Komfortowe oraz jak najoszczędniejsze autko do 40 tys zł

18 Mar 2009, 13:04

tradelux napisał(a):Należy porównywać auto z danego segmentu, a nie cały koncern. Są przypadki, że dane auto spisuje się rewelacyjnie, a pozostałe produkty firmy są bardzo awaryjne, zawodne i ogólnie dno.

Tak fajnie tylko z Fiata nie ma co porównać, bo Croma jest na rynku 3 lata i w perspektywie dekady nie wiadomo jak będzie się spisywać.

tradelux napisał(a):Co do usterkowości to mam zaczerpnięte info bezpośrednio z Fiata w Tychach z serwisu oraz z bardzo dużego serwisu Boscha.

Jak to ten sam fachowiec co chce jedna Cromę za dwa paski to sobie już daruj, bo mnie brzuch ze śmiechu boli.

tradelux napisał(a):Auto nie jest popularne w Polsce, bo tacy jak Ty szydzą ze znaczka Fiata i są w błędzie, że to dalej tani szmelc. O dostęp części też się nie mart bo jest tego sporo, a części nie są dostępne tylko dla Cromy, tylko dla całego koncernu, do którego należy Fiat. Gdybyś nie wiedział sporo części znajdziesz też np. w AR, Lanci

No właśnie i teraz sobie porównaj ceny do ALfy czy Lancii, bo to są marki, które robią wieksze auta, a Fiat bazuje na tanich wozidełkach.

tradelux napisał(a):Mówisz o autach, które są X lat na rynku i o nich wszystko wiadomo... Jasne bo taka B7,B6 z B5 ma tak dużo wspólnego, że normalnie masakra.

a z jakim autem starszym niż 10 lat ma Croma coś wspólnego.

tradelux napisał(a):Śmieszą mnie takie wypowiedzi: wpadnie, wszystko skrytykuje, nie podając sensownej odpowiedzi i argumentów i tyle...

Jesli nie dostrzegasz argumentów to juz polecałem powrót do szkoły bo potrenować czytanie. Jesli natomiast swoje wypowiedzi opatrzone wyimaginowanymi fachowcami uważasz za rzeczowe to gratuluje samopoczucia.

tradelux napisał(a):Do Twojej wiadomości: [link do Onet wygasł]
Hmm jak to jest, że niemiecka firma rezygnuje z super, hiper, najlpeszych, odlotowych niemieckich produktów na rzecz koreańczyków? :D
Na tym moglibyśmy zakończyc dyskusję. Przynajmniej ja nie mam ochoty ciagnąć tematu. Ten odsyłacz wszystko wyjaśnia. Nie masz zielonego pojęcia w jaki sposób sie dobiera flote aut do firmy, jakimi kieruje się kryteriami i na jak długo sie kupuje te auta. Równie dobrze możesz udowodnić, że skoro w Polsce w firmach jeżdżą głównie Fiaty to są to lepsze auta niż VW, Audi, czy Honda. :rotfl:

ps. Kia Cee'd została zakupiona dla polskiej policji. Oni wiedza co najlepsze.
Joter
Aktywny

18 Mar 2009, 13:35

Hmm może ktoś rozwikła zagadkę czy kia ceed jest coś warta albo ten chevrolet ;>
Master_one
Początkujący

18 Mar 2009, 13:47

Master_one

Oczywiście, ze jest coś warte. To niezłe autko, które dostaje sporo pochwał, bo w swojej kategorii bije rywali ceną i wyposażeniem. Jednak w kontekście użytkowania przez 10 lat jest zagadka, bo nie wiadomo jak się będzie zużywała. Biorąc na 2-3 lata warto się pokusić na auto z kija :wink: W twoim budżecie kupisz auto roczne dwuletnie, ale czy to twój segment?

Czemu nie Mazda?? W końcu z początkowych typów ten wyglądał bardzo sensownie. Do tej pory Mazda to raczej benzyna, bo diesel był głośny, ale w tych nowszych to nie wiem jak jest.
Joter
Aktywny

18 Mar 2009, 13:59

Joter napisał(a):Master_one

Oczywiście, ze jest coś warte. To niezłe autko, które dostaje sporo pochwał, bo w swojej kategorii bije rywali ceną i wyposażeniem. Jednak w kontekście użytkowania przez 10 lat jest zagadka, bo nie wiadomo jak się będzie zużywała. Biorąc na 2-3 lata warto się pokusić na auto z kija :wink: W twoim budżecie kupisz auto roczne dwuletnie, ale czy to twój segment?

Czemu nie Mazda?? W końcu z początkowych typów ten wyglądał bardzo sensownie. Do tej pory Mazda to raczej benzyna, bo diesel był głośny, ale w tych nowszych to nie wiem jak jest.

Twoje dotychczasowe wypowiedzi jasno sugerują, że żyjesz jeszcze w czasach PRLowskich i w zaparte proponujesz najlepsze, wszystko majace i nigdy nie psujace sie samochody od brata zza zachodniej granicy...

Co do Kia to jest napewno super awaryjna, dlatego tez daja tak dluga gwarancje... Uklad sil na rynku motoryacyjnym danow sie zmienil, a np. taki pogardzany przez Ciebie Fiat dawno przestalbyc pogardzany na zachodzie. Do tego np. Fiat 500 bil rekordy sprzedazy w Japonii, a seria F1 rozeszla sie dawno przed ropoczeciem produkcji...

Wszytsko to stek bzdur, ja musze wrocic sie do szkoly, a Twoje wypowiedzi bez zadnego uzasadnienia sa najlepsze :) Dobrze, ze nie jestem na emeryturze lub rencie bo juz bym poprosil o numer konta wszystkowiedzacego totalitarnego wladzcy o numer konta, aby przelac mu zadatek na cegielke.

AA i jeszcze gratuluje wiedzy na temat "firmy" ADAC hehe, bo jakbys troche zyl w swiecie motoryacji, to bys wiedzial, ze to nie jest zwykla firma, ktora potrzebuje normalna flote samochodow.

No i co do dlugosci uzytkowania przez kolejne 10-15lat to i tak kazde auto bedzie musialo trafic na zlom, ale zostac sprzedane za przyslowiowe grosze, wiec o wartosci sprzedazy nie ma co dyskutowac.

P.S. Co do tego mechanika to ufam bardziej komus, kto serwisuje kilkadziesiat aut dziennie, niz osobie wpadajacej na forum i podnoszacej jape na wszystkich, bez uzasadnienia.

No i jesli chodzi o Audi to znowu maja wpadke i nalezy jawic sie w serwisie na akcje gwarancyjna :) To tak w woli naswietlenia bezawaryjnosci samochodow, ktorych modele sa ju dlugo na rynku i maja dluga historie bytu ;)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Mar 2009, 15:32

Hehe no fakt, że po tylu latach to te auta nic nie będą warte czy to fiat czy mazda chociaż prawdę mówiąc 15 letnie mazdy jeszcze się sprzedają za 1000zł, ale się sprzedają :P Jeśli chodzi o spadek wartości to głównie zależy mi na tym żeby autko nie traciło mocno na wartości, bo może zdarzy mi się sprzedać ten samochodzik np: po 5-6 latach użytkowania zamiast męczyć go do 15 lat, ale nie jestem tego pewien dlatego rozważam różne opcje. Generalnie nie chciałbym mieć w razie czego potem problemu ze sprzedażą takiego auta. Mazda natomiast podoba mi się z wyglądu w środku jak i na zewnątrz dlatego tak się przy niej upieram natomiast fiat w środku ok na zewnątrz nie za bardzo :P.
Z tego co piszą ludzie na forum mazdaspeed i bezwypadkowe.net to te nowe diesle mazdy nie są awaryjne, ale to nowe, a używane to są te pierwsze sztuki i pewnie będą awaryjne. Zresztą nawet na forum mazdaspeed każdy mówi, że jeśli mazda to tylko w benzynie, bo diesel jest beznadziejny. Benzyniaki ponoć bezawaryjne :P Ja dużo jeździł nie będę co prawda dlatego zastanawiam się czy jest sens kupować diesla. Ostatnia kwestia to łatwość sprzedaży skoro zarówno fiat jak i mazda raczej będą bezawaryjne na podobnym poziomie przez te 15 lat to zostaje łatwość sprzedaży danego autka. Chyba łatwiej będzie w przyszłości sprzedać mazdę czy to 3 czy 6 niż fiata cromę ze względu na jego małą popularność na polskim rynku. Trudno wróżyć czy te auta staną się bardziej popularne, a mazda raczej będzie bardziej popularna niż obecnie :P

P.s Ja bym się nie sugerował długością bytu danej marki na rynku tylko raczej niezawodnością konkretnego modelu wypuszczonego przez dany koncern. Będę musiał poszukać jakichś testów awaryjności mazdy 3 oraz 6 oraz Cromy porównam to sobie chociaż ciężko porównywać cromę, bo jest krótko na rynku. Generalnie liczy się konkretny model i jego niezawodność i bezawaryjność, a nie marka. Co prawda Audi czy BMW posiada w swojej ofercie takie modele tyle, że nowe sztuki tych modeli potrafią być baardzo awaryjne. Takim przykładem jest również vw passat, kiedyś passaty to była klasa sama w sobie, a dziś te najnowsze to złom. Do starszych wersji nic nie mam, ale te najnowsze to złom.
Master_one
Początkujący

18 Mar 2009, 16:37

Widze ,że jesteś lekko zrażony do francuzów ale za 40k spokojnie dostaniesz całkiem świerzą 407ke z przyzwoitym 2 litrowym dieslem.Obecnie moi starsi jeżdzą 407 sw z silnikiem 1.6 hdi i sa zadowoleni.Autko nie jest moze najszybsze z pod swiateł ,ale do w miare dynamicznej jazdy po mieście w zupełnosci wystarczy.Silnik jest bardzo ekonomiczny ,srednio spala ok. 6 litrów. Jak narazie nic sie nie psuje ,a na przykładzie 406 widać ze Pug potrafi robić trwałe auta.No i oczywiście jest komfortowy.Co do Mazdy 6 2 litrowy benzyniak to b.dobry silnik i ogolnie auto nie do zajechania.W AŚ był test długodystansowy i mazda z tym silnikiem zdobyła bodajże najwyższą ocenę :)
Dresta
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...

18 Mar 2009, 17:16

Hmm, ale mazdy 6 2.0 w benzynie ten test tak? Hmm ja jeszcze się zastanawiam nad mazdą 3 w benzynie na 2 litrowym silniku, bo też fajne autko silnik troszeczkę mocniejszy, a autko mniejsze więc powinno być bardziej dynamiczne, a przy tym spalanie nie powinno być jakieś tragiczne. Co do peugeota nie jestem zrażony, ale boje się samochodów francuskich, a poza tym korci mnie spróbować czegoś egzotycznego japońskiego od zawsze chciałem mieć japońca chociaż jednego :P.Nie wiem tylko czy lepiej 3 czy 6 tą mazdę i jaki rocznik z jakim wyposażeniem można dostać tak za około 35-38 tysięcy.Maks to 38.
Master_one
Początkujący

18 Mar 2009, 17:30

Tak ten test dotyczył Mazdy 6.Podobno zarówno silnik 1.8 jak i 2.0 są bezawaryjne :) Warto przeczytać pare artykułów na temat tego wozu.
http://www.auto-swiat.pl/wydania,Mazda- ... 535,1.html

Jeśli chodzi o 3ke może warto rozejrzec sie za wersją amerykańska.Wiadomo silnik troche wiekszy spalanie równiez ale cena i osiągi kuszą :) [link do oferty na Allegro wygasł]
Dresta
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

18 Mar 2009, 17:46

Jak tak patrze po cenach na allegro to niestety na mazdę 6 mnie nie stać cena grubo powyżej 38 tysi :( Co do mazdy 3 hmm za 38 kafli to nawet rocznik 2007 można dostać :) Mazdę 6 niby można kupić ze starszego rocznika, ale ja się boję tej rdzy i wolałbym rocznik po liftingu czyli minimum 2005, a takie są drogie ;/.Podobają mi się mazdy 3 :P niezłe ceny :)

Np: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub też
lub

Pytanie ile każda z nich jest warta realnie i czy któraś jest warta zachodu.
Master_one
Początkujący