ciężka.
z innych moze być mitsu outlander ale tam za to nie ma ekonomii, wszystko wychodzi dość drogo od zawieszenia aż po blachę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Aston Martin Vanquish Vision
    Ten zupełnie nowy model Astona Martina będzie się wyróżniał centralnie umieszczonym silnikiem z tyłu Jest to całkowicie nowa konstrukcja która została zbudowana od podstaw i nie bazuje na żadnym z poprzednich ...

13 Wrz 2022, 13:59

Powiedzcie mi proszę co sądzicie o Kia Ceed 1.6 GDI?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogólnie czy cena za taki samochód z rocznika 2014 jest w porządku ?
Deivid179
Nowicjusz

13 Wrz 2022, 18:38

LPG... Tak średnio te silniki lubią gaz, dodając biedę w środku ja bym nie brał.

Ogólnie auto jak najbardziej w porządku, ale nie ten konkretny egzemplarz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Wrz 2022, 08:09

Przejedź się różnymi autami - nabierzesz pojęcia co Ci jest potrzebne, co się dobrze prowadzi co nie. Naprawdę widziałem wielu wielu ludzi którzy sami nie wiedzą czego chcą dopóki się nie przejadą. To rozwiewa wszelkie wątpliwości. Bo pisząc duży samochód mamy na myśli Audi A6 w kombi albo BMW X5 a tutaj duże auto Kia ceed ;) w dodatku terenowe - z dużymi kołami żeby było łatwo po błocie jeździć.
Jeździłeś taką Kią ? Przejedź się ceed a później przejedź się mondeo jak sugerował Trevor.
Jeżeli rocznie jeździsz 10 tys km. i kupisz zadbane - serwisowane auto, to każdy samochód przez 3 lata Twojego użytkowania będzie dobrze się spisywał. Kwestia wyboru konkretnego egzemplarza (oczywiście nie mówimy tutaj o autach naprawdę problematycznych).
To że kupisz chwalony model, z dobrymi opiniami nie znaczy że Twój egzemplarz taki będzie :evil:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam