Komfortowy, łatwe wsiadanie/wysiadanie do 40k

15 Cze 2020, 22:59

Witam,

Obecnie jeżdżę Astra K 2017 1.4 125KM. Z samochodu ogólnie jestem zadowolony, ale pojawił się problem zdrowotny. Ze względu na kręgosłup ciężko mi się wsiada/wysiada do/z samochodu. Astra będzie szła na sprzedaż a pieniądze z jej sprzedaży na inny samochód. Z tego co zauważyłem w obecnej sytuacji najlepiej korzysta mi się z samochodu, który jest wyższy.
Chce zakupić coś podniesionego, komfortowego, bezawaryjnego, anjlepiej automat, do 40k, rocznik bez znaczenia. Silnik benzynowy, który przyjmie lpg. Trasa jaką pokonuje codziennie do pracy w jedną stronę to 15km (z czego 10 po autostradzie), plus dodatkowo 2 razy w tygodniu 110km po autostradzie.
Wstępnie wytypowałem:
Lexus gen RX300/350 gen 2
Mitsubishi Outlander gen 2. Nie wiem jaki silnik. 3.0?
Czy przychodzi wam jakiś innych samochód, który powinienem wziąć pod uwagę?
yanis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 09 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Cze 2020, 11:25

yanis napisał(a):Lexus gen RX300/350 gen 2
Bardzo fajne auto jednak ciężko będzie znaleźć go w dobrym stanie. Warto jednak poszukać.

Z innych propozycji które warto rozważyć to np. Mazda CX-9 to większe auto od Lexusa i bardzo komfortowe. Można kupić egzemplarze z instalacją LPG. Podobnej wielkości masz jeszcze np. Infiniti FX35 również bardzo komfortowe auto.

Trochę mniejsze i nowsze to Nissan Qashqai to również całkiem fajne auto wyżej się wsiada. Ja bym chyba celował bardziej w takie auto a nawet bardziej w takiego crossovera może nie będą tak luksusowe ale na pewno tańsze w utrzymaniu. Chyba że to nie ma dla ciebie znaczenia dużego znaczenia więc wtedy duży SUV :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odcinkowe pomiary prędkości
    Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...