Komfort jazdy: nowy vs stary samochód.

09 Paź 2015, 18:04

Siema

Otóż już 1,5 roku jeżdżę polo III z 95 roku, jest to moje pierwsze auto i jeśli chodzi o jazdę po mieście to spisuje się ono doskonale. W trasie wiadomo- jest trochę gorzej ze względu na mały silnik i brak mocy. Ale nie o tym jest temat. Otóż w ostatnim czasie miałem okazję jeździć najnowszymi modelami toyoty- auris oraz yaris i wiecie co? Jak Boga kocham starą polówką jeździ mi się dużo lepiej. W ów toyotach irytowało mnie bardzo krótkie sprzęgło i równie krótka skrzynia biegów. Co o tym myślicie? Czy to kwestia przyzwyczajenia? Dlaczego 20 letnim autem jeździ mi się lepiej niż nówką? Czy jak w przyszłości będę chciał zmienić auto na nowe to będę miał z tym problem? Czy po prostu tylko toyoty są takie jakie są?
Wilkshire
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 11 2013
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Volkswagen Polo III
Silnik: 1.0 benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

09 Paź 2015, 20:10

Raczej jest to kwestia przyzwyczajenia.
Wymieniłam Astrę "jedynkę" na "trójkę" i na początku brakowało mi tych biegów, sprzęgła oraz schowków. Ale im dłużej pojeździłam, tym mniej myślę o staruszku :)
Anielka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 10 2007
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Toyota
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2011

16 Paź 2015, 11:49

Kwestia przyzwyczajenia ja przechodzilem z jednego samochodu na kolejny to musilame tak z miesiac pojezdzic aby juz na 100% rozpoznac nowy wóz. Tak ze bez obaw bedziesz mial jeszcze w przyszlosci nowe samochody i bez problemow sie przyzwyczaisz. Chyba ta poloweczka nie jest twoim zyciowym przeznaczeniem ;)
Bernardinio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 2004
Auto: Skoda Octavia

16 Paź 2015, 13:47

Dokładnie cza przywyknąć do nowego samochodu. Ja jak się przesiadałem z lanosa bez żadnego wspomagania do P206 to różnica była bardzo duża :P
zielonek
Aktywny

Auto: P 206
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace City Verso (od 2019)
    Oto współczesny odpowiednik Toyoty Verso – czyli osobowy kombivan segmentu C, którego pełna nazwa to Toyota Proace City Verso. Auto dysponuje 5 lub 7 miejscami oraz bagażnikiem o pojemności do 775 lub ...