Kombi/SUV z dużym bagażnikiem, benzyna do 150k(nowe)/100k(używane)

13 Mar 2024, 11:24

Witam, szukam auta dla rodziny (2+1) kombi ewentualnie SUV z dużym bagażnikiem (ok 600l ) w benzynie, najlepiej automat. Mój roczny przebieg to 10-15k km, miasto/trasa 50/50. Nie lubię często zmieniać aut, jeśli będzie mi pasowało to pewnie pojeżdżę nim ok 5-10lat.
Moje wymagania:
* nowe do ok 150-160k - idealnie byłoby z tanim leasingiem (np. VW ma dobre warunki). Używane do ok 100k, 2-3 letnie na gwarancji z jak najmniejszym przebiegiem -
* benzyna
* oczekuje dosyć dynamicznego auta - założyłem że moc minimalna to 150KM - ma być mocniejsze od obecnego auta - Fiat Bravo 2 120KM. Przy tym żeby było w miarę ekonomiczne.
* tempomat aktywny i podstawowi asystenci - front asiste/line assist
* ergonomia użytkowania typu podgrzewane siedzenia/schowki, kamery cofania. Fajnie jakby były reflektory Matrix lub minimum zwykłe Ledy

Moje typy to:
* skoda octavia kombi
* seat leon kombi
* cupra leon kombi
Z silnikiem 2.0 190KM lub 1.5 150KM - zastanawiam sie czy 1.5 nie będzie za słaby na trasie, jeździłem testową cuprą z tym silnikiem i i wydawała się wystarczający, ale to była jazda maks do 120-140km/h.

Obawiam się trochę kupna używek, bo zazwyczaj przy autach 2-3 letnich olej jest wymieniany wg. zaleceń ASO co 30k km.... Zastanawiam się jak to wpłynie na żywotność. Mam na oku dwie używki
* Leon rejestracja 06.2021 - 1.5 150KM, przebieg ok 56k km za 100k zł z banku VW. Olej wymieniany raz przy ok 30k km - jest lekko przerysowany przedni błotnik i lampa - zostanie to naprawione przez autoryzowany serwis ASO przed sprzedażą.
* Leon rejestracja 01.2022, 2.0 190KM, przebieg 26km za 122k zł - olej wymieniano przy 15k km. Auto w leasingu (cesja).

Co do nowych aut leon VS octavia, to tylko silnik 1.5 150KM jest dostępny w nowej konfiguracji i wyjdzie pewnie ok 150k-160k zł - chyba że dostanę leona z wyprzedaży rocznika z silnikiem 2.0. Patrzyłem też na Cupry - wizualnie mi się podobają ale wychodzą o ok 10-15k zł drozej niż Seat .
Skoda mniej mi się podoba ale za to wydaje się praktyczniejsza i powinna być bardziej komfortowa (mniej sztywne zawieszenie).
szuwar333
Nowicjusz

18 Mar 2024, 12:11

Nikt nic nie doradzi?
Obawiam się czy Cupra/Leon FR nie będzie zbyt twardy, głośny i za niski (mały prześwit) na polskie drogie. Zaczynam zastanawiać się czy nie lepiej kupić coś używanego typu Superb - tylko zazwyczaj są to po flotowe auta z dużym przebiegiem i serwisem do 30k km - i na jazdach testowych miałem wrażenie że to auto bardzo "pływa".
szuwar333
Nowicjusz

18 Mar 2024, 15:10

Większość tych używanych 2-3 letnich samochodów jest po wypożyczalniach. Poszedłbym w nowy. W grupie VW dostaniesz leasing koło 104%, rzeczywistych. Kombi będą miały większy bagażnik, rozejrzał bym się po salonach konkurencji, nie zamykaj się na jeden koncern
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Mar 2024, 21:03

Właśnie tego się obawiam, większość 2-3 latków ma nalatane 100-200k km - olej wymieniany co 30k km żeby tylko gwarancje zachować - czyli o auto nikt nie dbał bo wiedział że sprzeda jak się gwarancja zacznie kończyć:/.

Jeździłem dzisiaj Cupra Leon 1.5 i 2.0 (190KM) - i skłaniam się do 2.0 - na tym samym odcinku spalanie bardzo podobne (przy próbie zachowania podobnych prędkości:P) a więcej frajdy w mocniejszym. Dwie rzeczy które trudno ocenić po takim dystansie - to komfort i wyciszenie w trasie. Dzisiaj trochę wiało i było słychać w aucie szum i świst. Do tego oba miały DCC i w komfort było w miarę ok ale za to zawieszenie bardzo mocno słychać (stukanie/pukanie) - podobno DCC tak ma. Mam wrażenie ze w Octavii było troszkę bardziej komfortowo i trochę ciszej, ale jechałem na letnich oponach i w innym terenie.

Jak nie Octavia/Leon to co nowego dostanę do 150-170k zł (nowe)? Żeby miało podobnną pojemność i żeby miało zbliżone osiągi i spalanie do 2.0 190KM, ale za to było bardziej komfortowe?
Za używke nie chcę dać więcej niż 100-120 k zł, chyba że coś na gwarancji z minimalnym przebiegiem.
szuwar333
Nowicjusz

19 Mar 2024, 09:33

Myślałem że jednak Ci starczy to 150km :D. Spojrzałbym na proceeda. Tylko tam jest słabiej z finansowaniem i ogólnie zasady są głupie. Masz leasing około 110% (rzeczywiste)a np na inny kolor było 105.7.
sisinho17
Aktywny

19 Mar 2024, 10:09

Proceed ma mały bagażnik, byłem w salonie i oglądałem auto - wg. "litrów" jest ok ale jest bardzo "niski", podłoga jest wysoko i ma dużo schowków.
Co do innych aut, które brałem pod uwagę:
* Hyundai i30 nie podoba mi się wizualnie - nie ma "tego czegoś", jest nudny i silniki są słabe.
* Mazda 6 -nowa wychodzi drogo
* Superb - nowy za drogi (musiałbym dać 190-200k zł), używki mają srogie przebiegi lub mają bardzo ubogie wyposażenie

Zastanawiam się czy warto wziąć nową Cuprę - koszt ok 160k zł
czy 2 letniego seata FR za 122k zł (pisałem o nim na początku), który ma uboższe wyposażenie - z rzeczy dla mnie istotnych to brakuje elektrycznej klapy bagażnika, Lane Assist, elektrycznie regulowanych foteli.
szuwar333
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...

19 Mar 2024, 10:23

Mazda 6 byłaby uboższa, bez turbo i ta słabsza 165 koni. Na pewno lepszy wybór na lata, ale nie spełnia wszystkich wymagań. Te schowki w kia Hyundai są specyficzne, chociaż po pół roku zacząlem je doceniać.
sisinho17
Aktywny