Kombi do 8 tys - prośba o oceny

29 Cze 2014, 21:32

Witam serdecznie
Z racji tego, że moja rodzina powiększy się o kolejnego członka (z tego względu moje marzenie o fajnym roverze niestety się nie ziści), poszukuje kombiaka za około 7-8 tysięcy złotych.
Chciałbym aby auto posiadało działającą klimatyzację. Interesują mnie głównie modele benzynowe, lub z instalacją LPG (które nie będą strasznie paliwożerne), z racji tego, że głównie będę poruszał się po mieście oraz wokół niego, stąd trasy nie będą jakieś super długie (poza wyjazdami wakacyjnymi). Tutaj pojawia się pytanie, czy szukać modelu bez lpg i w razie potrzeby założyć własną (jeżeli się okaże, że przy moich trasach będzie to opłacalne), czy lepiej szukać już gotowca.
Z racji tego, że jestem początkującym kierowcą oraz nie znam się na samochodach za dobrze, chciałbym, żeby auto było w miarę bezproblemowe oraz w miarę bezawaryjne. Drugim aspektem mojego małego doświadczenia jest to, że nie posiadam zniżek na OC, więc chciałbym, żeby silnik posiadał maksymalnie 2 litry pojemności.
Budżet jaki posiadam to 7-8 tysięcy. Fajnie by jakby auto było dostępne w obrębie 50km wokoło Poznania (jak coś będzie naprawdę wartę uwagi to może być też trochę dalej)
Modele które typuje to:
Toyota Avensis (ewentualnie ile bym musiał dołożyć do porządnego egzemplarza)
Opel Vectra B
Peugeot 406
Nissan Primera P11
+Propozycje od was
Tutaj kilka linków które rzuciły mi się w oczy:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] (czy w ogóle p12 jest warta uwagi w tej cenie, i czy poważny problem byłaby naprawa tej szyby)
[link do oferty na Olx wygasł] (super przebieg o ile dziesiąt/set tysięcy brać poprawkę)
mazureq
Nowicjusz

Auto: Peugeot 406

30 Cze 2014, 06:17

1.Bardzo ładna,ja bym sie zainteresował.
2.P12 nie ten budżet.
3.Wygląda ok.
4.Przedni lewy błotnik w innym odcieniu i ten przebieg..
5.Dostała z przodu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Cze 2014, 07:16

Zagazuj w razie potrzeby jeżeli będziesz miał na to hajs. Kup lepiej bez podtlenku lpg :)
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Cze 2014, 08:10

P12 jest beznadziejna bo to klon Laguny II w brzydszej budzie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Cze 2014, 09:11

Vectra wydaje się sensowna i to nie tylko na tym zdjęciu,ale także sam typ samochodu,silnik 1,.8 plus lpg to dobra opcja,tylko sprawdź dokładnie czy nie koroduje. Pamiętaj że utrzymanie samochodu to nie tylko paliwo,to także naprawy czy OC.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Rok produkcji: 2004

30 Cze 2014, 20:02

To jeszcze głupie pytanie do 1 pozycji.
Mam się przejmować nietypowym wydechem i brakiem znaczków na tylnej klapie?
mazureq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

30 Cze 2014, 20:51

Nietypowy wydech oznacza pewnie to,ze był wymieniany wiec to akurat będzie plusem. Brak znaczków to inna sprawa,sprawdź pasowanie klapy czy nic nie odstaje,zbadaj miernikiem lakieru i wtedy będziesz miał absolutną pewność.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

30 Cze 2014, 22:04

Musiala byc puknieta bo widze ze jest lekko krzywo spasowana :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

30 Cze 2014, 23:43

W tej Vectrze jest wymieniony tylko tylny tłumik, ale i tak poszukałbym innego egzemplarza, ten ma wytartą kierownicę (nakładka), wytarty mieszek od biegów i ogólnie wyglada na umęczony egzemplarz.

Za 8k poszukałbym Corolii E11 lub Accorda Aerodeck :ok:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Rok produkcji: 1984

01 Lip 2014, 05:11

PomocDrogowa chyba nie mówisz o tej pierwszej?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lip 2014, 11:21

Jutro wezmę i przejadę się ją zobaczyć.

@PomocDrogowa Za E11 w Kombi z klimą niestety całą Polskę bym musiał objechać (na co niestety nie mam na to za bardzo czasu i środków), chyba, że jakaś znajdzie się nagle w okolicy. E11 jest bardzo fajnym autem w mojej opini, oraz wiem po moim teściu jak mało z nią miał problemów, mimo, że kupił ją mocno obitą. Co do Avensisów, bardzo fajne autko, tylko sensowne modele jakie znajdujące się w mojej okolicy są tylko w Dieslu, a powiem szczerze, że nie za bardzo wiem czy warto je brać, bo gdzieś czytałem, że mogą być awaryjne, oraz nie będę jeździł póki co po długich trasach (jeżeli tak nie jest to rozwiejcie proszę moje wątpliwości, jak napominałem wcześniej jestem laikiem).

@kon146 Chodzi o złe spasowanie tylnej klapy? Wiem, że może być ciężko to ocenić, ale czy poważny gong to był, czy raczej, jeżeli zostało to dobrze naprawione, to się tak bardzo tym nie martwić, tylko negocjować cenę.
mazureq
Nowicjusz

01 Lip 2014, 11:36

Raczej jakas stluczka i po prostu nie zalozyli juz emblematow wiec moze u jakiegos wiesniaka to robili i jeszcze raz trzeba bedzie malowac.
Koniu
Forumowicz VIP

01 Lip 2014, 12:09

Najlepiej ocenisz to na żywo jeżeli była jakaś stłuczka,jeśli jest to dobrze zrobione to nie ma się czego obawiać,same znaczki w ostateczności można dokupić osobno.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Lip 2014, 18:30

Znaczki zawsze można sciągnac wcale nie musi oznaczać to stłuczki.
Barol
Awatar użytkownika

02 Lip 2014, 21:14

Byłem dzisiaj oglądać Vectre z 1 linka i była strasznie zajechana od młodego gniewnego (stąd ten badziewny wydech). Pokusiłem się jeszcze o zobaczenie Primery, która niestety sypała się na oczach. Po drodze też widzieliśmy lagune II, model pięknie odpicowany na handel, ale coś VIN mi się nie zgadza z napisem na drzwiach. Mam pytanie co do Lagun, czy z silnikami benzynowymi, te modle są równie awaryjne co Diesle ? Muszę niestety szukać dale i się zastanawiam, czy nie włączyć tego samochodu do puli, ponieważ kumpel ma lagunę i póki co nie narzeka.
mazureq
Nowicjusz