Kombi z klimatronikiem do 25 tys

29 Maj 2017, 21:01

Cześć,

Z okazji powiększenia rodziny 3-drzwiowa Astra G bez klimy musi ustąpić nowemu samochodowi.

Dostępny budżet: max 25 tys - bez opcji zwiększenia tej kwoty.

Oczekiwania:

Kombi - pojemne (Fabia w kombi odpada :-) )
Benzyna
Klimatronik
Rozsądne koszty ekspoatacji / napraw.

Rocznie robię ok 15 - 20 tys km.
Miasto / trasa - 50/50

Wstępny typ - Skoda Octavia II, jakkolwiek chętnie przeczytam wszystkie propozycje.

Z Astry jestem zadowolony, jakkolwiek naciągnęła mnie na dość kosztowną naprawę silnika (brał olej - wymiana pierścieni, uszczelniaczy, głowica) - chciałbym kupić auto, w którym nie będzie takich niespodzianek. Niezniszczalny silnik będzie więc mile widziany.

Jeśli w moim opisie brakuje czegoś istotnego, dajcie proszę znać.

Pozdrawiam serdecznie!
trubadurJABA
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8V 84KM
Paliwo: Benzyna

29 Maj 2017, 21:59

Octavia jest ok, tylko nie ma tam zbytnio silników godnych polecenia. Przy Twoim użytkowaniu najlepsza byłaby benzyna plus ewentualnie LPG. No i w Octavii masz jedynie 1.6 102km, który pali sporo a zbiera sie kiepsko.

Ja bym polecił Mazde 6 z 2.0, w tej cenie będzie po 2005 roku, więc blachy już trochę lepsze. Drugi typ to Vectra C
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

07 Cze 2017, 07:09

Cześć,

po przejrzeniu sporej ilości ofert zauważyłem, że auta spełniające moje warunki (cena i klimatyzacja automatyczna) są już leciwe - ok 14 lat.

Mazdy 6 same sprowadzane z DE / DK w tym przedziale cenowym.

Zweryfikowałem nasze wymagania i możemy zrezygnować z klimatronika na rzecz manualnej klimatyzacji i wziąć coś nowszego.

Co powiecie na Focusa 3 z silnikiem 1.6 105 KM?
Bać się auta po używaniu flotowym?

Pozdrawiam,

Krzysiek.
trubadurJABA
Nowicjusz

07 Cze 2017, 10:07

Zobacz sobie w moja stopke, akurat auta z Danii to chyba najlepsze auta na rynku, bo mozna je wszechstronnie przeswietlic.
Jak ktos wspomniał, Mazda 6 2.0 to bardzo fajne auto, skrzynia 6-biegowa, w trasie bedzie palila tyle samo co Focus 1.6

Do 25k kupisz najlepsza z rynku 6-tke GG/GY, rocznik 2007.
tomekdk

07 Cze 2017, 13:54

Cześć, dzięki za komentarz!

Focusa znalazłem takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A Mazdę taką:

Moim zdaniem:

Focus:

na plus: mniejszy przebieg, młodszy, flotowy - spora szansa, że serwisowany jak należy

na minus: słabszy silnik (ale bardzo solidny), uboższe wyposażenie, droższy, flotowy - może to być minus, bo mógł być intensywnie eksploatowany

Mazda:

na plus: jest pożądany początkowo klimatronik, bogate wyposażenie, mocniejszy silnik

na minus: auto jest starsze od Focusa, może brać je rdza (co podobno jest typowe dla tego modelu), bogatsze wyposażenie - więcej potencjalnych awarii wraz z wiekiem.

Niewiadome dla mnie są losy auta - sprawdziłem po nr vin, że ostatni zarejestrowany przebieg to ten, z którym auto jest wystawione - przy ostatnim przeglądzie (2017-03-21) auto ma najpierw status MID, a później BET.

http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk/Sider/resultater.aspx?Vin=JMZGY19F671471681

W duńskiej bazie dzwonów nie ma informacji o większych szkodach.

Co radzicie, komentarz do tych dwóch podlinkowanych samochodów?

Pozdrawiam!
trubadurJABA
Nowicjusz

07 Cze 2017, 14:02

Jeśli chodzi o Focusa to wolałbym zejść z generacją do mk2 FL z końca produkcji, ale kupić z mocniejszym silnikiem i sensownym wyposażeniem. Problemów z korozją nie ma, części tanie, auto bezawaryjne.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Cze 2017, 16:03

Ten Focus z ogłoszenia nie ma zaznaczonej opcji "bezwypadkowy".
A z tego co widzę na ekranie, spasowanie tylnej klapy po stronie lewej i prawej (szpary nad światłami, linia świateł) trochę się różni.

Jeśli chodzi o Mazdę, to ... nie wierzyć w bajki sprzedawców. Napiszą jeden właściciel, a właścicieli było 3 - w przypadku tej Mazdy z ogłoszenia. No, ale to jest powszechne podejście polskich handlarzy, kiedyś wyrywkowo sprawdziłem 10 aut z Danii, które miały adnotację "Pierwszy właściciel Tak", 9/10 miało więcej niż jednego właściciela ... witamy na rynku aut używanych w Polsce :naughty:
- ten handlarz widzę, że leci równo - każde auto ma od pierwszego właściciela.

Ostatni właściciel miał tę Mazdę od czerwca 2013 roku, auto wymeldowane w marcu 2017.
Plus taki, że praktytcznie nie stała wymeldowana, jest ciągłość zmian właścicielskich (czasami auto stoi wymeldowane przez parę miesięcy, rok ... nic to dobrego).
Tak jak sprawdziłeś, brak odnotowanej szkody w systemie.
Przegląd techniczny z marca 2017, auto było całe, do tego zaliczony przegląd, poprzednie zaliczało bezproblemowo.
Jedyne co teraz wyszło to mocowanie tłumika i trochę dziurawy.
Do tego handlarz się też trochę zagalopował, data produkcji tego auta to:
"Production Date: 06.06.2007"
Pierwsza rejestracja: 17-01-2008.
Na aucie nie ma zastawu pieniężnego.

Także widzisz jak ładnie można prześwietlić "Duńczyka".

P.S. Powiem Tobie, że poluję na taką 6-tkę dla znajomego, żeby wyszło do 24000zł - to są oferty z przebiegiem do 150000km, czasami z konserwacją podwozia - bardzo popularna w Danii:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ta z ogłoszenia broni się trochę wyposażeniem, ale cena do najniższych nie należy.

P.S.2. na forum Mazdy jest użytkownik, który ma dostęp do bazy danych Mazdy, nie wiem czy wiesz, ale od 2006 Mazda nie prowadzi papierowych książek serwisowych, wszystko jest w systemie komputerowym i w postaci wydruków. On takie wydruki dostarcza:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 50511&f=92

P.S.3. jeśli będziesz chciał sprawdzić jakieś auto to spróbuj na forum: [link do bez-wypadkowe.net wygasł] - są tam użytkownicy, którzy mają dostęp do baz ASO, baz ubezpieczyciela (czy była szkoda na aucie w PL), także dobra sprawa.
tomekdk

08 Cze 2017, 16:52

Za 25 tys. zł to masz Focusa Mk2 po liftingu w wersji Titanium a nie Mk3 ;-) Bez urazy, ale jak czytam twoje wypowiedzi to na kilometr czuć, że w rynku aut używanych nie siedzisz.
Pierwsza sprawa - to, że zejdziesz z klimatyzacji automatycznej na manualną NIC nie zmienia, bo po kilku latach eksploatacji takie rzeczy nijak się mają do ceny - zaczyna się liczyć stan i rzeczywisty przebieg.
Druga sprawa - 25 tys. zł a gdzie pieniądze na pakiet startowy? Nie ma aut niewymagających wkładu własnego - raz będzie to 500 zł na świecie, oleje, filtry i klocki a raz 2000-3000 zł jak przyjdzie jeszcze wymienić tarcze, kupić opony itd. Dlatego sugerowałbym chłodne podejście do kwestii kupna auta, bo nie kupujesz nowego, gdzie niczym martwić się w teorii nie musisz tylko używkę, a to zawsze loteria.
Jeśli nie będziesz montował LPG to właśnie Focus ale drugiej generacji będzie dobrym wyborem, ew. Volvo V50 - niestety, silniki te posiadają regulację luzu zaworowego za pomocą szklanek który jest kosztowny, a w przypadku LPG trzeba regulować luz o wiele częściej.
Jak chcesz młodsze auto to Astra H była dość długo produkowana i pewnie wyrwiesz końcówkę produkcji.
Ogólnie szukaj raczej aut od najdroższych - jak w przypadku Focusa Mk2, niż od najtańszych - jak w przypadku Focusa Mk3 ;-) Cena nie zawsze jest wyznacznikiem stanu auta, ale nie ma co się czarować, nikt ci za darmo auta nie odda.
Masz jeszcze Fiata Bravo swoją drogą, w tej cenie też można wyrwać coś nawet w okolicach 2010 roku.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

08 Cze 2017, 21:07

Killaz, no właśnie dobrze widzisz, na rynku używanych aut to ja się nie znam, na szczęście są miejsca w necie, gdzie można zwrócić się o pomoc :-)

Dla mnie każda uwaga jest ważna - zbieram informacje zewsząd, żeby rozsądnie wydać kasę i nie kupić jakiegoś strucla, z którym będę miał więcej problemu niż pożytku.

25 koła to limit absolutny na zakup, bez opcji na zwiększenie, ponieważ pamiętam, że po zakupie trzeba będzie pewnie jeszcze w coś włożyć kasę i finalnie może skończyć się na 30 - o tym pamiętałem :-)

Warto obejrzeć tego Focusa: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ? Nie miałbym daleko. Nie wiem, czy sprowadzany samochód to najlepszy pomysł, ale tak jak napisałeś, ryzyko przy używanym zawsze jest.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc (wszystkim :-))
trubadurJABA
Nowicjusz

08 Cze 2017, 22:39

Nie warto... Na 3 zdjęciu idealnie widać jaki jest wielokolorowy i jak źle spasowany z przodu (prawy błotnik, maska zderzak). Klapka od wlewu paliwa tez widać że jest w innym kolorze niż nadwozie dookoła :mrgreen: i typowy opis handlarza: wszystko piękne i idealne
Faber
Aktywny

Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T

12 Cze 2017, 06:41

Dzięki Faber! Czyli widać, że niezły ulep.

Co powiecie na taką Vectre:

?
trubadurJABA
Nowicjusz

12 Cze 2017, 14:51

Zapytaj dlaczego nie zaznaczył opcji "bezwypadkowy", a zaznaczył opcje, które znajdują się obok - dlatego widział opcję "bezwypadkowy", a w nią nie kliknął.
Na forum: [link do bez-wypadkowe.net wygasł] są osoby, które mają dostęp do historii ubezpieczycieli i widzą czy było wypłacane jakieś odszkodowanie.
tomekdk

16 Cze 2017, 16:49

Cześć chłopaki,

kolejny do oceny:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?

Silnik nie porywa mocą, ale na plus bezawaryjność.
W utrzymaniu powinno być OK, w końcu to Skoda.

Ale jak zwykle, czego moje oko nie wypatrzy, nie ucieknie przed Waszym krytycznym spojrzeniem :-) Więc jeśli ktoś, coś - proszę śmiało.
trubadurJABA
Nowicjusz

16 Cze 2017, 22:24

Cały przód jakby w innym kolorze
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Cze 2017, 22:40

Raczej taki lakier po prostu.
Ale... Z tyłu korbki, do tego ten mulasty silnik, boże, tosz to będzie się rozpędzało do 100 km/h w dwa miesiące... A spali mnóstwo paliwa :|
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007