Kombi w okolicach 15 tysięcy

30 Gru 2016, 17:18

Cześć,

Jako że moja Fabia pomału dokonuje żywota przymierzam się do zakupu nowego samochodu. W międzyczasie rodzina się powiększyła, a poza tym mamy dużego psa, więc w grę wchodzi raczej tylko kombi, ewentualnie coś z minivanów.

Budżet to około 15 tysięcy, chętnie trochę mniej, ale jeśli byłoby coś naprawdę godnego uwagi powyżej tej kwoty, to pewnie też uda się go trochę powiększyć.

Nie robię rocznie wielkich przebiegów, maks to pewnie 10 tysięcy. Najczęściej niezbyt długie odcinki po mieście, czasem dłuższe trasy. Dlatego skłaniam się ku benzynie, dotychczas też takową jeździłem. Zależy mi przede wszystkim na solidności i ekonomiczności.

Z konkretnych modeli to przyglądałem się ostatnio takim: Mazda 6 I lub Focus mk2, ale jestem otwarty na wszelkie uwagi, sugestie, propozycje.

Dzięki z góry za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam
canisone
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Fabia I
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

31 Gru 2016, 19:19

Mazda 6 i problemy z korozją chyba nie są uosobieniem solidności :ok: Jeśli chodzi o mechanikę to bez zarzutu
Focus również ok - bliźniaczym autem (a lepiej wykonanym i wyposażonym) jest volvo s40/v50, ale musiałbyś coś dorzucić.
Myślałeś o vectrze c/signum? Jest też astra h, corolla e12, citroen c5 - na zawieszeniu hydro podróżujesz jak król.
Na obalenie stereotypów Laguna mk2 po FL (2005+)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Sty 2017, 11:29

Dzięki za odpowiedź, już myślałem, że temat kombi z niewielkim budżetem jest tak nudny, że nikt się nie odezwie :)

O problemach Mazdy z rdzą słyszałem i jest to na pewno po stronie dużych argumentów przeciw.

Zapomniałem jeszcze wcześniej napisać, że jednym z aspektów (chociaż oczywiście nie najważniejszych) jest też to, by auto mi się w miarę wizualnie podobało (no i żonie też :D). Stąd z Twoich propozycji raczej odrzucam Corollę i C5, bo pod tym kątem mi nie leżą. Renault też mnie nie przekonuje.

Mocno myślałem nad tymi Oplami. Vectra nie wiem czy jednak dla nas nie za wielka, a Signum z kolei trochę może być mały (chociaż znajomy ma i nie narzeka). Może ta Astra? Niby coś mi też w jej wyglądzie zawsze nie do końca pasowało, ale im dłużej patrzę tym jest lepiej, a Opel raczej gwarantuje solidność. Czy któryś z silników benzynowych Astry H jest godny polecenia lub odwrotnie raczej felerny? Będę wdzięczny za pomoc, bo w tej tematyce raczej jestem laikiem. Pozdrowienia!
canisone
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Fabia I
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003