Kto ma pierwszeństwo na tej drodze?

21 Gru 2019, 18:49

Witam, z góry piszę - jeśli to zły dział, to brdzo proszę o przeniesienie.

Rynek
https://maps.app.goo.gl/A9JhLBfjuWavNpYc9

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pytanie: Jesteśmy na rondzie gdyż mówią o tym znaki. Parking widoczny po lewej stronie również (chyba?) jest liczony jako rondo gdyż nie ma tam znaku, że to parking.

Jesteśmy samochodem Google, chcemy na rondzie zawrócić, czyli jedziemy między Toyotę a VW. W tym samym czasie z taką samą prędkością jedzie auto tam gdzie parking co parkingiem nie jest. On również jedzie tak jak my.

Kto ma pierwszeństwo? Auto google bo jest z prawej strony? A może auto z parkingu bo jest na pasie wewnętrznym - chociaż to trudno tak tłumaczyć gdyż od strony Sienkiewicza nie można wjechać na parking bo się wjedzie pod prąd (albo się mylę?) Czyli takim tokiem myślenia nie jest to pas wewnętrzny?

Bardzo proszę o pomoc :)
Pielęgniarz
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

21 Gru 2019, 21:14

Moim zdaniem ktoś zawalił sprawę z oznakowaniem. To nie jest żadne rondo. Rondo to skrzyżowanie, a na skrzyżowaniu nie można przecież parkować.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

22 Gru 2019, 08:27

Też prawda. Więc należy to rozumieć jako skrzyżowanie równorzędne? Tym samym zasada prawej ręki, więc parking ustępuje autu google?
Pielęgniarz
Nowicjusz

22 Gru 2019, 09:03

To, że ktoś skopał oznakowanie, nie oznacza, że znaki przestały obowiązywać.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Gru 2019, 10:23

Dobrze. To jak należy tam jechać mimo, że ktoś spie...ył?

Ktoś musi mieć pierwszeństwo. Więc kto ma?
Pielęgniarz
Nowicjusz

22 Gru 2019, 15:46

yeti65 napisał(a):To nie jest żadne rondo.

Jak nie jak tak? Przecież masz znak A7 i C12...Jest to rondo, tyle, że nie okrągłe, a w kształcie prostokąta.
Co do samochodów stojących z prawej i lewej, to prawdopodobnie miał to być parking, ale zapomniano o postawieniu znaków i namalowaniu linii. Natomiast jeżeli chodzi o pierwszeństwo, to chyba najrozsądniej byłoby traktować to jako skrzyżowanie równorzędne.
No i warto napisać do UM lub skontaktować się z policją i poprostu zapytać, kto byłby winien w przypadku kolizji. Ciekawe jak policja by to zinterpertowała.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Gru 2019, 17:27

MotoAlbercik napisał(a):Jak nie jak tak? Przecież masz znak A7 i C12...Jest to rondo, tyle, że nie okrągłe, a w kształcie prostokąta.

Wcale nie chodziło mi o kształt, tylko właśnie o możliwość parkowania(co wyraźnie zaznaczyłem). Na rondzie raczej się nie parkuje.
Co do pierwszeństwa, to przed wjazdem na to "rondo" jak byk stoi znak A-7, więc tu nie ma pola do innych interpretacji. Co do jazdy po samym "rondzie", to należy stosować ogólne przepisy. Czyli ustąpić musi zmieniający pas ruchu, czy włączający się do ruchu(z parkingu).
Jak dla mnie, zupełnie niepotrzebny jest znak C-12.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Gru 2019, 21:53

yeti65 napisał(a):Wcale nie chodziło mi o kształt, tylko właśnie o możliwość parkowania(co wyraźnie zaznaczyłem). Na rondzie raczej się nie parkuje.

Ta takich rondach w kształcie prostokąta czy kwadratu zazwyczaj są właśnie parkingi. Już w kilku miastach się z tym spotkałem. Rondo jest na środku rynku, po wewnętrznej stronie są parkingi. Czasem nawet po wewnętrznej i zewnętrznej. A środkiem prowadzi jezdnia dookoła rynku.
Tutaj będzie to samo, tyle, że jak zrobili rynek, to poprostu nie dopilnowali żeby postawiono znaki. A parking ewidentnie tam jest, bo widać nawet wydzielone miejsca. Przy wyjeździe z tego parkingu, przydałby się chociaż A7, żeby było wszystko jasne. Oprócz tego w pozostałej części ronda przydałoby się namalować linie i też postawić znak z parkingiem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000