Zakup auta w Niemczech

01 Sty 2017, 20:00

Witam.

Myślę nad zakupem auta z Niemiec.
Chciałbym się dowiedzieć od Was czy po zakupie auta z DE w przypadku stwierdzenia wad można auto reklamować, domagać się rękojmi, itp.
Czy takie same prawo występuje w przypadku zakupu auta bezpośrednio od osoby fizycznej i zakupie w komisie?

Pozdrawiam, i dziękuję za odpowiedzi.
tomekpoznan
Obserwowany

Auto: Fiat Punto II

01 Sty 2017, 23:14

Hmm ... to po co chcesz jechać do Niemiec, skoro planujesz zakup auta z wadami? ;)
Pewnie tak jak w PL - gdyby wady były rażące, to można się procesować, jeśli transakcję dobijałbyś z jakąś firmą, a z osobą fizyczną to nic nie zdziałasz, dlatego samochód trzeba odpowiednio sprawdzić przed zakupem.
tomekdk

02 Sty 2017, 08:17

Wszystkiego raczej nie jesteś w stanie sprawdzić. Zawsze może okazać się, że w drodze powrotnej wyskoczy jakaś wada, itp.
tomekpoznan
Obserwowany

Auto: Fiat Punto II

02 Sty 2017, 10:52

jeżeli kupisz auto w komisie to szanse na reklamacje masz większe niż w PL, ale musisz gdy np. coś walnie na trasie to dobrze udokumentować, czyli najpierw zgłaszasz w komisie że coś padło (istotnego, coś co nie dawało wcześniej oznak ) potem bierzesz rzeczoznawce, następnie dokumentujesz zdjęciami proces naprawy, dołączasz rachunek z naprawy. To wszystko wysyłasz do komisu i czekasz na ich decyzję. W mojej praktyce raz miałem taki przypadek. Auto miało typową przypadłość dla tego modelu ale nie występowała ona podczas zakupu, ani też nie było żadnych oznak. Koszt naprawy był ok 800€ (po przeliczeniu na €) otrzymał od komisu, a w sumie od firmy w której był ubezpieczony komis 350€. Dalej mógł już się tylko sądzić.
Od prywatnej osoby masz nikłe szanse ale zawsze trzeba rozmawiać, może zgodzi się na współudział w kosztach naprawy. Jednak usterka musi być poważna i jak napisałem, wcześniej nie dają żadnych oznak .
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Sty 2017, 11:02

Taki urok aut używanych, ale sprawdzić się da jednak sporo, i dobrze odrzucic na wstępie ryzykowne auta, jak np. 1.4 TSI Golf V, Megane 1.5 DCi, itp.
IMO - jak masz zamiar kupować w DE, to od osoby prywatnej, komis ma zawsze swoj narzut ok. 20%.
No i niski przebieg w jakims tam stopniu zmniejsza ryzyko.
tomekdk