Kombi z klimatronikiem do 25 tys

16 Cze 2017, 22:31

galakty napisał(a):Raczej taki lakier po prostu.
patrząc na zdjęcia 1-4 chyba niekoniecznie :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Cze 2017, 17:18

Cześć,

oglądałem i jeździłem dzisiaj tą oktawką.
Wrażenia z jazdy OK, ale d. nie urywa.

Samochód serwisowany w ASO, książka uzupełniona, faktury są.
Co mi się nie spodobało i o co chciałem zapytać Was:

Próg tylne lewe drzwi - wyszła ruda, wyczyszczone, zabezpieczone.
Taki sam temat pojawił się na progu w drzwiach kierowcy - do zrobienia.
Nadkola czyste, innych ognisk rdzy nie zauważyłem.

Znajomy podpowiedział mi, że skoro rdza wyłazi na progach, to na podwoziu na bank też jest i nawet po podniesieniu auta nie da się zweryfikować, czy nie weszła na mocowanie elementów zawieszenia, więc lepiej odpuścić sobie.

Czy zgadzacie się z tą opinią?
trubadurJABA
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8V 84KM
Paliwo: Benzyna

17 Cze 2017, 18:14

A znajomy to mechanik? - bo dziwne, żeby nie było rudych nalotów na podwoziu w 11-letnim aucie.

Miernik grubości lakieru mieliście?
tomekdk

18 Cze 2017, 20:58

Hej,

nie, nie mieliśmy miernika.
Znajomy nie jest mechanikiem z zawodu, ale hobbystycznie siedzi w temacie - stąd też poniekąd było moje pytanie - na ile jego zdanie w tym konkretnym przypadku jest słuszne.

Auto odrzuciłem później ze względu na coś innego - przejechałem się tego samego dnia swoją Astrą II 1.6 i pomimo, że silnik nie jest rakietą, to wrażenia z jazdy bez porównania lepsze. Umęczyłbym się z tym 1.6 w Octavii i wydał więcej na paliwo.

Nieustające podziękowania za pomoc! Pamiętajcie, że dla kogoś, kto nie jest z tematem aut używanych na dzień dobry, każdy komentarz, nawet być może oczywista oczywistość - jest cenny i zmniejsza ryzyko zakupu ulepa :-)
trubadurJABA
Nowicjusz

19 Cze 2017, 06:17

Cześć,

kolejny do oceny - co prawda nie kombiak, ale przestrzeni sporo:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Jak jest z tym silnikiem pod względem awaryjności / obsługi?
trubadurJABA
Nowicjusz

19 Cze 2017, 08:45

TSI z opisem autora "Można wsiadać i jechać i to dość ostro 8,1s/100km, 223km/godz max" nie wróży nic dobrego :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Cze 2017, 08:50

Jedź obejrzyj, ale tak jak napisał przedmówca. Taki opis nie świadczy nic dobrego :P
Maruder
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Touran
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2003

19 Cze 2017, 09:15

mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Cze 2017, 09:30

Maruder napisał(a):Jedź obejrzyj, ale tak jak napisał przedmówca. Taki opis nie świadczy nic dobrego

No właśnie nie ma jechać i oglądać, i nie o ten opis chodzi, tylko o to, że to jeden z najgorszych silników na rynku.
Widzę, że jesteś nowym użytkownikiem, nie wiem jak z wiedzą z rynku motoryzacyjnego, ale jeśli dajesz komuś radę, to zrób coś dla tej osoby - bądź jej pewny (tej rady) i bierz jakąś tam odpowiedzialność za to, co piszesz.
tomekdk

20 Cze 2017, 09:48

Panowie, serdeczne dzięki!
Oktawka kusiła mnie dobrym wyposażeniem, dodatkowo kolega z pracy ma ten sam silnik w Superbie i nigdy nie narzekał. Jednak wzięty na spytki zeznał, że już zdążył się zaprzyjaźnić z kontrolką oleju :-)

Jest kolejny kandydat:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Podejrzany? :-)
trubadurJABA
Nowicjusz

20 Cze 2017, 10:14

Każde auto, gdzie sprzedający świadomie nie klika w opcję "bezwypadkowy" jest podejrzane (ten tutaj kliknął w opcje znajdujące się obok, a w "bezwpadkowy" nie kliknął, a ją widział).
Jak przyjrzysz się tym 2 zdjęciom (kąt zdjęcia jest bardzo podobny):
https://img38.otomoto.pl/images_otomoto ... 80x720.jpg
i
https://img39.otomoto.pl/images_otomoto ... 80x720.jpg
to można zauważyć, że szpara między maską a błotnikiem po stronie kierowcy jest większa, jak i zachowanie linii prostej na słupku po stronie kierowcy trochę krzywo idzie (przy szparze), także tym rejonom bym poświęcił szczególną uwagę.
A tak w ogóle to zdjęcia do bani.
tomekdk

20 Cze 2017, 10:56

Telefonicznie sprzedający zeznał, że auto bezwypadkowe.
Jeśli się wybiorę na oględziny, koniecznie ww. rozbieżności do naocznej weryfikacji, zdjęcia faktycznie mało czytelne w detalach.

Mam dodatkowe pytanie ogólne - czytając w internecie różne poradniki nt. szukania auta używanego, niemal zawsze pojawia się wskazówka: omijać komisy i auta sprowadzane. Odnośnie komisów nie mam wątpliwości, a jak jest ze sprowadzanymi? Np. ten konkretny Focus jeździ w PL już kilka lat - rozumiem, że to inna historia, niż w przypadku auta sprowadzonego, do kupienia jeszcze z zagranicznymi blachami?
trubadurJABA
Nowicjusz

20 Cze 2017, 11:00

Chodzi o świeżo sprowadzone, nie kiedyś tam.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

20 Cze 2017, 11:05

Diabeł tkwi w szczegółach, są handlarze, którzy prowadzą biznes uczciwie, a są tacy, którzy sprowadzają masowo na lawecie auta z tureckiego komisu.
Może nie tyle chodzi o sprowadzane, ale o okazje cenowe świeżo sprowadzonych aut, bo takich nie ma.
Wejdź sobie na mobile.de - wyszukaj ofertę prywatną od Niemca, załatw osobę, która sprowadza auta, niech Ci sprowadzi, będziesz miał świeżo sprowadzony ... i powinno być dobrze.
Niestety polski rynek, gdzie szacuje się, że ok. 70% aut ma przekręcone liczniki to nie jest dobry rynek dla uczciwych sprzedawców, dlatego się przyjmuje takie założenia, żeby unikać świeżo sprowadzonych - bo to są potencjalne miny.

Że jeździ kilka lat w Polsce - to bez różnicy, jeśli przy kupnie nikt go dokładnie nie sprawdził, to równie dobrze może być taką miną jak świeżo sprowadzony, tym bardziej, że jak teraz ma 102000km na liczniku, to w momencie sprowadzenia mógł mieć 30-50 tysięcy, a takie auta (młode, z niskim przebiegiem, sprowadzone) są szczególnie narażone na powypadkową przeszłość, bo za granicą sporo kosztują (młode, z niskim przebiegiem) i dla handlarza są praktycznie nieopłacalne w zakupie (te bezwypadkowe).
tomekdk

20 Cze 2017, 14:52

To prawda, zdecydowana większość samochodów jest przekręconych. Wystarczy spojrzeć na samochody 4 letnie i porównać je z tymi 10/15 letnimi. Dziwnym trafem samochody 4-letnie mają 150 tysięcy przebiegu, a przykładowe Audi A4 z 2000 roku może mieć w ofercie 180. Nie wiem jak Wy, ale ja w to nie wierzę
Maruder
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Touran
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2003