Kompakt do 40 tys. (koniecznie z turbo)

06 Wrz 2022, 19:54

Cześć.
Potrzebuję pomocy w wytypowaniu samochodów kompaktowych, które są warte uwagi w cenie do 40 tys. zł. Aktualnie posiadam Ceeda 1.4 z 2008 roku i ogólnie jestem zadowolony z niego, jest bezawaryjny, ekonomiczny, wygodny i wielu aspektach mi odpowiada, jednak chciałbym coś bardziej dynamicznego. Co prawda głównie jeżdżę po mieście, ale kiedy wyjadę poza miasto to auto nie daje rady... Diesel nie wchodzi w grę ze względu na przebiegi jakie robię, dlatego myślę o kupnie benzyny z turbo. Tylko pytanie jakie auta w tym przedziale cenowym będą w miarę rozsądne (czyt. mało awaryjne)?
Moje preferencje co do samochodu przedstawiam poniżej:
- kompakt 5-drzwiowy (tylko i wyłącznie), może ewentualnie być jakiś mały suv/crossover
- wiek do 10 lat
- min. 110 KM
- rozsądne spalanie
- komfortowe zawieszenie (ceed ma sztywne zawieszenie, które jest porażką przejeżdżając przez jakiekolwiek poprzeczne nierówności, wieczne stuki itd, wiadomo o co chodzi :) )
- w miarę dobre wyciszone wnętrze
- 6 biegów.

Bardzo proszę o propozycje.
luke444
Obserwowany

07 Wrz 2022, 08:19

Masz całkiem niezły bezawaryjny silnik, jego następna w wersji kappa jeździ trochę lepiej ale nadal jest bezawaryjny niestety brakuje tam z tego co pamiętam szóstego biegu. W obecnym silniku masz niecałe 100KM więc moim zdaniem nie musi to być coś w turbo ale np. w Kii i Hyundaiu masz silnik 1.6 GDi który już dynamicznie jest sporo lepszy ale tu musiałbyś się przejechać i zobaczyć czy Ci pasuje.
luke444 napisał(a):może ewentualnie być jakiś mały suv/crossover
Celując w małe spalanie (szczególnie w trasie) i komfort jazdy odpuściłbym te nadwozia.

Mając na uwadze inne marki można by tu było spojrzeć w stronę np. Astry 1.4T którą możesz mieć z LPG więc kwestię spalania można pominąć :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Wrz 2022, 12:03

Dzięki za odpowiedź.
Moja kijanka ma 109 KM, dlatego napisałem, że min. 110 KM to minimum, bo nie chciałbym schodzić poniżej tego pułapu :)
Co do awaryjności... Może i awaryjny nie jest, ale niezbyt trwały ten silnik. Popychacze zaworowe klepią i bierze olej. To ponoć normalne w tych silnikach, nawet mechanik z ASO tak mi powiedział. W dłuższej perspektywie czasu czekałby mnie pewnie remont silnika. W kilku miejscach jest już rdza, więc będą tylko koszty.

Szczerze mówiąc o Astrze myślę od dawna, bo podoba mi się to auto z wyglądu, ale im więcej czytam tym sam już nie wiem. Ponoć kiepska skrzynia biegów. Auto jest ciężkie jak na hatchback, mułowate przy rozpędzaniu się, więc pewnie trzeba brać wersje min. 140 KM żeby czuć dynamikę... LPG raczej nie chcę, zwłaszcza przy obecnej sytuacji na rynku związanej z gazem.
luke444
Obserwowany

07 Wrz 2022, 12:09

Luke444, na te konie tak nie patrz bo Astra ma 140 a jedzie ja u konkurencji 120 koni
Astra min 1,4T 140 a nawet może 1,6T jak chcesz na prawdę poczuć dynamikę.
Popatrzałbym też na vaga, Leona III już byś złapał, tam masz może mniej trwałe silniki ale mega wydajne, nawet przy mniejszych mocach.
Może warto też na Tipo zerknąć z 1,4 t-jet
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

07 Wrz 2022, 13:03

1.6 GDI wcale jakieś super dynamiczne nie będzie, kolejne auto które będziesz musiał kręcić żeby jechało. Albo pojemność, albo turbo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Wrz 2022, 22:52

Jak autorowi przeszkadza sztywność zawieszenia w ceedzie, to w Leonie straci wszystkie zęby, co kto lubi
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Superb - nowy wygląd i mniejsze zużycie paliwa
    SKODA rozpoczyna kolejny etap swojej ofensywy modelowej SKODĄ Superb. Model flagowy marki imponuje atrakcyjnymi nowymi elementami stylistyki SKODY, świeżym wnętrzem i ulepszonymi funkcjami. Zużycie paliwa i emisja CO2 oferowanych ...

14 Wrz 2022, 16:29

Podepnę się pod temat, bo szukam podobnego auta :)

Czy jest jakaś godna alternatywa dla Astry 1.4T? Zakładając, że samochód większość przebiegu będzie robił poza miastem.
ImpactBlu
Nowicjusz