Komfortowe oraz jak najoszczędniejsze autko do 40 tys zł

06 Mar 2009, 09:59

Tak czy inaczej alfa nawet z rocznika 2005 będzie droga ;/ a starsze mnie nie interesują. Co do skody hmm no to jest diesel to niby oszczędniej, ale właśnie przez to, że to skoda to się jej obawiam. Wiadomo skoda nie VW, a poza tym skody trochę znam i wiem, że mają tendencję do drobnym usterek. Co do mazdy to nawet na forum wyżej jeden z forumowiczów pisał, że mazda po połączeniu z fordem to już nie to samo. Co do mazdy 6 to zbyt duże spalanie jak dla mnie średnio 8 litrów na benzynie to sporo, bo w mieście to spalanie zamyka się w 12 ;/ No i dlatego przede wszystkim skłaniam się ku maździe 3, a nie 6.Przy studenckim budżecie miesięcznym, do którego dojdzie jeszcze rata pożyczki na samochód to nie za ciekawie będą wyglądały moje miesięczne finanse dlatego stawiam przede wszystkim na ekonomię.Niektórzy powiedzą, że 2 litry więcej na 100km to nie dużo, ale dla mnie niestety jest to sporo przy budżecie średnio 800zł na miesiąc po wszelkich opłatach z czego dobrze by było żeby coś zostało na jakieś wakacje itp rzeczy oraz nieprzewidziane wydatki :P.Poza tym mazdę 6 trzeba kupować po 2005 roku bo te starsze miały kiepskie blachy ;/.
Master_one
Początkujący

06 Mar 2009, 10:19

Alfa jest OK do pierwszego wysypu usterek;)
Do Skody części i naprawy są tanie, więc jest to jakiś plus.
W Mazdę 6 lepiej nie iść, bo jest to jeden z gorszych produktów Mazdy.
Ja bym polecał jeszcze zainteresować się nowym Toledo 1.9TDI
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Mar 2009, 10:31

Z mazdy to coś takiego mógłbym wziąć
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co do skody ciekawych ofert tego auta w internecie jak na razie nie ma. Odnośnie octavii to interesuje mnie wyłącznie wersja limitowana laurens & clement z silnikiem 1900TDI. Tyle, że ciężko taką znaleźć. Co do seata to hmm jednak nie, może to fajne i w ogóle, ale jak dla mnie drogie i mi się nie podoba.
Co do alfy jeszcze to właśnie to samo słyszałem, że one są dobre i fajne dopóki nie zaczną się sypać ;/, a części drogie ;/. Co do samej skody to tylko nie wiem czy w razie czego lepiej brać kombi czy sedana :P
Master_one
Początkujący

06 Mar 2009, 16:27

Mazda była bita z przodu i to dosyć poważnie:)
Zobacz na spasowanie grila, błotników.
Co do wyboru kombi vs sedan to już w sumie zalezy od tego do czego będziesz potrzebować samochodu i który się bardziej podoba :)
Kombiak też powinien trochę (ale niewiele) więcej spalić.
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Mar 2009, 16:33

Hmm do czego ja mogę go używać :P wypady nad morze lub w góry w wakacje a tak na co dzień zwykła jazda miejska z domu na uczelnie z uczelni do domu czasem na jakąś imprezkę czasem do kobiety.Zwykłe studenckie życie.Hmm co do kobiet kombi czasem się też przydaje :P

P.s Faktycznie coś dziwnie wygląda z przodu chociaż zdjęcia są kiepskiej jakości ;/. Jak stwierdzić czy auto było bite lub czy nie jest jakieś uszkodzone jeśli tego nie widać i nie da się tego poznać na pierwszy rzut oka bądź przy pomocy miernika lakieru ;>
Master_one
Początkujący

06 Mar 2009, 17:06

Po spasowaniu elementów blacharskich -> szparach między maską, błotnikami itd.
Po odcieniu lakieru - jeden element jaśniejszy, inny ciemniejszy.
Po braku jakiejś rzeczy w aucie - np. w danej wersji są halogeny, a w sprzedawanej nie ma itd.
Po zmieszaniu rzeczy z samochodu przed faceliftingiem z samochodem po faceliftingu.
Miernikiem lakieru oprócz powierzchni oczywistych, dobrze jest posprawdzać słupki, progi, wzmocnienia i elementy, które ciężko wymienić lub mogą być przyspawane.

Generalnie warto ze sobą zabrać osobę, która sie na tym zna:)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi SQ5 TDI exclusive concept
    Audi SQ5 TDI, dzięki mocy 230 kW (313 KM), staje się najwytworniejszym modelem serii Q5 i równocześnie pierwszym w historii Audi modelem S z silnikiem diesla. Tę nową serię quattro GmbH cechuje nie tylko dynamika. ...

06 Mar 2009, 17:26

Hmm dwóch mechaników wystarczy ;>
Ciężka sprawa, bo nie można tak ciągle do każdego auta jeździć to jak segregować to co się upatrzyło w takim razie żeby potem nie jeździć oglądać 1000 bubli :P ;>
Master_one
Początkujący

06 Mar 2009, 18:46

Jak są dobrze zrobione zdjęcia: duże, czytelne to widać wszystko przed wycieczką czy było bite czy nie:)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Mar 2009, 19:28

Aha no np: te zdjęcia tej mazdy zbyt dobrej jakości nie są może są duże i w ogóle, ale kiepskiej jakości :P
Master_one
Początkujący

06 Mar 2009, 20:48

Dobrej jakości: tzn w dobrym świetle, nie robione w nocy itd.
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Mar 2009, 21:30

Ehh teraz ten złom drogi chyba poczekam do końca roku i pod koniec roku jak będą w salonach wielkie wyprzedaże nowych aut(a będą na 100% ) to kupie jakiś 2-3 letni.
Zastanawiam się jeszcze nad wyborem między octavią 2, a corollą hatchback diesel 2 litry, który lepszy ;>
Master_one
Początkujący

07 Mar 2009, 19:45

Octavia 2 w tej cenie nierealna (oczywiście za sprawne technicznie i w autentycznie bezwypadkowe).
Civic fajne auto, Corolla trochę dla dziadka;)
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Mar 2009, 20:23

Hmm no cóż octavię znalazłem taką jak mi się podoba, ale chcą za nią 50 000zł, a za tyle to jej nie kupie, bo nie jest tyle warta moim zdaniem. Za taką kase wolałbym kupić audi albo coś lepszego. Dalej myślę o maździe 6 2 litry w benzynie. Choruje na ten samochód, a z tego co rozmawiałem z użytkownikami to benzyna jest ok diesli mazdy trzeba unikać przynajmniej używanych, bo dobre nie są, a remont drogi. Co do benzyniaków ponoć są nie do zajeżdżenia i są dobrej jakości raczej bezawaryjne. Co do problemów z blachą to mazda 6 w pierwszej wersji do 2005 roku miała problemy z blachą, ale ponoć ta od 2005 roku po liftingu już tych problemów nie ma i jest praktycznie bezawaryjna pod każdym względem. Tak wywnioskowałem z opinii użytkowników tych aut oraz ludzi którzy się na nich znają :P. Nie wiem czy słusznie czy nie wiem, że podoba mi się to autko tylko nie wiem czy nie będzie wpadką jeśli kupie benzynowego po liftingu. Zależy mi przede wszystkim na małym spalaniu i bezawaryjności pytanie czy mazda spełnia te kryteria, bo pod względem komfortu spełnia jak najbardziej :)
Master_one
Początkujący

08 Mar 2009, 08:17

Jeszcze się zastanawiam nad saabem 9-3 w dieslu.Odrzuciłem saaby na początku za duże spalanie, ale z tego co się dowiedziałem wersja 1,9 diesel tego saaba nie pali dużo, a są one tanie dość i mocne. Co o tym sądzicie? Warto brać ten samochodzik? Dobre auto? Spełnia moje wymagania? Czy lepiej sobie głowy nie zawracać?
Np ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tylko jedno mnie zastanawia albo mi się wydaje albo on walony był :P
Master_one
Początkujący

08 Mar 2009, 09:53

byl walniety napewno bo na aukcji nawet nie pisze że jest bezwypadkowy.ogólnie saaby mają dobra opinie.są trwałymi autami.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk