Komfortowe oraz jak najoszczędniejsze autko do 40 tys zł

12 Mar 2009, 17:35

Powiem tak ja do tej pory zawsze byłem przeciwnikiem niemieckich konstrukcji wszelkiego typu zaczynając od vw passata, a na oplu czy fordzie kończąc. Miałem okazje użytkować forda mondeo mk1 i moje doświadczenia z nim są bardzo nieprzyjemne. Autko bardzo, ale to bardzo awaryjne, a części za przeproszeniem kurewsko drogie. Co do japońców wiadomo części mają drogie, ale czy one się często psują ? Raczej nie :P Jeśli już się zaczynają psuć to leci wszystko. Problem w zasadzie jest tylko jeden z japońców podobają mi się Mazdy, a one jak już kolega wcześniej wspomniał teraz są dość mocno awaryjne dlatego się boje. Z miłą chęcią kupiłbym japońskie auto problem tylko w tym jakie :P Żeby miało solidną i bardzo wytrzymałą blachę to przede wszystkim druga sprawa żeby poruszanie się nim było w miarę tanie to znaczy żeby nie kosztowało za dużo tankowanie :P
Co do części mechanicznych to tam silnik jak się zajeździ można kupić drugi :P Gorzej z łataniem karoserii dlatego dla mnie najważniejsza jest trwała karoseria, cała reszta jest do przeżycia pod warunkiem, że w aucie nie padają istotne części, które dużo kosztują oczywiście. Co do fiata to w tych autkach chyba problem jest właśnie z blachą i przy okazji dużym spadkiem wartości :P Odnośnie alfy romeo to słyszałem, że one są niestety awaryjne i niestety ponoć też mają kiepskiej jakości blachę ;/ (koncern fiat ;/), a części do nich drogie ;/.
Master_one
Początkujący

12 Mar 2009, 17:45

Nowe Fiaty Croma są rewelacyjne, a przedstawione przez Ciebie fakty są stare i obecnie to tylko mity :)
Japończyki nie mają drogich części! Za kompletny rozrząd w 3letnim civicu zapłaciłem z wymianą 630zł w ASO. Do tego rozrząd wymienia się co 120tys km :)
Ja polecałbym dalej Hondę Accord, Fiata Cromę
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Mar 2009, 17:51

Jeszcze jedna sprawa mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z tą alfą 147 wszędzie piszą, że ona jest 5 drzwiowa. Niby 5 drzwi widać, że jest, ale w tylnych drzwiach nie ma klamek to jak to jest ona jest 5 drzwiowa czy 3 drzwiowa ? Jakiej jakości blachy ma ta alfa? Wytrzymają kilkanaście lat? Jak jest z tymi autkami od strony technicznej? Awaryjne czy spokojnie długie lata można jeździć bez awarii żadnych ;> No i ostatnia sprawa czy alfa 147 diesel jest ekonomiczna np: ta 1.9 tdi ? Oprócz mazdy chyba tylko stylistyka alfy z tych wszystkich aut mi się podoba :P i do nich nie jestem tak zrażony chociaż wiele złego o nich słyszałem. Chciałbym się tylko dowiedzieć jak to naprawdę jest z tą alfą i jakiej ona jest jakości?
Master_one
Początkujący

12 Mar 2009, 18:02

Honda accord odpada za droga ;/.Co do fiata croma muszę się zastanowić. Interesują mnie bardzo Alfy romeo 147 oraz 156 warto, którąś kupić ? Auto ma być na lata nada, się któraś z nich na tak długo ;>
Master_one
Początkujący

12 Mar 2009, 18:11

fajne autko.firma wydaje sie byc pożadna ale nie wiem nic wiecej zdnych konkretow bo nie posiadam i nie posiadałem
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

12 Mar 2009, 18:31

No właśnie a ja bym się chciał dowiedzieć jakichś szczegółów odnośnie ich jakości niezawodności oraz ekonomii oraz czy jeden bądź drugi model nadają się na autka długo wieczne które przejeżdżą bez większych awarii 12-15 lat :P Niestety jestem zmuszony przez sytuację rodzinną do szukania takiego autka, które będzie długowieczne i starczy na długie lata. Będę miał w najbliższym czasie ważniejsze wydatki niż samochód więc z wymianą samochodu będę musiał się wstrzymać raczej na długie lata i właśnie dlatego szukam czegoś co będzie bezawaryjnie i bez grama rdzy jeździło długi czas.
Master_one
Początkujący

12 Mar 2009, 19:42

Alfy są dobre, do kiedy nie zaczną się pierwsze usterki. Niestety części do nich są stosunkowo drogie i jak się zacznie psuć to leci wszystko :-)
Na długie lata zdecydowanie duże, komfortowe i pojemne: Fiat Croma
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Mar 2009, 19:48

Nie jestem w temacie ale jak oszczędne i komfortowe to tylko passat albo audi A4.Za 40 tyś spokojnie wyrwiesz jakiś 2002-2003 rok w bdb. stanie i o małym przebiegu.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

12 Mar 2009, 21:04

Hmm passat jak kolega wyżej napisał to złom, a jego czasy świetności dawno minęły. Audi za drogie roczniki 2002 lub 2003 za stare. Minimum to 2004-05. Ma być trwałe i na lata :P Czy fiat croma to wytrzyma i nie bedzie sie psuł lub rdzewiał przez 12-15 lat ;>
Master_one
Początkujący

12 Mar 2009, 21:12

Croma jest bardzo dobrym produktem Fiata, wykonanym bardzo dobrze. To nie jest stary Fiat, tanio, awaryjnie. Naprawdę wykonanie stoi na wysokim poziomie. Zresztą zobacz sobie na żywo to auto. Cena też jak na Fiata nie jest mała :)
Do tego jeśli BMW podpisuje umowę na współpracę z Fiatem to chyba coś musi być na rzeczy...
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

12 Mar 2009, 21:19

fiaty to teraz naprawde bardzo fajne autka.wiadomo ze firma idzie do przodu i sie rozwija, bo tym przyciaga do siebie klientów.z tego zyja.starszy ma nowego bravo.i szczerze mowiac podoba mi sie mimo znaczka fiata na masce :P
matttias1234
Zaawansowany

12 Mar 2009, 21:19

Hmm z tego co widziałem to koło 40 tysi kosztuje ten fiaciorek tylko ja bym nie chciał kombi :P No i z racji, że to fiat to na wartości będzie dostawał mocno w dupe ;/ Hmm i czy napewno jego blachy są wytrzymałe i nie będzie się psuł ani rdzewiał przez długie lata ;>Wogóle to on jest ocynkowany ;>Ma jakąś gwarancję na blachę?Czy jegho blacha i wykonanie techniczne czynią ten samochód niezawodnym na długie lata ;>
Ostatnio edytowany przez Master_one, 12 Mar 2009, 21:21, edytowano w sumie 1 raz
Master_one
Początkujący

12 Mar 2009, 21:20

gwarancja jest.a blach nieocynkowanych to chyba juz nikt nie stosuje.
matttias1234
Zaawansowany

12 Mar 2009, 21:22

Ile tej gwarancji na blachy ;>
Master_one
Początkujący

12 Mar 2009, 21:31

w przypadku bravo sprawdzilem wlasnie w karcie gwarancyjnej.36 miesiecy gwarancji na lakier, 8 lat gwarancji na performację blach nadwozia.
matttias1234
Zaawansowany