Komfort, przestrzeń wygoda do 25 tyś.

27 Lip 2015, 13:54

Sienol napisał(a):A niby jakis silnik benzynowy o pojemnosci 2.0 kupic? Sa jakies inne poza tym co podales?

1.6 odpada,bo to nie jedzie,ale za to 2.0T bardzo dobry silnik.
Wady:

- pasek rozrzadu

- kolo pasowe walu ktore po ok 120 tys lubi sie rozleciec gdyz jest to guma zwulkanizowana z metalem

- wystepuje tylko z automatem choc same skrzynie wcale nie uchodza za awaryjne

- dla niektorych duze spalanie jak sie bedzie szalec

- bardzo mala liczba egzemplarzy z drugiej reki

- sporadyczne wycieki oleju spod pokrywy obok turbo

Zalety:

- duzy zapas mocy

- turbina z plaszczem wodnym, bardzo trwala

- stosowany w wielu generacjach, LII, LII ph II, Espace IV, Megane

- spalanie w stosunku do mocy i masy auta nie jest olbrzymie, choc wiadomo ze zalezy tylko od nogi kierowcy

- brak dwumasy ze wzgledu na automat

- bardzo dobrze znosi LPG

- mozliwy i latwy chiptuning

- wspomaganie na zwyklej pompie napedzanej paskiem osprzetu, ze zmienna sila wspomagania

- turbina bez zmiennej geometrii
alfa145boxer
Aktywny

Miejscowość: POZNAŃ

27 Lip 2015, 14:00

Występuje też wersja GT-205KM.
Silnik 2.0T 205 KM ktory wystepuje w Lagunie III, Lagunie II i Megane RS to ta sama konstrukcja co wersja 170KM tylko posiada wieksza turbine, zmieniony program, a takze wieksze wtryskiwacze.
LIII GT wystepowal tylko z manualem ale i dwumasa.
alfa145boxer
Aktywny

27 Lip 2015, 14:04

Niestety,ale wersja 170 KM odpada bo interesuje mnie tylko skrzynia manualna,a wersja 205 KM jest za duza dla mnie. Tyle ludzi chwali wersje 140Km,a Ty ja odradzasz. Poza tym proponujesz wersje ktorych dostanie graniczy z cudem.
Sienol
Początkujący

Auto: Renault

27 Lip 2015, 14:36

Tutaj na forum nikt go chyba nie polecał-nie jestem pewien,ale raczej nie. Dlatego wersja 140konna ma taką cenę,a nie inną,bo nikt tego nie chcę kupić,tak samo jak 1.5dci 110KM,który wogóle jest nieporozumieniem w tym aucie. LIII jest bardzo udana konstrukcją,dlatego dobry i zadbany egzemplarz jest w cenie. Minusem tego auta na tle konkurencji jest troszkę ciasnawe wnętrze,ale poza tym nie ma do czego się doczepić.
alfa145boxer
Aktywny

27 Lip 2015, 15:20

No to za 25-30 tys nie da rady kupić dobrej lagi 2.0 dci ze skóra i automatem?
flybobster
Początkujący

Auto: Nie mam

27 Lip 2015, 16:59

Kupisz,ale trzeba być ostrożnym,bo dużo jest szrotu naściąganego.
alfa145boxer
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Świecąca podsufitka
    Toyota Boshoku Corp. stworzyła świecącą tkaninę do wykończenia wnętrza samochodów. Materiał jest utkany z optycznego włókna, które emituje światło w dowolnym wybranym kolorze. Technologia LED Źródłem ...