Zakup auta w Niemczech

01 Sty 2017, 19:00

Witam.

Myślę nad zakupem auta z Niemiec.
Chciałbym się dowiedzieć od Was czy po zakupie auta z DE w przypadku stwierdzenia wad można auto reklamować, domagać się rękojmi, itp.
Czy takie same prawo występuje w przypadku zakupu auta bezpośrednio od osoby fizycznej i zakupie w komisie?

Pozdrawiam, i dziękuję za odpowiedzi.
tomekpoznan
Obserwowany

Auto: Fiat Punto II

01 Sty 2017, 22:14

Hmm ... to po co chcesz jechać do Niemiec, skoro planujesz zakup auta z wadami? ;)
Pewnie tak jak w PL - gdyby wady były rażące, to można się procesować, jeśli transakcję dobijałbyś z jakąś firmą, a z osobą fizyczną to nic nie zdziałasz, dlatego samochód trzeba odpowiednio sprawdzić przed zakupem.
tomekdk

02 Sty 2017, 07:17

Wszystkiego raczej nie jesteś w stanie sprawdzić. Zawsze może okazać się, że w drodze powrotnej wyskoczy jakaś wada, itp.
tomekpoznan
Obserwowany

Auto: Fiat Punto II

02 Sty 2017, 09:52

jeżeli kupisz auto w komisie to szanse na reklamacje masz większe niż w PL, ale musisz gdy np. coś walnie na trasie to dobrze udokumentować, czyli najpierw zgłaszasz w komisie że coś padło (istotnego, coś co nie dawało wcześniej oznak ) potem bierzesz rzeczoznawce, następnie dokumentujesz zdjęciami proces naprawy, dołączasz rachunek z naprawy. To wszystko wysyłasz do komisu i czekasz na ich decyzję. W mojej praktyce raz miałem taki przypadek. Auto miało typową przypadłość dla tego modelu ale nie występowała ona podczas zakupu, ani też nie było żadnych oznak. Koszt naprawy był ok 800€ (po przeliczeniu na €) otrzymał od komisu, a w sumie od firmy w której był ubezpieczony komis 350€. Dalej mógł już się tylko sądzić.
Od prywatnej osoby masz nikłe szanse ale zawsze trzeba rozmawiać, może zgodzi się na współudział w kosztach naprawy. Jednak usterka musi być poważna i jak napisałem, wcześniej nie dają żadnych oznak .
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Sty 2017, 10:02

Taki urok aut używanych, ale sprawdzić się da jednak sporo, i dobrze odrzucic na wstępie ryzykowne auta, jak np. 1.4 TSI Golf V, Megane 1.5 DCi, itp.
IMO - jak masz zamiar kupować w DE, to od osoby prywatnej, komis ma zawsze swoj narzut ok. 20%.
No i niski przebieg w jakims tam stopniu zmniejsza ryzyko.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Bezpiecznie za kierownicą po dłuższej przerwie
    Czasem okoliczności życiowe sprawiają, że mimo posiadanego prawa jazdy żegnamy się na jakiś czas z możliwością prowadzenia samochodu. Niezależnie od tego, jak długo nie siedzieliśmy za kierownicą – kilka miesięcy czy ...