Kombi w granicy cenowej 3,500 - 6000

16 Lut 2011, 22:42

Witam chciałbym was się poradzić ponieważ mam zamiar kupić kombika w dieselu budżet wynosi 3,500 tys do 6,000. I nie wiem który model wybrać ? Który według was w tej cenie będzie odpowiedni ?
daniel01
Nowicjusz

Miejscowość: Bytom

16 Lut 2011, 23:23

Oj będziesz miał strasznie ciężko znaleść dobrego diesla za tą kase.Mi na myśl przychodzi VW Passat B3.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lut 2011, 00:34

Ja ci proponuję Nissan Sunny N14Y10 2.0d 75km Samochód wręcz pancerny a ten silnik pojedzie na wszystkim min. na oleju z biedronki. Jak nie będzie skojarzony z przystankiem to powinien być w dobrym stanie blacharskim. Mój był po przystankowy i chyba jeszcze coś bo na sobie to chyba 15kg szpachli, a lakiernik tak się śpieszył że zapomniał bezbarwny położyć. Jeździ się nim jak wozem drabiniastym jest głośny a jak się jedzie ponad 110 to relingi dachowe strasznie wyją. Ale co do silnika nie mam zastrzeżeń dwa razy pękł rozrząd, ma straszne przedmuchy ale po wlaniu dwóch doktorów wsysa jedynie około pół litra na tysiąc kilometrów. Mimo usilnych starań :lol: (olej od 7lat nie wymieniany) przy minus 10 odpala od pół obrotu, cud japońskiej myśli technicznej.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

17 Lut 2011, 00:44

adammtv napisał(a):Ja ci proponuję Nissan Sunny N14Y10 2.0d 75km Samochód wręcz pancerny a ten silnik pojedzie na wszystkim min. na oleju z biedronki. Jak nie będzie skojarzony z przystankiem to powinien być w dobrym stanie blacharskim. Mój był po przystankowy i chyba jeszcze coś bo na sobie to chyba 15kg szpachli, a lakiernik tak się śpieszył że zapomniał bezbarwny położyć. Jeździ się nim jak wozem drabiniastym jest głośny a jak się jedzie ponad 110 to relingi dachowe strasznie wyją. Ale co do silnika nie mam zastrzeżeń dwa razy pękł rozrząd, ma straszne przedmuchy ale po wlaniu dwóch doktorów wsysa jedynie około pół litra na tysiąc kilometrów. Mimo usilnych starań :lol: (olej od 7lat nie wymieniany) przy minus 10 odpala od pół obrotu, cud japońskiej myśli technicznej.

brawo. utwierdzasz mnie w przekonaniu ze zakup auta ponizej 10 tys zl to glupota ze wzgledu na jedna, najwieksza wade- poprzedniego wlasciela. :roll:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

17 Lut 2011, 01:03

No wiesz to jest tak że silnik jest tak dojechany że jak wymieniło mu się olej te 8 lat temu to dymił jak parowóz takie miał nieszczelności więc doktory w ruch w ilości 2 szt i przynajmniej silnik połyka znośne ilości oleju mój przypadek jest chyba odosobniony, ostatnio trzeba było pół podłogi wspawywać bo były dość duże ubytki. Praktycznie wszystko wisiało w powietrzu ale t wszystko wina powypadkowej przeszłości auta, która mu dodała tendencje do uciekania w prawą stronę. Przynajmniej samochód sprawdza się w roli dostawczaka i nie straszne mu przeładowania. Miejsce mojego egzemplarza jest już na złomie gdzie się wybierze w przeciągu kilku lat jak już padnie na dobre.
adammtv
Aktywny

17 Lut 2011, 01:18

Również porponuje Ci pasacika B3 tylko że w takiej cenie będzie miał pewnie sporo najechane ale dieselowi to nie przeszkadza:)
Ostatnio edytowany przez Konrad777, 17 Lut 2011, 02:11, edytowano w sumie 1 raz
Konrad777
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Lut 2011, 10:53

Możesz poszukać jeszcze Golfa 3 albo Astry z silnikiem Isuzu :wink:
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.

17 Lut 2011, 11:12

Ewentualnie jeszcze Mercedes W124,pancerne auto i dużo km zrobi spokojnie.A i wyspać sie w nim można :mrgreen:
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Lut 2011, 13:39

A ja proponuję Ci poszukać Forda Mondeo mk1. Za 6 tysiecy kupisz nie zajechanego Diesla w dobrym stanie :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

17 Lut 2011, 13:54

Sam szukam takiego niezawodnego kombi, ale już podniosłem poprzeczkę, bo stwierdziłem, że do 6K nie da się nic sensownego wybrać.
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

17 Lut 2011, 15:11

Konrad777 napisał(a):Również porponuje Ci pasacika B3 tylko że w takiej cenie będzie miał pewnie sporo najechane ale dieselowi to nie przeszkadza:)

A ja właśnie słyszałem że czym wiecej dissel ma kilometrów jest gorszy.

W tej astrze ten silnik isuzu czym się różni od normalnego ?
daniel01
Nowicjusz

Miejscowość: Bytom

17 Lut 2011, 20:05

Ale bez przesady jak będzie miał te 250-350tyś to i tak jeszcze parę lat posłuży ciekawym i mało awaryjnym silnikiem jest 2.0d z Mitsubishi, większość japońskich diesli z przełomu lat 80-90 jest bardzo trwała i przebiegi rzędu 500tyś im nie straszne, to samo się tyczy silników mercedesa z tamtego okresu. Ich trwałość zawarta jest w prostocie. W astrze jest tylko Isuzu 1.7td, co do mondeo to jest wiele opinii na temat silnika 1.8td ale części do mondeo są tanie jak barszcz. Sunny jest stosunkowo tani [link do oferty na Allegro wygasł] i [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
adammtv
Aktywny

17 Lut 2011, 21:50

kimkes napisał(a):Sam szukam takiego niezawodnego kombi, ale już podniosłem poprzeczkę, bo stwierdziłem, że do 6K nie da się nic sensownego wybrać.

Przede wszystkim trzeba wiedzieć czego się szuka.
Odnośnie tematu - Audi 100 C4 kombi 2.0 +LPG lub jeśli Ci wystarczy to 80 B4 kombi. Na temat tych dwóch samochodów chyba wiele pisać nie trzeba.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Lut 2011, 22:59

Niech mi ktoś wytłumaczy czemu jak ja napisze o Audi 80 B4 to większość mi odpisze że to stary parch :roll: wiem że w tym temacie tego nie ma ale mi sie przypomniało jak stasiowski napisał.
Barol
Awatar użytkownika

17 Lut 2011, 23:11

Pomyśl jeszcze nad citroenem xantią. Bardzo niedoceniane autko, które możesz kupić w dobrym stanie. Jest to bardzo niezawodne autko, o czym się dowiedzieć po opiniach, np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co do francuskich diesli to uchodzą one za bardzo bezawaryjne i w niczym nie ustępują niemieckim.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa