Komfort i ekonomia 220 tys. PLN

15 Paź 2022, 07:41

Cześć, nadszedlczas się ustatkować. Na ten moment rodzina 2+1, w realizacji 2+2.
Ze wzgledu na powyższe czas na zmiany.
Historia aut.
Peugeot 407 1.8 lpg - ekstra komfort, mnóstwo pierdolek do samodzielnej naprawy, nigdy nie stanął na drodze
Audi A6 c6 2,7 TDi quatrro - żona mocno związana z autem pozytywnie, moc pojemność i cztery łapy, niestety ze względu na wiek i zbliżające się naprawy pojechał w świat.
Obecnie Lexus IS300/200t 3gen. Fajne, żwawe tylko małe.
Co byśmy chcieli?
Coś większego rodzinnego. Może być salon, choć zwykle kupujemy używki z przebiegiem poniżej 50kkm.
Niezawodnego!
Może być nudne.
Musi być pojemne.
Isem chwilowo się wyszalalem. Jesteśmy mega zadowoleni z jakości mechaniki i wnętrza pojazdu. Fajnie jakby jednak było coś bardziej komfortowego w trasy, kosztem tych szybkich zakrętów.
Bardzo cenie również ekonomie, tj. Utratę na wartości pojazdu, koszty eksploatacji. W sumie chyba w obecnych czasach wolałbym uniknąć niekontrolowanych wydatków.
Wiec
1. Niezawodność i komfort podróży (co dwa tygodnie 1200km)
2. Szeroko pojętą ekonomia
3. Przestrzeń (kombi/suv)

Myślałem o:
Powrót do A6 avant 3.0 tdi (boje się awaryjności)
BMW 5 touring 30d (jak wyżej)
C5X (utrata wartości plus brak zaufania do francuskich hybryd)
Lexus RX450h (obecny lider)

Zapraszam do dyskusji i propozycji.
Maciejko91
Nowicjusz

15 Paź 2022, 08:01

Maciejko91 napisał(a):Powrót do A6 avant 3.0 tdi (boje się awaryjności)
BMW 5 touring 30d (jak wyżej)
C5X (utrata wartości plus brak zaufania do francuskich hybryd)
Lexus RX450h (obecny lider)

Obawiam się że pierwsze 3pozycje z listy mogą Ci dostarczyć trochę innych wrażeń niż RX i tych pozytywnych i tych negatywnych. RX mi nie podchodzi charakterem chociaż znam ludzi zakochanych w tych autach a Twoich pozostałych typów się boje bo sporo z nich przewija mi się przez plac no i kosztowo jest grubo a nawet bardzo grubo.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

15 Paź 2022, 08:11

Właśnie takich opini potrzebuje! Dziękuje!
Rx z wyglądu znośny. Dynamika powinna być wystarczająca, a na pewno akceptowalna. Nie oczekuje po nowym aucie tego co mam w is200t.
A jakiś superb kombi 2.0 tdi? To chyba „bardziej uczciwe” jednostki napędowe
Maciejko91
Nowicjusz

15 Paź 2022, 08:24

SUV ekonomia i komfort :/ raczej nie idzie to w parze. Ja bym tu spojrzał jak już brałeś Lexusa na model ES lub na Toyotę Camry. Tak naprawdę w tym budżecie można juz szukać używanej Toyoty Sienna (najlepsza hybryda ale chyba keszcze za mały budżet) druga opcja to Chrysler Pacifica i tu możesz pokusić się ozalozenie gazu i jeździć ekonomicznie. Komfortu jazdy w stosunku do SUVów nie ma co porównywać ale do dwóch pozostałych które wymieniłem już można.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Paź 2022, 08:31

Camry i ES by wygrały gdyby nie brak nadwozia Kombi. Mały otwór załadunkowy sedana mocno utrudnia nam obecnie zycie

Przejrzałem Sienne i Pacyfice. Na Vana chyba jeszcze nie mamy zapotrzebowania, Sienna vs Rx ma ten sam problem co highlander. Gorszy napęd, więcej miejsca.
Maciejko91
Nowicjusz

15 Paź 2022, 08:54

Maciejko91 napisał(a):A jakiś superb kombi 2.0 tdi? To chyba „bardziej uczciwe” jednostki napędowe

Przejdź się to zobaczysz, szczególnie dieslem :ok:
Ogólnie odcinasz z pierwszego postu słowo niezawodność i masz do wyboru do koloru.

Do tego nie patrz przy nowych dieselkach co jest uczciwe co nie tylko patrz co ma gwarancję :ok:

Miałem okazję jeździć nowym superbem. Ogólnie jest ok w kategorii auta rodzinnego bez jajec i tyle. Prowadzenie przemilcze bo wersja fwd :no:

Jak sobie fantazjujemy to może coś gx sowatego taki hajlander na mocnych sterydach ? :D

Co do RX to ostatnio jeździłem 460h i było po wycieczce w Alpy to wg kompa miał średnia 7,6l a kolega mówił że mniej więcej pokrywało się z tankowaniem.

Rokiko napisał(a):SUV ekonomia i komfort raczej nie idzie to w parze.

Nie rozumiem o co chodzi ? Komfort jest i to często porównywalny z limuzynami a ekonomia hmmm punkt widzenia zależy od siedzenia czyli dla posiadacza fiata Sajczento nie ma ekonomii w użytkowaniu golfa 4 a dla użytkownika golfa 4 nie ma ekonomii itd. Do tego jak ktoś lubi "petrol" to ma się katować czymś co nie lubi bo będzie taniej ?
No i co z tego że będzie taniej ? Kiedy Mój wnuk będzie wsiadał do auta 1,0 r3 z trzema turbinami ja będę mógł mu opowiedzieć o jeździe v8 z manualną skrzynią biegów :D
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak spać podczas wyprawy samochodowej?
    Wyjazdowe pomysły na nocleg to prawdziwa karuzela. Do dyspozycji mamy kempingi, agroturystykę, hotele i… własne samochody. Oto kilka sposobów, jak urządzić się z noclegiem i które rozwiązanie może być ...
    Najbardziej niebezpieczne dni tygodnia to piątek i sobota
    Czy wraz z początkiem weekendu na drogach robi się spokojnie? Niestety, to właśnie wtedy jest najbardziej niebezpiecznie: w piątki ma miejsce najwięcej wypadków, a w soboty ginie w nich najwięcej osób. Od piątkowego ...

15 Paź 2022, 09:03

Diesle mnie otaczają, wiem jak fajnie ciągną od dołu i jak skrzynia dsg nie lubi ich wysokich momentów.
Szacuje koszta „drobnych wad” silników wysokoprężnych.
A proszę pamiętajcie, ze samochód, do którego się przymierzam, przekroczy gwarancje. No chyba ze salonowy superb.
Frajda z jazdy obchodzi na bok. Może jak przejdą te dziwne czasy to zdecyduje się na drugie autko typu funmaker
Maciejko91
Nowicjusz

15 Paź 2022, 09:13

Jeżeli superb Ci pasi i będzie na gwarancji to czemu nie. W kombi trudno o większe auto :ok:
Wtedy można pomyśleć o 2,0tsi.

I jeszcze może DSG i haldex :ok:

A może po cichu jakiś wirus :D
szybki
Moderator - Tuning

15 Paź 2022, 09:25

Maciejko91 napisał(a):Camry i ES by wygrały gdyby nie brak nadwozia Kombi. Mały otwór załadunkowy sedana mocno utrudnia nam obecnie zycie
Tego nadwozia kombi brakuje w tm segmencie w Camry już jakiś czas temu to zauważyłem. Kiedyś w latach 90tych ten model miał takie nadwozie, szkoda że teraz go nie ma bo myślę że byłby to mocny konkurent.

Maciejko91 napisał(a):Sienna vs Rx ma ten sam problem co highlander. Gorszy napęd, więcej miejsca.
Może nie tyle gorszy co mógłby być mocniejszy jak na taki samochód. W RX 450h robi robotę ale nie ta półka cenowa.

szybki napisał(a):Nie rozumiem o co chodzi ? Komfort jest i to często porównywalny z limuzynami
Zgadza się co nie znaczy że jest na takim samym poziomie. Co do ekonomii sam dobrze podsumowałeś. :wink: a przykład RX450h to trochę inny budżet niż ma autor.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Paź 2022, 10:21

Rokiko napisał(a):Zgadza się co nie znaczy że jest na takim samym poziomie

Tia podsumuje rebusem "@ " :D

Rokiko napisał(a):przykład RX450h to trochę inny budżet niż ma autor.

Nie wiem o co chodzi.

Tak sobie jeszcze myślę czy nie dałoby rady wyrwać a6 2,0tdi żeby załapać się na gwarancję. Oczywiście w ramach zastąpienia superba.
szybki
Moderator - Tuning

15 Paź 2022, 11:05

Rokiko napisał(a):W RX 450h robi robotę ale nie ta półka cenowa.

a przykład RX450h to trochę inny budżet niż ma autor.

Ale Szanowny Panie, pisałem, ze zwykle kupujemy poleasingowe narazie udawało się z przebiegiem poniżej 50kkm. I da się w tych pieniądzach (200 nie jest sztywna granica) złapać rx450h.
Maciejko91
Nowicjusz

15 Paź 2022, 11:22

Maciejko91 napisał(a):pisałem, ze zwykle kupujemy poleasingowe narazie udawało się z przebiegiem poniżej 50kkm. I da się w tych pieniądzach (200 nie jest sztywna granica) złapać rx450h.
Skoro tak to ok, ja z tego co widziałem ciężko o taki samochód w tym budżecie i takim przebiegiem. Szukać jednak można :ok:

Tak patrząc jeszcze na kombi może warto by było zwrócić uwagę na Mazdę 6 w benzynie?

szybki napisał(a):Nie wiem o co chodzi
Jak zwykle, ale pominę offtop z tobą :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Paź 2022, 14:07

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dla przykładu.
Mazda tez będzie rodzajem „kanapowca”?
Maciejko91
Nowicjusz

15 Paź 2022, 14:15

Rokiko napisał(a):Jak zwykle, ale pominę offtop z tobą

Nie wiedziałem o co Ci chodzi z ta ceną gdyż w przedziale kwot podanych przez autora spokojnie można kupić coś bezpośrednio w aso z minimalnym przebiegiem.

Maciejko91 napisał(a):Dla przykładu.
Mazda tez będzie rodzajem „kanapowca”?

Mazda zależy która ale wersje EU nie mają odpowiedników RX i ogólnie trzeba je porównywać do tojot.
szybki
Moderator - Tuning

15 Paź 2022, 17:48

Popatrz sobie na Volvo V60 albo V90. I nie ma sensu dłużej tematu ciągnąć :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km