Pierwsze auto do 10k

15 Cze 2020, 00:47

Jestem nowym użytkownikiem więc witam :)
Jestem też kierowcą od 4miesięcy w wieku 18 lat. Chciałbym kupić uniwersalny samochód którym mógłbym dojeżdżać do szkoły (23km w jedną stronę) i też czasem w jakąś dłuższą trasę, choć częściej będą to krótkie dystanse. Jako iż, nadal się uczę chciałbym by auto było w zasięgu przeciętnej osoby z chęciami w eksploatacji ale również dosyć dynamiczne by umożliwiało płynne i bezpieczne wyprzedzanie, myślę, że 140km+ było by w sam raz, może kiedyś jakiś virus by wleciał. Budżet to tak z max 10tyś wliczając rejestrację itd. Dla jakiejś naprawdę wartej sztuki do 11.5/12 tyś. Zależy mi żeby było to audi [choć nie musi] sam mam na oku takie propozycję. Samo auto będę kupywać >1,5 miesiąca.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [cena lekko ponad]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] trochę zderzak meh + wiem że długo siedzi na oto

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]
Ogólnie myślałem nad 2.4 w auto ale multi mnie odrzuca po całości natomiast cytując jedną osobę "Każdy będzie swoje bronił, w 2.4 nie ma osprzętu do turbo wiec sporo elementów odpada które mogą się zepsuć. Poza tym to prosta v6,konstrukcja z lat 90 tych po lekkich modyfikacjach,moim zdaniem najtrwalszy silnik benzynowy w a4b6" kupując 2.4l zakup lekko by się opóźnił

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] [może do 10tyś wyszło by z naprawą itd? ]

coś mnie ciągnie do tych b6 :D
Patni
Nowicjusz

15 Cze 2020, 11:26

Rejestrujesz na siebie czy na kogoś?
+140km dla świeżaka nie jest dobrym pomysłem tylko błagam nie pisz że masz trochę oleju w głowie bo każdy wie co robi młodzik który pod nogą ma trochę koni..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Cze 2020, 11:44

Na kogoś będzie rejestrowane.
Szczerze to od tych 4 miesięcy prowadzę b9 45tdi i odróżniam a przynajmniej tak mi się wydaje kiedy jest czas na spokojną normalną jazdą a bardziej dynamiczniejszą, ale nie o to chodzi w tym poście tak?
Patni
Nowicjusz

15 Cze 2020, 17:53

Przede wszystkim nie warto jeździć za takim autem po całej Polsce.
A4 B6 bym sobie odpuścił, bo masz mierny budżet. Można też podejść z innej strony, czyli ile masz na konieczne wymiany po zakupie samochodu? Podobna sytuacja tyczy się diesli, bo jak źle trafisz, to za sam starter (rozrząd, płyny + dieslowe oczywistości) zabulisz połowę wartości auta.

I tak jak przedmówca, trochę pokory mistrzu kierownicy :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

15 Cze 2020, 21:53

To jakie inne propozycję ?

Możemy skończyć temat jakże super "brawurowej" jazdy?
Patni
Nowicjusz

15 Cze 2020, 22:02

Jeśli jeszcze się uczysz, to skupiłbym się na autach pokroju a3/Leona/Octavii/Golfa, Focusa mk2, Peugeota 307, Toyoty Corolli e12, Hondy Civic VII
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

16 Cze 2020, 08:53

A4B6 to zły pomysł w tym budżecie, 407, Vectra C poliftowa z dieslem też tak średnio.
Masz budżet max.12 tysięcy, a ile na pakiet startowy? Olej, rozrząd, coś w hamulcach i zawieszeniu to w wymienionych autach min.2 tys.zł (a jak jeszcze olej w automacie to więcej).
Jeśli na samo auto przeznaczysz 12 tys.to rozglądał bym się za:
BMW E46
Mercedes w203
Ford Mondeo MK3
VW Passat B5 FL
Ale nie wiem czy na pierwsze auto lepszym pomysłem nie byłoby coś z segmentu C (chyba, że potrzebujesz dużego bagażnika i będziesz często jeździł w 4 osoby).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002