Kombi z klimatronikiem do 25 tys

16 Cze 2017, 22:31

galakty napisał(a):Raczej taki lakier po prostu.
patrząc na zdjęcia 1-4 chyba niekoniecznie :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Cze 2017, 17:18

Cześć,

oglądałem i jeździłem dzisiaj tą oktawką.
Wrażenia z jazdy OK, ale d. nie urywa.

Samochód serwisowany w ASO, książka uzupełniona, faktury są.
Co mi się nie spodobało i o co chciałem zapytać Was:

Próg tylne lewe drzwi - wyszła ruda, wyczyszczone, zabezpieczone.
Taki sam temat pojawił się na progu w drzwiach kierowcy - do zrobienia.
Nadkola czyste, innych ognisk rdzy nie zauważyłem.

Znajomy podpowiedział mi, że skoro rdza wyłazi na progach, to na podwoziu na bank też jest i nawet po podniesieniu auta nie da się zweryfikować, czy nie weszła na mocowanie elementów zawieszenia, więc lepiej odpuścić sobie.

Czy zgadzacie się z tą opinią?
trubadurJABA
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8V 84KM
Paliwo: Benzyna

17 Cze 2017, 18:14

A znajomy to mechanik? - bo dziwne, żeby nie było rudych nalotów na podwoziu w 11-letnim aucie.

Miernik grubości lakieru mieliście?
tomekdk

18 Cze 2017, 20:58

Hej,

nie, nie mieliśmy miernika.
Znajomy nie jest mechanikiem z zawodu, ale hobbystycznie siedzi w temacie - stąd też poniekąd było moje pytanie - na ile jego zdanie w tym konkretnym przypadku jest słuszne.

Auto odrzuciłem później ze względu na coś innego - przejechałem się tego samego dnia swoją Astrą II 1.6 i pomimo, że silnik nie jest rakietą, to wrażenia z jazdy bez porównania lepsze. Umęczyłbym się z tym 1.6 w Octavii i wydał więcej na paliwo.

Nieustające podziękowania za pomoc! Pamiętajcie, że dla kogoś, kto nie jest z tematem aut używanych na dzień dobry, każdy komentarz, nawet być może oczywista oczywistość - jest cenny i zmniejsza ryzyko zakupu ulepa :-)
trubadurJABA
Nowicjusz

19 Cze 2017, 06:17

Cześć,

kolejny do oceny - co prawda nie kombiak, ale przestrzeni sporo:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Jak jest z tym silnikiem pod względem awaryjności / obsługi?
trubadurJABA
Nowicjusz

19 Cze 2017, 08:45

TSI z opisem autora "Można wsiadać i jechać i to dość ostro 8,1s/100km, 223km/godz max" nie wróży nic dobrego :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...
    Przyszłość należy do samochodów na wodór
    Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez KPMG pokazują, że na samochody z napędem wodorowym czeka świetlana przyszłość. Ponad połowa polskiej kadry zarządzającej uważa, że takie pojazdy są obecnie trendem numer jeden ...

19 Cze 2017, 08:50

Jedź obejrzyj, ale tak jak napisał przedmówca. Taki opis nie świadczy nic dobrego :P
Maruder
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Touran
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2003

19 Cze 2017, 09:15

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Cze 2017, 09:30

Maruder napisał(a):Jedź obejrzyj, ale tak jak napisał przedmówca. Taki opis nie świadczy nic dobrego

No właśnie nie ma jechać i oglądać, i nie o ten opis chodzi, tylko o to, że to jeden z najgorszych silników na rynku.
Widzę, że jesteś nowym użytkownikiem, nie wiem jak z wiedzą z rynku motoryzacyjnego, ale jeśli dajesz komuś radę, to zrób coś dla tej osoby - bądź jej pewny (tej rady) i bierz jakąś tam odpowiedzialność za to, co piszesz.
tomekdk

20 Cze 2017, 09:48

Panowie, serdeczne dzięki!
Oktawka kusiła mnie dobrym wyposażeniem, dodatkowo kolega z pracy ma ten sam silnik w Superbie i nigdy nie narzekał. Jednak wzięty na spytki zeznał, że już zdążył się zaprzyjaźnić z kontrolką oleju :-)

Jest kolejny kandydat:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Podejrzany? :-)
trubadurJABA
Nowicjusz

20 Cze 2017, 10:14

Każde auto, gdzie sprzedający świadomie nie klika w opcję "bezwypadkowy" jest podejrzane (ten tutaj kliknął w opcje znajdujące się obok, a w "bezwpadkowy" nie kliknął, a ją widział).
Jak przyjrzysz się tym 2 zdjęciom (kąt zdjęcia jest bardzo podobny):
https://img38.otomoto.pl/images_otomoto ... 80x720.jpg
i
https://img39.otomoto.pl/images_otomoto ... 80x720.jpg
to można zauważyć, że szpara między maską a błotnikiem po stronie kierowcy jest większa, jak i zachowanie linii prostej na słupku po stronie kierowcy trochę krzywo idzie (przy szparze), także tym rejonom bym poświęcił szczególną uwagę.
A tak w ogóle to zdjęcia do bani.
tomekdk

20 Cze 2017, 10:56

Telefonicznie sprzedający zeznał, że auto bezwypadkowe.
Jeśli się wybiorę na oględziny, koniecznie ww. rozbieżności do naocznej weryfikacji, zdjęcia faktycznie mało czytelne w detalach.

Mam dodatkowe pytanie ogólne - czytając w internecie różne poradniki nt. szukania auta używanego, niemal zawsze pojawia się wskazówka: omijać komisy i auta sprowadzane. Odnośnie komisów nie mam wątpliwości, a jak jest ze sprowadzanymi? Np. ten konkretny Focus jeździ w PL już kilka lat - rozumiem, że to inna historia, niż w przypadku auta sprowadzonego, do kupienia jeszcze z zagranicznymi blachami?
trubadurJABA
Nowicjusz

20 Cze 2017, 11:00

Chodzi o świeżo sprowadzone, nie kiedyś tam.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

20 Cze 2017, 11:05

Diabeł tkwi w szczegółach, są handlarze, którzy prowadzą biznes uczciwie, a są tacy, którzy sprowadzają masowo na lawecie auta z tureckiego komisu.
Może nie tyle chodzi o sprowadzane, ale o okazje cenowe świeżo sprowadzonych aut, bo takich nie ma.
Wejdź sobie na mobile.de - wyszukaj ofertę prywatną od Niemca, załatw osobę, która sprowadza auta, niech Ci sprowadzi, będziesz miał świeżo sprowadzony ... i powinno być dobrze.
Niestety polski rynek, gdzie szacuje się, że ok. 70% aut ma przekręcone liczniki to nie jest dobry rynek dla uczciwych sprzedawców, dlatego się przyjmuje takie założenia, żeby unikać świeżo sprowadzonych - bo to są potencjalne miny.

Że jeździ kilka lat w Polsce - to bez różnicy, jeśli przy kupnie nikt go dokładnie nie sprawdził, to równie dobrze może być taką miną jak świeżo sprowadzony, tym bardziej, że jak teraz ma 102000km na liczniku, to w momencie sprowadzenia mógł mieć 30-50 tysięcy, a takie auta (młode, z niskim przebiegiem, sprowadzone) są szczególnie narażone na powypadkową przeszłość, bo za granicą sporo kosztują (młode, z niskim przebiegiem) i dla handlarza są praktycznie nieopłacalne w zakupie (te bezwypadkowe).
tomekdk

20 Cze 2017, 14:52

To prawda, zdecydowana większość samochodów jest przekręconych. Wystarczy spojrzeć na samochody 4 letnie i porównać je z tymi 10/15 letnimi. Dziwnym trafem samochody 4-letnie mają 150 tysięcy przebiegu, a przykładowe Audi A4 z 2000 roku może mieć w ofercie 180. Nie wiem jak Wy, ale ja w to nie wierzę
Maruder
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Touran
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2003