Kombi z klimą do 13 tys.

11 Sty 2013, 10:02

Witam
Od jakiegoś czasu szukam samochodu i powoli zaczyna mnie od tego boleć głowa ;) Jestem raczej laikiem jeśli chodzi o te sprawy, dlatego chciałbym prosić o pomoc. Może na początku opiszę moje wymagania. Kwota jaką dysponuję to maksymalnie 13 tys. Wymagania mam właściwie tylko dwa: kombi i klimatyzacja. Kilometrów rocznie robię 10-15 tys więc raczej kieruję się w kierunku silnika benzynowego (ewentualnie z LPG) niż diesla. Wybór w takim segmencie jest ogromny. Od starszych Audi A4 i A6 i VW Passatów, poprzez Ople Zafira, Vectra i Astra, Renault Laguna i Scenic, aż do Fordów Focusów i Mondeo oraz Citroenów C5. Zdarzają się i inne egzemplarze, ale wybór w powyższych kategoriach jest zdecydowanie największy. Podobają mi się Fordy, ale czytam o problemach z rdzą. Fajne też są Audi i VW, ale tu z kolei łatwo trafić na auto mocno wyeksploatowane. Prosiłbym o jakieś rady, czym kierować się przy wyborze samochodu wg moich kryteriów. I jeszcze jedno pytanie. Mam w Niemczech kogoś kto na miejscu mógłby sprawdzić mi samochód. Czy szukać czegoś kraju (większość aut w moim segmencie i tak jest sprowadzona z Niemiec) czy też jechać i przywieźć sobie samochód samemu.
Będę wdzięczy za wszystkie podpowiedzi.
guerlainn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault

11 Sty 2013, 11:57

guerlainn napisał(a): poprzez Ople Zafira

Więc jeśli Ci się Opel kolego podoba to możesz brać opla silnik z Zafiry polecam 1.8 125 km tylko on spala tak z 10 lpg lub 11-11.5 gazu zima ale to fajny silnikjest tylko Pamietaj, ze wszystkie OPle mniej lub bardziej biora olej!
guerlainn napisał(a):Podobają mi się Fordy,

Jeśli Ci sie kolego Fordy podobaja (mnie tez) wiec polecam Ci Forda Mondeo mk 3 z silnikiem dwa litry gazu pali tyle samo co silnik 1.8 z Forda. Niektorzy Ci moga powiedziec ze Ford nie lubi gazu ale jak jest bardzo dobry monetr i nie bedziesz oszczedzac na instalacji to bedziesz zadowolony. A co do rdzy to rdzewieja Tam ranty drzwi i chyba nadkola o ile dobrze pamietam.
guerlainn napisał(a):Od starszych Audi A4 i A6 i VW Passatów

Jesli o te auta chodzi to ja bym ich unikal bo tak jak piszesz sa wyeksplatowane w wiekszoscia wiec moga sie okazac skarbonka...(wieksze prawdopodobienstwo)
guerlainn napisał(a): Renault Laguna i Scenic

Jesli chodzi o te auta to jakos ich bardzo nie polecam kumpel ma i narzeka a drugi sie cieszy... Chociaz w opini mechanikow te auta raczej maja zla opinie... Jak to mowi moj kolega chcesz miec problemy kup renault... Pelno u niego tego stoi do naprawy tego bym nie bral.

Jelsi o Ford Focus chodzi to unikalbym go bo u nich cos cienko z gazem jest slyszalem ze niszczy silnik ale nie wiem co tam dokladniej moj monetr instalacji lpg mowil.

Jesli chodzi o autao z zagranicy sprowadzane np. przez handlarzy to one po przekroczeniu polsko-niemeickiej granicy dziwnie taraca na liczniku kilometrow... Jaosobiscie sam wolalbym jechac po auto z agranice. Mma nadzieje kolego, ze Ci jakos pomoglem. Pozdrawiam.
Lanos17
Początkujący

Prawo jazdy: 03 03 2008
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Mitshubishi Carisma
Silnik: 1.6 16v 90 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

11 Sty 2013, 12:20

Do Niemiec pojechałbym sam, kumpel mieszka w okolicach Bonn, jest mechanikiem samochodowym i to on wybrałby mi auto i dał znać że po jakieś opłaca się jechać. Gazu raczej sam bym nie zakładał (chyba że te 13 tys zmniejszę o cenę instalacji). Czytałem tutaj na forum że silniki Forda 1,6 w benzynie są bardzo dobre, ale wersji kombi z tym silnikiem chyba nie widziałem.
guerlainn
Nowicjusz

11 Sty 2013, 12:35

Ja raczej wole sam sobie zalozyc instslacje w sensie ze kupic auto bez LPG i dac do mojego kumpla i taka instalacja dobra polecam sterownik diego g3 i wtryski hana oraz parownik tomasseto, ale to tez zalezy od auta. Cena takiego czegos normalnie to dla klienta to 2100 instalacja podstawowa a z lepszymi wtryskami ze 150 zl wiecej maks. Oczywiscie ja mam tanieej.

Do Forda w kombi nawet gdyby byl ten silnik w aucie to nie wzialbym tego bo to napewno jest za slaby. Ja jednak lubie miec zapas mocy.
Lanos17
Początkujący

13 Sty 2013, 09:48

A co powiedzielibyście o takim samochodzie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
guerlainn
Nowicjusz

13 Sty 2013, 10:05

Primera tej generacji to nieudane auto, miewające problemy z elektroniką i osprzętem silnika. Sam silnik nie jest zły.
Zdanie 'chcesz mieć problemy - kup Renault' najczęściej rozpowszechniają osoby, które nigdy nie miały do czynienia z Renaultem.
Zakup auta z założoną już instalacją to ryzyko kupna auta z instalacją do poprawek i napraw, wolałbym kupić auto w benzynie i dopiero samemu założyć gaz.
Jeśli robisz to 10-15 tyś. km to nie porywałbym się na tak duże auta, jakie wymieniłeś, a pomyślałbym o czymś mniejszym pokroju Punto II, a jeśli faktycznie zależy ci na większym aucie to polecam Mazde 626 1.8 90km lub 2.0 . Z tego powinieneś być zadowolony.
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Sty 2013, 10:31

Wybór większego auta (kombi) jest uwarunkowany sposobem używania auta. Rodzina 2+1+ duży pies który na dalsze wyjazdy jeździ z nami ;) Żona ma już dość wożenia go w aucie ;) W mojej megance pies się nie mieści i musi jeździć na siedzeniach. Rozważam możliwość kupna jakiegoś większego hatchbacka, ale mimo wszystko wolałbym kombi.
guerlainn
Nowicjusz

14 Sty 2013, 19:28

A co powiecie na taką Astrę
albo na takie Fordy?
guerlainn
Nowicjusz

14 Sty 2013, 19:47

W tym fordzie Mondeo nie podoba mi sie spasowanie tylnej klapy ona ta jakby jest opadnieta za mocno na zderzak i moim zdaniem prawy blotnik ma iny kolor niz reszta auta. Niby tam bylo napisane ze nie byl bity ale ja mam inne zdanie na ten temat.
Lanos17
Początkujący

17 Sty 2013, 19:09

A co powiecie na takie auto?
[link do Tablica wygasł]:
Wiadomo że wszystko zależy od oględzin samochodu, ale facet przez telefon brzmiał konkretnie.
Ewentualnie tańsze, ale z silnikiem 1,8.
[link do Tablica wygasł]:
guerlainn
Nowicjusz