Kombi z dużą ilością miejsca w środku

08 Gru 2013, 12:13

Witam wszystkich.

Chciałem prosić o radę w kwestii kupna samochodu.

Obecnie mam Audi A4 B6 Avant 1.9TD w automacie i powiem szczerze - trochę mało miejsca jest w tym aucie.

Może jeszcze nie na już ale zastanawiam się nad kupnem innego kombi z większą ilością miejsca - zacząłem się zastanawiać nad BMW 3 lub 5 w kombi bo z tego co czytałem to mają więcej miejsca (zwłaszcza z tyłu) - wiem też, że Volvo mają sporo miejsca ale jakoś mnie nie kręci zwłaszcza w kwestii serwisowania i części (z opinii słyszałem, że dość ciężko z tym i drogo).

Zastanawiałem się również nad jakimś SUVem czy VANem ale de facto potrzebuje auta do dojazdów do pracy - rodzina na razie 2 osoby ale w przyszłym roku - max za 2 lata się zacznie powiększać - i wyjazdy raczej są sporadyczne w dalsze trasy, a do pracy nie będę jeździł przecież X3-ką.

Budżet to jakieś 40tyś.

Proszę o konstruktywne opinie i porady.
biela
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 9-2002
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Chrysler Pacifica
Silnik: 3.6 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
0

08 Gru 2013, 14:42

Jeżeli chcesz więcej miejsca w środku to na pewno nie bierz pod uwagę BMW 3 jeżeli już to seria 5. Więcej miejsca w środku będziesz miał również w Toyocie Avensis i bagażnik jest też pakowany.

Jeżeli chodzi o VANa to proponuję np. Forda Galaxy w środku miejsca wystarczy dla wszystkich :)

W SUVie typu BMW X3 będzie mniej miejsca niż w kombi które wyżej wymieniłem.

Nie biorę tu pod uwagę silników bo nie napisałeś czy ma być to diesel czy benzyna.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
1

08 Gru 2013, 14:53

Duze kombi to Fiat Croma chyba wiekszego nie znam. Z minivanów Toyota Avensis Verso, Ford S-Max całkiem ładny jak większe to Previa, Sharan, Galaxy. Kasy starczy na dobry egz.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004
0

08 Gru 2013, 21:07

Witam.

Dzięki za pierwsze opinie.

Generalnie jakoś nie mam przekonania do Fordów - brat ma Mondeo z 2005 czyli 2 lata młodszy od mojej A4, a jak się kiedyś zamieniliśmy na kilka godzin to w szoku byłem bo chodził jak traktor - fakt, że brat codziennie robi ok. 100km do pracy i z pracy to też ma w automacie ale bez porównania do tego jak moja skrzynia chodzi - Galaxy ma znajomy z pracy i kiedyś z nim jechałem - no nie urzeka.

Fiaty miałem już 2 w życiu i powiedziałem sobie nigdy więcej - może trafiłem na złe wersje ale jednak.

Co do silnika to obecnie mam diesla ale w ogóle nie wykorzystuje jego specyfiki bo jeżdżę tylko do pracy i z pracy i kilka razy w roku wycieczka typu 300-600 km dlatego też myślę o benzynowym automacie.

Avensiską też jeździłem kilka razy i w sumie też jakoś ciasno mi się wydawało - przynajmniej za kólkiem bo z tyłu nie miałem sposobności zasiąść.

Czekam na dalsze propozycje - chociaż na razie BMW5 wydaję się punktować najbardziej.
biela
Początkujący

0

08 Gru 2013, 21:13

Diesle w Mondeo Mk3 nie były udane ( 2.0 TDCI) może cos się po prostu kończy i dlatego tak hałasuje. W S-Max były inne. A w Galaxy były 1.9 TDI ze stajni VW
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

08 Gru 2013, 21:20

W sumie zgadzam sie z Toba. Co do S-Maxa zobacz 2.5T 220KM R5 benzynowy. Wtrysk MPI można smiało lpg zakładać. Spalanie w normie, osiągi doskonałe.
BMW nie znam to się nie wypowiadam. Ogólnie masz racje ze patrzysz za benzynowymi.
Może jeszcze zerknij na Volvo tez ma sporawe kombi jak się nie mylę to V70 z dobrym benzynowym 2.4. Diesle 2.0 z Forda to wspólna konstrukcja z Francja czyli HDI.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mocny, wytrzymały silnik - samochód do driftu
    Drugim istotnym elementem driftowozu jest silnik. Musi z łatwością wprawiać koła w ruch, dawać dużą moc, by nawet w poślizgu można było dogonić rywala i być niebywale wytrzymały. Moc samochodów driftingowych niejednokrotnie ...
    Kia cee’d - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczną wersją silnikową jest 1,6 CRDi o mocy 136 KM. Według danych producenta tak skonfigurowany samochód spala średnio 4,4 l/100 km (w trybie miejskim jest to 5,1 l/100 km, natomiast w trasie wynik ...

09 Gru 2013, 01:19

Ojciec ma Avensis verso nie pamiętam dokładnie rocznika ale teraz chyba będzie już dychy dobijać.. jak dasz sobie rade z jej sprzęgłem (jest ono sztywne i ostre lecz precyzyjne) to polecam. jak na 2l diesla i chyba 110 czy 120 km to ciągnie naprawdę bardzo dobrze. Auto ma bardzo dobre hamulce, sztywne fajne na trasy zawieszenie. Auto jeździ trochę po mieście i dużo w trasy z przyczepą kempingową lub bez niej i nie zawodzi ani razu (wiele tras poza granice). miejsca w środku dużo choć bagażnik nie jest plaski (to wg mnie spora wada). Wady? cena (w jej cenie można wyszukać sobie młodszą konkurencje) , nie ma najtańszych części ani serwisu, no i to sprzęgło ale idzie się przezwyczaić . lepiej rób nie u Staśka w stodole tylko poważnym serwisie, a auto w ramach podziękowania cie nie zaskoczy jak to maja w zwyczaju japońce.
A wiesz co jeszcze wg mnie powinieneś rozważyć --> Voyager'a dwóch znajomych którzy tak samo jeżdżą z przyczepami maja te auta 3.5l benzyna V6 w gazie sekwencyjnym. butla zamiast ew schowanych siedzeń z 7 rzędu (ogromna a siedzenia pewnie będą ci zbędne), komfort jest , prostota i tanie części , oraz dynamika a taki silnik nawet z przyczepą nie pali zbyt wiele. wg mnie powinieneś to rozpatrzeć.
tym jeżdżę: opel astra 1 1.6 8v (MÓJ), mitsubishi L400 2.5td (kto nie jechał nie wie co traci), toyota avesis verso 2.0 diesel (rodziców), ursus c 330 2.0 diesel bez turbo , lamborghini runner 1.5did (silnik mitsubishi)
Asterloth
Nowicjusz

Auto: Opel Astra I
Silnik: 1.6 8v
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
0

09 Gru 2013, 09:30

Avensis można rozpatrzyć. Co do Voyagera to ssie on pałke przy Hondzie odyssey jak 3.5 V6 to nie ma sensu tego brać w obudowie Voyagera. Osiągi/spalanie znacznie gorsze awaryjność również.
Ody jest jednym z największych Vanów na rynku jest jeszcze większa od Grand Voyagera. Ten po liftowy dorównuje jej wielkością wcześniejsze nie.
Pozostałe krowy to Toyota Sienna i SsangYong Rodius.
Przerabiałem te vany w porównaniu z ody.
Ale nie wiem czy tak duze auta się Tobie nadadza.
Plus dla ody to mega wygoda i swietne osiągi 8sek do 100. Spalanie 11-15Pb. Elastyczność i automat bardzo pomagają. Równiez wysoki poziom bezpieczeństwa.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

09 Gru 2013, 11:51

Odnośnie krów to właśnie nie do końca szukam takiego auta.

Chodzi mi też o to aby jakoś wyglądało i było dobrze wyposażone.

Wszystkie krowy, o których piszesz wizualnie raczej nie powalają, a że moja w niedługim czasie żona będzie również tym jeździć od czasu do czasu to musi też być "ładny" :) Chociaż nie powiem, że też wolę ładniejsze kombi niż wielki autobus - aż tyle miejsca nie potrzebuję.

No i jednak nie ukrywam odnośnie wyposażenia - miła by była nawigacja, dobra klima i gadżety typu podgrzewane fotele i lusterka.

Te chińczyki/japończyki jakoś mnie odrzucają ilością plastiku - trochę wyglądem i wyposażeniem.
biela
Początkujący

0

09 Gru 2013, 11:52

Polecam Fiata Croma 1.9 Jtd 150km lub 2.4 jtd 200 koni ale tam tylko automat dostępny.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

09 Gru 2013, 12:18

Odnośnie Fiata to pisałem wcześniej - miałem już 2 w swoim życiu i powiedziałem sobie nigdy więcej :)

Automat jak najbardziej wskazany - manualna chyba już mi się znudziła, a że obecnie mam od 2 lat A4 w automacie to nawet innej opcji nie biorę pod uwagę ;)
biela
Początkujący

0

09 Gru 2013, 13:13

Automat uzależnia :) popatrz na Volvo v70 i suvy z seri XC. Spory jest XC90 tylko nie wiem jak z awaryjnością. Opłaca się brać benzynowe 2.5T to silnik konstrukcji Volvo.
Powinny występować też w automacie te auta.
Apropo S-Maxa to silnik 2.5 o którym pisałem wcześniej siedzi w nim od Volvo.
O BMW pewnie sporo mozna znalezc na forach dedykowanych.
Jeszcze co do spalania to taki uturbiony 2.5 spali praktycznie tyle samo co wolnossacy 3.0-3.5.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

09 Gru 2013, 13:22

Co do Volvo to czy nie są dość drogie w użytkowaniu w sensie części i serwis?

Słyszałem jedynie, że tak jest ale nie wiem nic od użytkowników.
biela
Początkujący

0

09 Gru 2013, 13:35

A w ogóle nie rozpatrujecie Vectry lub Signum ?? W kombiku to też fajne, obszerne auta.. I silniki różne do wyboru, i wyposażenie - mozna sobie w tej kwocie chyba nawet na full wypas liczyć..

Trzeba by się rozejrzec w tym segmencie - Passat, Mondeo, Vectra, Avensis..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011
0

09 Gru 2013, 13:47

W gazecie MOTOsalon ,w wydaniu Listopad/Grudzień 2012 porównywali Toyotę Avensis do Opla Insigni i w podsumowaniu napisali :
Isignia ma o kilka cm większy rozstaw osi i jest wyraźnie ( od ponad 100 mm) dłuższa od Avensisa ,ale nie powoduje to że wewnątrz znajdziemy więcej przestrzeni

Ale jak to ? Przecież Toyota Avenisis to auto gabarytowo zbliżone do Renault Laguny mk III ,a ta zaś jest zdecydowanie ciaśniejsza od Mondeo mk III a ,a co dopiero od Mondeo mk IV ,któro w wersji kombi jest kilka cm krótsze od Insigni kombi.
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008
0