Samochód do 25 tysięcy

14 Mar 2024, 08:37

Witam. Myślę nad zakupem nowego samochodu do 25 tysięcy złotych. Aktualnie używam Citroena C4 1.4 benzyna, ale ze względu na zmianę pracy i częste podróże, potrzebuję kupić samochód z silnikiem diesla. Do tej pory rozważałem BMW E91 oraz Forda Focusa, ale bardziej skłaniam się ku Fordowi. Myślę nad silnikiem 2.0. Czy mógłby mi ktoś doradzić, czy to dobry samochód i czy drogi w utrzymaniu? Znajomy mi go poleca, ale ja nie znam się na samochodach. Aktualnie co dwa tygodnie zjeżdżam do domu i robię około 1000 km w dwie strony, oraz codziennie około 30 km do pracy i z powrotem. Jednak w przyszłości może to się zmienić, dlatego potrzebuję solidnego samochodu, najlepiej mało awaryjnego. Prosiłbym o poradę, czy ten Ford jest dobrym wyborem, czy może lepiej szukać innego. Jeśli chodzi o wymagania, chciałbym, aby samochód miał co najmniej 130 koni mechanicznych i duży bagażnik, ponieważ codziennie przewożę sporo rzeczy. Z góry dziękuję za pomoc.
Ogonek2000
Nowicjusz

14 Mar 2024, 11:01

Przy takich przebiegach możesz celować w jakiegoś mało awaryjnego diesla i tu można spojrzeć w stronę Kii Ceed czy Hyundai i30 z silnikiem 1.6 CRDi idąc dalej można pokusić się o jakiś 1.9 TDi z grupy VAG lub popatrzeć na samochody z silnikiem 2.0 HDI z grupy PSA.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Mar 2024, 11:29

Ogonek2000 napisał(a):Do tej pory rozważałem BMW E91

Dobrze płatna praca. Zazdroszczę Ci :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Mar 2024, 11:34

Jeżeli chodzi o hajs to nie narzekam :yes: ale właśnie dlatego też zrezygnowałem z E91 bo też nie chce wywalać nie wiadomo ile na samochód dlatego też bardziej myślę nad fordem bo znajomy sobie chwali
Ogonek2000
Nowicjusz

14 Mar 2024, 11:50

Może Golf 6?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Mar 2024, 12:09

W sumie o nim nie myślałem ale raczej szukałabym kombi
Ogonek2000
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...

14 Mar 2024, 12:55

Popatrz jeszcze na Seata Exeo,mało tego na rynku i można znaleźć ładna sztukę.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Mar 2024, 19:27

Jeśli chodzi o seata, akurat nie przekonuje mnie, a co do Forda Focusa, to raczej go odradzacie? Bo nie ukrywam, że nawet mi się podoba i ma też dobre opinie i zastanawiam się nad nim.
Ogonek2000
Nowicjusz

14 Mar 2024, 19:56

Ogonek2000 napisał(a):nawet mi się podoba i ma też dobre opinie i zastanawiam się nad nim.

A co to znaczy dobre opinie ? Zwykłe auto, ani bezawaryjne lubi się z rdzą tak zawodnik środka :ok:

Wyszukaj sobie kilka opcji bo szukać tej jednej jest ciężko.
szybki
Moderator - Tuning

14 Mar 2024, 20:52

W sumie fakt a jeżeli chodzi o golfa 6 to z jakim silnikiem szukac ? 2.0 ?
Ogonek2000
Nowicjusz

15 Mar 2024, 00:08

2.0 na ogół jest ok :ok:
Barol
Awatar użytkownika

16 Mar 2024, 11:32

Kurcze, tak sprawdzam te OLX itp., ale nic ciekawego nie widzę w moim budżecie, a nawet większym. Ale jak spr i zastanawiam się nad sprowadzeniem z zagranicy. Korzystał ktoś może z jakiejś firmy i poleci? A i jeszcze chce dopytać czy passat b6 lub B7 są ok ? Czy lepiej te golfy 6 szukać ?
Ogonek2000
Nowicjusz

16 Mar 2024, 13:08

Ogonek2000 napisał(a):Kurcze, tak sprawdzam te OLX itp., ale nic ciekawego nie widzę w moim budżecie, a nawet większym

A możesz rozjaśnić?
Ogonek2000 napisał(a):Korzystał ktoś może z jakiejś firmy i poleci?

Ja korzystam :ok:
Krótko, zapomnij :D
Ogonek2000 napisał(a):A i jeszcze chce dopytać czy passat b6 lub B7 są ok ?

Brnij dalej w mokry sen każdego Sebixa a na 200% coß za około 25k.znajdziesz :D
szybki
Moderator - Tuning

16 Mar 2024, 15:02

jeżeli chodzi o passata to nw gdzie czemu określiłeś to jako "mokry sen każdego sebixa" auto jak auto pytam bo słyszałem że to podobne samochody do golfa 6 który ktoś wyżej radził spr...
a co do rozjaśnienia nie ma co tu tłumaczyć spr sobie te golfy i fordy i widzę jakieś samochody ale albo przekraczają mój budżet i są jeszcze do rejestracji na polskie blachy albo mają słabe wyposażenie i tyle... ( dodam że do 2 samochodów chciałem jechać ale po spr vinu już mi się ode chciało) a sprawdziłem jeszcze apke mobile.de i są tam samochody do 5000-5500e za które w Polsce ludzie życzą sobie 28k dlatego zastanawiam się czy kogoś nie znaleźć żeby mi sprowadził auto z Niemiec
Ogonek2000
Nowicjusz

16 Mar 2024, 17:32

Jeżeli coś jest mokrym snem Sebixa to z automatu trudniej go kupić w dobrym stanie vs odpowiednią cena.

Ogonek2000 napisał(a):rozjaśnienia nie ma co tu tłumaczyć spr sobie te golfy i fordy i widzę jakieś samochody ale albo przekraczają mój budżet i są jeszcze do rejestracji na polskie blachy

To chyba elegancko skoro zastanawiasz się nad ściągnięciem z de.
Ogonek2000 napisał(a):dodam że do 2 samochodów chciałem jechać ale po spr vinu już mi się ode chciało)

Czyli co tam było ?
Ogonek2000 napisał(a):samochody do 5000-5500e za które w Polsce ludzie życzą sobie 28k dlatego zastanawiam się czy kogoś nie znaleźć żeby mi sprowadził auto z Niemiec

Ale te same auta tu i tam ? Sprawdziłeś po VIN ?

A teraz sobie przelicz 4,3 x 5250 (uśredniając) = 22575 + 1500 transport + papier UC 600 + papiery WK około 500 = 25175 i ktoś ma Ci to za darmo zrobić ? A może jakąś dopłatę byś chciał ?

A ja widzę to tak. Jako że motoryzacyjne czuje pismo nosem bo 20 lat mnie doświadczyło "samochodowo" to uważam że nie jest problem braku ofert tylko problem tego że sam nie wiesz czego chcesz. I zamiast dostosować albo auto do budżetu albo budżet do auta to budujesz pośrednie wyjście czyli wiecznych poszukiwań czegoś co spełni Twoje wymagania albo kombinowanie żeby kupić cos taniej w DE no bo wymagania "sum" a kasy brak :ok:
szybki
Moderator - Tuning