Kombivan, diesel, do ok. 25 tys.

19 Mar 2021, 16:44

Witam. Szukam kombivana do wypadów z rowerem w góry (rower w środku).
Nie mam wielkich wymagań luksusowo-wyścigowych - obecnie używam do tego 2-osobowego Caddy 2.0 SDI i do miasta lub na "wolne" trasy całkowicie mi wystarcza, jednak na autostradzie przy 140 jest już słabo, dodatkowo pali więcej niż drugi posiadany SUV.
Po przeglądaniu sieci wyszło mi, że pasowałyby mi Caddy III TDi, Berlingo II/Partnera HDi, ewentualnie Dacia Dokker. Fiat Doblo jakoś mi nie podchodzi.
Samochód jako drugi, służący głównie właśnie do wypadów, sporadycznie do przemieszczania się po mieście (tu i tak najczęściej rower albo samochód główny). Diesel dlatego, że drugi to diesel i może uniknę w pomroczności jasnej złego tankowania. :)
Co byście zasugerowali? W Berlingo właściwie nie ma wyboru, tylko 1,6 HDi (wszystkie po 2010 posiadają chyba dwumasę), o Caddym wyczytałem, żeby unikać diesli 2010-2015, bo wadliwe, o Dacii nie wiem nic.
solar21
Nowicjusz

19 Mar 2021, 17:11

Te dacie trochę bardziej podatne na korozję, postawiłbym na francuza i szukał 1.6 HDi 90 km bez dwumasy. Weź pod uwagę, że bryła tych samochodów jest taka a nie inna i przy 140 swoje spalą ;)
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Mar 2021, 17:23

No zdaję sobie sprawę ze spalania. Sugerowano mi też Mondeo MK4 2.0, ale wygoda przewożenia roweru mniejsza, a spalanie niewiele mniejsze.
solar21
Nowicjusz

19 Mar 2021, 17:32

Żeby w berlingo rower włożyć "na pakę" to musi iść na ukos, też taka sobie wygoda.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Mar 2021, 17:43

Ze złożonymi siedzeniami? Zresztą może iść na skos. Samochód na 1-2 osoby.
solar21
Nowicjusz

19 Mar 2021, 17:48

Spokojnie wszedłby do kombi segmentu c jeśli składamy fotele ;)
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sztuka jazdy w warunkach zimowych
    Opady śniegu mają ogromny wpływ na warunki panujące na drodze – do tego stopnia, że niektórzy mało doświadczeni kierowcy zimą wolą zostawić samochód w garażu. Taki krok nie jest jednak konieczny, choć ...
    Nightvision - technologie high-tech w nowym Touaregu
    Nowy Touareg jest oferowany z licznymi innowacyjnymi urządzeniami, których zadaniem jest pomoc kierowcy w niebezpiecznych sytuacjach. Jako pierwszy model Volkswagena nowy Touareg został wyposażony m.in. w system "Nightvision", ...

19 Mar 2021, 17:55

Mówię o "ciężarowej" najkrotszej wersji. Zresztą jak masz składać siedzenia to lepiej kupić zwykłego kombiaka lub vana (zafirę?), które były projektowane jako osobówki i da się w nich wysiedzieć przy większej prędkości
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Mar 2021, 18:24

Nie, jeżdżę często z kumplem dużym kombiakiem i jednak wygoda operowania w wysokim bagażniku jest dla mnie ważniejsza. Miałem w 2009 Berlingo i komfort jazdy całkiem mi wystarczał.
solar21
Nowicjusz

22 Mar 2021, 14:12

A może jeszcze jakieś sugestie, na co zwrócić uwagę przy zakupie Berlingo 1.6 HDI 2010 90 KM? Doczytałem o drążkach stabilizatorów, wahaczu, wyciekach oleju, sugerowanych wtryskach Boscha. Będę miał człowieka na stacji diagnostycznej z miernikiem lakieru...
solar21
Nowicjusz

22 Mar 2021, 20:39

Czy nie śmierdzi paliwem w środku, bo na wstępie do roboty wtryski. A tak to standard, jak to przy dieslu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004