Kombi z dużą ilością miejsca w środku

13 Gru 2013, 00:51

mihau napisał(a):Faktycznie .1.6 dohc w daewoo mają hydraulicznie regulowane ,a 2.0 dohc chyba ręcznie

Tylko jakie to ma znaczenie w przypadku lpg???
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

13 Gru 2013, 01:10

szybki napisał(a):Tylko jakie to ma znaczenie w przypadku lpg???

Pewnie kolega "mihau" przeczytał gdzieś w internecie/gazecie że to jest bee :mrgreen:. Lubi się wypowiadać na tematy o których prawie nic nie wie... To już nie pierwszy raz. I tak będzie się kłócić, że wie lepiej "bo czytał".

mihau napisał(a):W gazecie MOTOsalon ,w wydaniu Listopad/Grudzień 2012 porównywali Toyotę Avensis do Opla Insigni i w podsumowaniu napisali :

mihau napisał(a):Widziałem narzekanie w internecie ,że Insignia ma strasznie zabudowane wnętrze i ,że w wersji kombi jak się otworzy klapę od bagażnika to widać pół metra niepotrzebnie straconej przestrzeni.

@ Asterloth

Oplowskie silniki 1,6 są na liście Prinsa - liście silników nie nadających się do gazu .
Ponadto na tej liście jest jeszcze 1.4 bez turbo i 1.8 140 KM .

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
0

13 Gru 2013, 10:07

Vermin napisał(a):
mihau napisał(a):Nie kupuj BMW ,6-7 letniego BMW 5 ,kup Porsche Cayenne z początku produkcji .Porsche nie będzie droższe w utrzymaniu od BMW ze względu na większa awaryjność BMW . Zobacz w rankingach tuv,dekra ,adac gdzie jest Porsche ,a gdzie BMW .Porównywanie awaryjności BMW do Porsche jest po prostu śmieszne .

Porsche Cayenne z początku produkcji??? Z tego co ja czytałem :mrgreen: Cayenne to jest nie wypał. Poważnie już :yes: - Porsche ma 3 razy droższe części od BMW, a możliwość kupna używanych elementów jest praktycznie żadna, poza tym używane części do Cayenne będą w takiej cenie jak nowe do E60.
A w BMW e60 części są droższe niż do Renault Laguny mk III.Poza tym do Cayenne pasują zamienniki od VW Touarega.
BMW ma większą awaryjność :mrgreen:???
No w rankingach na ,które się powołujesz dowodząc wyższość BMW nad innymi markami Porsche zajmuje od BMW lepsze miejsce.
A jakie to straszne przygody miałeś ze swoją E60, że tak mówisz??? Co takiego Cię spotkało, no opowiedz Nam. Bo rozumiem, że jak potem kupiłem Cayenne to Cię aż olśniło??? Hahahahhaha!!! No błagam!!!
A ty jakie straszne przygody miałeś z Luguną mk III ?

Miałem Renault 19 i się sypało więc pewnie Laguna mk III też będzie się sypać no to kupię Passata B6 bo maiłem passata b3 ,auto bezproblemowe więc kupie se teraz passata b6 (najlepiej 2.0 TDI) bo jeśli be trójka była bezproblemowa to be szóstka pewnie też będzie bezproblemowa. (sarkazm)
mihau napisał(a):1.4 TSI też było silnikiem roku ,a potem wyszło na jaw ,że to niewypał.

Ale z 3.0d - M57 tak nie było... Nie mówimy o 1.4 TSI.

Przykład z silnikiem 1.4 TSI podważa wiarygodność tego konkursu.

szybki napisał(a):
mihau napisał(a):Faktycznie .1.6 dohc w daewoo mają hydraulicznie regulowane ,a 2.0 dohc chyba ręcznie

Tylko jakie to ma znaczenie w przypadku lpg???

Od gazu szybciej rozregulowują się zawory (np. silnik Nissana 2.0 140 KM ,57 tys. km przebiegu ,gaz od nowości i już zawory do regulacji ) ,a do regulacji zaworów trzeba wyciagac silnik przez co nie jest to tania i prosta w wykonaniu usługa .to nie są tanie rzeczy panie Paździochu.

Vermin napisał(a):
szybki napisał(a):Tylko jakie to ma znaczenie w przypadku lpg???

Pewnie kolega "mihau" przeczytał gdzieś w internecie/gazecie że to jest bee :mrgreen:. Lubi się wypowiadać na tematy o których prawie nic nie wie... To już nie pierwszy raz. I tak będzie się kłócić, że wie lepiej "bo czytał".

Ja przynajmniej przytaczam techniczne rzeczy ,a nie powułuję się na sponsorowane rankingi i konkursy.
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008
0

13 Gru 2013, 13:03

No powiem, że spojrzałem na Porsche i faktycznie bym się zmieścił z jakimś modelem ale jak kolega wyżej nadmienił jednak części są trudno do zdobycia nie dużo droższę - chociaż powiem, że nie brałem w ogóle pod uwagę Porsche ze względu na ciągnącą się za nim sławę i ceny

Wydaje mi się na tą chwilę, że pozostaje dwójka Insignia lub BMW 5.

Tak jak pisałem oba raczej rozpatruje w benzynie bo mało jeżdzę ale jak jeżdzę to chciał bym mieć wygodniej niż w mojej "czwóreczce" obecnej.

No i możliwe, że założę do nowego auta gazik + jaki chip tuning - patrzyłem ostatnio jak się to przedstawia do mojego obecnego autka i za tysiaka +40 koni to wcale nie wygórowana cena.

Dzięki za wszystkie opinie i czekam na dalsze pomysły i uwagi krytyczne
biela
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 9-2002
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Chrysler Pacifica
Silnik: 3.6 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
0

13 Gru 2013, 14:44

biela napisał(a):No powiem, że spojrzałem na Porsche i faktycznie bym się zmieścił z jakimś modelem ale jak kolega wyżej nadmienił jednak części są trudno do zdobycia nie dużo droższę - chociaż powiem, że nie brałem w ogóle pod uwagę Porsche ze względu na ciągnącą się za nim sławę i ceny

Wydaje mi się na tą chwilę, że pozostaje dwójka Insignia lub BMW 5.

Od VW Touarega części pasują .A myślisz ,ze w BMW 5 nie będziesz maił droższych części niż do Insignii ?
mihau
Początkujący

0

13 Gru 2013, 16:00

Wcale nie twierdzę, że tak jest i z żadnej (chyba) mojej wypowiedzi tak nie wynika.

O częściach dopiero co się dowiedziałem ale widzę, że są podzielone opinie między Porsche i BMW - wiadomo są zwolennicy jednych i drugich.

Spokojnie generalnie - ja tylko pytam :)
biela
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kia pro_cee’d GT - pierwszy szkic nowego samochodu
    Koncern Kia Motors opublikował wczoraj pierwszy szkic nowego samochodu o wyraźnie sportowym zacięciu - modelu pro_cee’d GT . Producent nie zdradza jeszcze wielu szczegółów dotyczących nowego modelu jednak ...

13 Gru 2013, 16:32

mihau napisał(a):

Hahahhahahahahaahahahahahahaahahahahahahaahahahahahahaahahahahahahaaha :mrgreen: :ok:!!!

biela napisał(a):Spokojnie generalnie - ja tylko pytam :)

Spoko nikt się tu nie spina :). Ja po prostu musiałem trochę sprowokować mihau'a żeby poprawić sobie humor :mrgreen:. Nawet nie miałem zamiaru kontynuować tej (10 w tym tygodniu o BMW, aczkolwiek w tym tygodniu mihau po raz pierwszy) śmiesznej dyskusji. Na każdy taki post mogę opowiedzieć uśmiechem :mrgreen:. Co najwyżej...

biela napisał(a):O częściach dopiero co się dowiedziałem ale widzę, że są podzielone opinie między Porsche i BMW - wiadomo są zwolennicy jednych i drugich.

Co tu dużo mówić, bierz co wolisz. To Twoja decyzja, te samochody są już całkiem podobne pod względem jakości. Pomyśl tylko czy SUV czy SEDAN. A najlepiej oboma się przejedź :wink:.

mihau napisał(a):Ja przynajmniej przytaczam techniczne rzeczy ,a nie powułuję się na sponsorowane rankingi i konkursy.

Ciekawe jakie techniczne rzeczy przytoczyłeś i kiedy ja się powołałem na sponsorowane rankingi? A jeśli jesteś taki dobry w sprawach technicznych to dziwi mnie że nie spotykam Cię w dziale "PROBLEMY TECHNICZNE" w którym ja siedzę codziennie. A nie - raz byłeś jak miałeś jakiś tam problem z samochodem. Jak wiesz wszystko to proszę, pomóż chociaż trzem osobom. Bo ja to robię jak tylko trafię na temat i jakoś nigdy nikt do mnie nie miał pretensji, wręcz przeciwnie, dostaje nawet wiadomości na PW z prośbą o pomoc. Zapraszam... Wypowiedz się w jakiś ciekawy sposób :ok: to pogadamy o technicznych sprawach, nie ma sprawy :yes:.

Vermin
Stały forumowicz

0

13 Gru 2013, 19:48

Generalnie tak jak pisałem wcześniej właśnie SUV typu X5 czy właśnie Porsche Cayenne raczej odpadną bo jednak głównie tym autem będę jeździł do pracy, a pod firmą czy gorzej bo pod blokiem Porsche bym się trochę bał zostawiać.

Także jak pisałem wyżej wybór raczej będzie pomiędzy BMW5 i Insygnią - w sumie Insygnię na pewno kupił bym młodszą/z lepszym wyposażeniem podejrzewam no ale to jeszcze do rozpatrzenia.
biela
Początkujący

0

13 Gru 2013, 23:34

biela napisał(a):Także jak pisałem wyżej wybór raczej będzie pomiędzy BMW5 i Insygnią - w sumie Insygnię na pewno kupił bym młodszą/z lepszym wyposażeniem podejrzewam no ale to jeszcze do rozpatrzenia.

Insignia będzie na pewno tańsza w stosunku do rocznika i wyposażenia.

E60 będzie droższe ale generalnie jest to lepszy samochód.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli - Insignia to dobry i fajny samochód. Ale BMW jednak tutaj wygrywa :ok:.

Vermin
Stały forumowicz

0

14 Gru 2013, 01:06

Akurat E60 ma niestety problemy z modułami elektronicznymi, dość upierdliwe.

Co do kolegi mihau - koleś jest niepoważny powołując się jednocześnie na raporty bezawaryjności, a potem samemu pisząc w tym samym temacie, że są to sponsorowane konkursy itp. Abstrahując już od tego, że nie rozumiem jak się ma awaryjność Porsche w raportach do modelu Cayenne, który technicznie jest VW Touaregiem i nijak to się ma do bezawaryjności sportowych modeli Porsche.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0

14 Gru 2013, 01:44

mihau napisał(a):Od gazu szybciej rozregulowują się zawory (np. silnik Nissana 2.0 140 KM ,57 tys. km przebiegu ,gaz od nowości i już zawory do regulacji ) ,a do regulacji zaworów trzeba wyciagac silnik przez co nie jest to tania i prosta w wykonaniu usługa .to nie są tanie rzeczy panie Paździochu.

Problem polega na tym że rozregulowane zaworki przy LPG jedne auta będa miały przy 150tyś.km a drugie prz 40tyś.km. Trzeba sobie przeliczyć ile to kosztuje. Idąc dalej Twoim tropem to jeżeli nissan miał na LPG przejechane 57tyś.km to zaoszczędzoene było około 6k więc regulacja zaworków tyle nie wyniosła...
Następny temat regulacja mechaniczna vs hydrauliczna w nissanie nie wiem czy orientujesz się ale częśc silników 2,0 o oznaczeniu SR miała hydraulikę i problemy z VTC oraz Ykami które i tak trzeba było rególować a VTC wymieniać co kosztowało x5 w stosunku do regulacji mechaniki głowy bez lpg.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

14 Gru 2013, 03:57

Powiem Ci mihau, że ze wszystkich możliwych rzeczy na tym forum obrazki wychodzą Ci zdecydowanie najlepiej :mrgreen:. Jeśli myślałeś, że się zdenerwuje to się pomyliłeś. Za to uśmiałem się do łez :lol:. Dawno nie widziałem nikogo tak żałosnego, hahahahaha!!! I te Twoje kompleksy do BMW, ahhahahaha!!! Błagam rozwijaj się dalej bo w roli błazna jesteś niezastąpiony :ok:. Hahahahahahahhahahahahahahahahahahahaha!!!

Vermin
Stały forumowicz

0

14 Gru 2013, 09:19

mihau widać jaki z Ciebie "znaffca"
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

14 Gru 2013, 11:57

jiGsaw napisał(a):Co do kolegi mihau - koleś jest niepoważny powołując się jednocześnie na raporty bezawaryjności, a potem samemu pisząc w tym samym temacie, że są to sponsorowane konkursy itp.
.

Pierwszy post porsche vs BMW to była aluzja do postów Vermina z mojego tematu sprzed kilku miesięcy.
Wstaw w miejsce BMW e60 Renault Lagunę mk III ,a w miejsce Porsche wstaw BMW i wypisz wymaluj otrzymujemy post Vermina sprzed kilku miesięcy.
Vermin napisał(a):
Ciekawe jakie techniczne rzeczy przytoczyłeś i kiedy ja się powołałem na sponsorowane rankingi?

A choćby w tym temacie
Vermin napisał(a):X3 Króluje w raportach bezawaryjności,

szybki napisał(a):problemy z VTC oraz Ykami

A tak po polsku ? Czyżby w polskim języku technicznym nie było polskich nazw dla tych rzeczy ?
mihau
Początkujący

0

15 Gru 2013, 06:24

Temat zamykam.. Dyskusja odbiegła od głównego wątku..
Autor napisze jeszcze raz a reszta sie powstrzyma od osobistych wycieczek na forum - piszcie sobie PW lub maile..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011
0