Kombinacja znaków - czy jest poprawna?

02 Gru 2019, 22:54

przy wjeździe z drogi publicznej na osiedlową drogę wewnętrzną prowadzącą na duże podwórko osiedlowe z garażami znajduje się słupek z poniższą kombinacją znaków (przedstawione schematycznie):

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zapewne (?) w zamyśle zarządzającego drogą wewnętrzną i podwórkiem ma to być komunikat następujący:
tą droga mogą poruszać się tylko samochody służb i tych kierowców, którzy po wjechaniu na podwórko - zaparkują w swoim garażu, a jeśli nie zaparkują w garażu, lecz na podwórku, to może ich odholować laweta. Więcej: odholowanie lawetą spotka każdego, kto wjedzie na podwórko i zaparkuje na nim.
Wydaje się, że oznakowanie ma po prostu uniemożliwiać parkowanie na podwórku.

PYTANIE:
Czy to jest prawidłowy zestaw znaków?
A zwłaszcza:
czy prawidłowe jest skojarzenie znaku lawety (T-24) ze znakiem zakazu poruszania się po drodze wewnętrznej (B-1)?
Wydaje mi się, że znak lawety kojarzony powinien być ze znakiem zakazu parkowania/zatrzymywania (także czasowego).
covo
Nowicjusz

03 Gru 2019, 08:58

covo napisał(a):Wydaje mi się, że znak lawety kojarzony powinien być ze znakiem zakazu parkowania/zatrzymywania (także czasowego).
No ale tu jest podobnie jeżeli wjedziesz za znak i zaparkujesz to stoisz w miejscu niedozwolonym więc samochód zostanie odholowany.
covo napisał(a):tą droga mogą poruszać się tylko samochody służb i tych kierowców, którzy po wjechaniu na podwórko - zaparkują w swoim garażu, a jeśli nie zaparkują w garażu, lecz na podwórku, to może ich odholować laweta. Więcej: odholowanie lawetą spotka każdego, kto wjedzie na podwórko i zaparkuje na nim.
Moim zdaniem tak to wygląda jak opisałeś.

Generalnie droga wewnętrzna rządzi się trochę innymi zasadami niż drogi publiczne i tu trzeba pamiętać że jeżeli są na niej znaki drogowe to trzeba się do nich stosować bo najczęściej dotyczą właśnie parkowania tak jak to jest w twoim przypadku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Gru 2019, 10:28

Zgadza się - kombinacja znaków jest prawidłowa. Nigdzie nie ma określone, jaka ma być kombinacja poszczególnych znaków. Tutaj ma ona sens. Jest zakaz wjazdu i nformacja, że kto wjedzie za ten znak i zaparkuje to jego samochód zostaje odholowany. Zapewne jest to jakieś podwórko albo zespół garaży jakiegoś osiedla, a w pobliżu jest jakiś obiekt publiczny, gdzie chętnie parkują samochody by uniknąć płacenia za parking.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Gru 2019, 12:43

zródłem dla wątpliwości - chociaż komunikat wynikający z tego oznakowania jest dla mnie jasny (ale dla mnie!) - jest fakt, że "znak z lawetą" T-24 w Rozporzadzeniu o znakach i sygnałach drogowych jest wspomniany tylko raz: przy okazji znaków B-35 i 36:
Zdjęcie
Zdjęcie
- dlatego zapytałem, czy skojarzenie go ze znakiem:
Zdjęcie
(z wyłączeniem takich i takich samochodów)
jest prawidłowe?
covo
Nowicjusz

04 Gru 2019, 19:17

covo napisał(a):jest fakt, że "znak z lawetą" T-24 w Rozporzadzeniu o znakach i sygnałach drogowych jest wspomniany tylko raz: przy okazji znaków B-35 i 36:

Podrzuć konkretny artykuł tego, bo ja znalazłem we wspomnianej ustawie tylko tyle w rozdziale Spis Wzorów Znaków i Sygnałów Drogowych, w podrozdziale Tabliczki do znaków drogowych pkt 38 T24 - tabliczka wskazująca, że pozostawiony pojazd zostanie usunięty na koszt właściciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Gru 2019, 21:43

właściwe rozporządzenie:
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20190002310

T-24 pojawia sie expressis verbis tylko w dwóch miejscach rozporządzenia:
1.
w dziale końcowym, po rozporządzeniu, SPIS WZORÓW ZNAKÓW I SYGNAŁÓW DROGOWYCH --> Tabliczki do znaków drogowych:
https://i.imgur.com/LXzZ0AT.png
2.
w Rozdział 2 rozporządzenia --> Znaki drogowe pionowe --> Znaki
zakazu:
https://i.imgur.com/BI7qRP5.png

- wiec T-24 wprost jest związana tylko z B-35/36

ale (https://i.imgur.com/BI7qRP5.png) jest tez dodatkowo napisane:
6. Znaki:
1) B-37 „zakaz postoju w dni nieparzyste”,
2) B-38 „zakaz postoju w dni parzyste”
oznaczają zakaz postoju pojazdów odpowiednio w nieparzyste lub parzyste dni miesiąca; zakaz nie obowiązuje od godziny 21 do 24;
przepisy ust. 1 i 3–5 stosuje się odpowiednio do tych znaków <------ !!!

- i to wiaze T-24 takze z B-37/38

Czy z powyższego wynika, ze T-24 może być stosowane TYLKO z ww. znakami B-35/36/37/38?
(jest wyraźnie napisane: "T-24 tabliczka wskazująca, że pozostawiony
pojazd zostanie usunięty na koszt właściciela" - czyli pojazd stojący .
To z jakim znakiem kojarzyć stojący pojazd? Wg mnie nie z B-1 zabraniajacym poruszania sie po drodze wewnętrznej.
Wnoszę z tego, że T-24 nie może być przy znaku B-1.
Ale czy mam rację...?
)
covo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    SKODA Octavia RS na Festiwalu Prędkości Goodwood
    Podczas Festiwalu Prędkości Goodwood 2013 SKODA po raz pierwszy zaprezentuje Nową Octavię RS. Nowa SKODA Octavia RS to sportowa i jednocześnie najszybsza seryjna wersja najważniejszego modelu marki. Samochód będzie ...

05 Gru 2019, 10:28

Nasze przepisy są takie jakie są. Zagmatwane. Jeden przepis powielany w rózny sposób w kilku artykułach, a nawet ustawach. Tutaj, ta tabliczka jak wspomniałeś ma dwa przepisy. Jeden pozwala wieszać ją przy praktycznie każdym znaku, a drugi pozwala ją wieszać przy znakach zakazu postoju. Takie masło maślane...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Gru 2019, 16:24

problem nie jest wydumany:

https://www.prawodrogowe.pl/informacje/kronika-legislacyjna/znak-b-39-i-tabliczka-t-24-czy-to-dobra-kombinacja-opinia

- skojarzenie tablicy T-24 i znaku z grupy "B" (spoza własciwego Rozporzadzenia) --> B-39 KGP uznała za... niezrozumiałe.
covo
Nowicjusz

06 Gru 2019, 10:58

Problemem są jak pisałem wcześniej zagmatwane przepisy - jeden określa, że T-24 jest tożsamy z B35/B36, a drugi, który opisuje tabliczkę już nie mówi o B35, B36, ani o żadnym innym. Pisze tylko, że samochód może zostać odholowany. I tyle. A więc tu jest otwarta furtka dla reszty znaków.
Jest jeszcze kolejny przepis ( nie pamiętam dokładnego artykułu - trzeba by poszukać ), który mówi, że samochód zostanie odholowany jak stoi w miejscu gdzie jest to zabronione i utrudnia ruch lub powoduje zagrożenie w ruchu ( a więc tutaj kolejna furtka do odholowania wynikająca z innych przepisów dotyczących parkowania i postoju ) , gdy stan auta powoduje zagrożenie dla środowiska, ruchu u drogi, gdy nie ma OC, gdy stoi na miejscu dla niepełnosprawnych i nie ma karty itd itd.
Tak więc raz, że tabliczka może być z innymi znakami niż B35 i B36, a dwa , że tabliczki nie musi być a i tak ci auto odholują, bo stwierdzą, że stało w miejscu powodującym zagrożenie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Gru 2019, 13:55

@MotoAlbercik
Napisaleś:
zagmatwane przepisy - jeden określa, że T-24 jest tożsamy z B35/B36, a drugi, który opisuje tabliczkę już nie mówi o B35, B36, ani o żadnym innym. Pisze tylko, że samochód może zostać odholowany

- podaj proszę precyzyjna nazwę tego przepisu/dokumentu, w ktorym TYLKO OPISANA jest tablica T-24.
covo
Nowicjusz

06 Gru 2019, 16:39

covo napisał(a):w dziale końcowym, po rozporządzeniu, SPIS WZORÓW ZNAKÓW I SYGNAŁÓW DROGOWYCH --> Tabliczki do znaków drogowych:
https://i.imgur.com/LXzZ0AT.png

I nie pisze tam, z jakim innym znakiem ma być konfigurowana.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Gru 2019, 17:50

pisze, pisze i to jasno pisze, z jakim innym znakiem ma być konfigurowana tablica T-24, bowiem:

SPIS WZORÓW ZNAKÓW I SYGNAŁÓW DROGOWYCH, nazwany przeze mnie "działem koncowym" jest integralną częścią rozporządzenia, to jest po prostu "Załącznik do rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz Spraw 
Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 r."

https://i.imgur.com/d76NjMS.png

czyli to jest jeden dokument i w jego dwoch miejscach napisano: czym jest znak jako taki (w załączniku, taka specyfikacja dla jasności) i kiedy stosować <--- z jakimi innymi znakami. Problem polega na tym, czy to oznacza, że TYLKO z tymi znakami stosować wolno.
covo
Nowicjusz

08 Gru 2019, 16:15

covo napisał(a):pisze, pisze i to jasno pisze, z jakim innym znakiem ma być konfigurowana tablica T-24,

Tak naprawdę nigdzie nie pisze, że T24 POWINNA być lub JEST STOSOWANA tylko i wyłącznie pod B35 i B36. W rozporządzeniu pisze tylko, że T24 ze znakiem B35 i B36 WSKAZUJE, że pojazd zostanie usunięty z drogi na koszt właściciela. I to samo można się domyślić, że jak będzie z innym znakiem, to wtedy pojazd również zostanie usunięty.
Dlatego pisałem, że mamy chore i niejasne przepisy. Tworzą je ludzie, którzy tak naprawdę nie kierują żadnymi pojazdami. Ich wożą w samochodach. A jak któryś wyjedzie i chce się pokazać, to spowoduje wypadek albo zatrzymuje go policja, a on zasłania się tym, że jest posłem czy ministrem czy innym jakimś...
Tak samo jest z miejscem dla niepełnosprawnych - MUSI być oznakowane znakiem poziomym i pionowym. Jak nie ma poziomego, to każdy może sobie stanąć.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika