Komfortowy samochód do 25 tys.

20 Lut 2023, 02:12

Cześć wszystkim!

Od dwóch miesięcy poszukuję nowego samochodu, jednakże mam wrażenie że się gdzieś w tych swoich poszukiwaniach się pogubiłem.

Moje obecne ale już wysłużone i niezbyt ciekawe auto to Felicia 1.3, jeździłem także Skodą Roomster '12 i Fordem C Maxem '05. Najprzyjemniej jeździło mi się tym ostatnim.

Nie poszukuję demona prędkości, zdecydowanie bardziej stawiam na sam komfort jazdy i w sumie to taką "nudę" - najlepiej jak w środku nie jest zbyt głośno, plastiki nie skrzypią i jest po prostu wygodnie. Ważne żeby była benzyna o niekoniecznie dużej pojemności (oc mnie zabije), chyba że jest jakaś super opcja w dieslu, o której istnieniu nie wiem.

Dotychczas myślałem o następujących auta:

- Honda Civic VIII (tu podobno głośno w środku)
- Focus Mk2 polift
- Mazda 3
- Volvo S40
- Focus Mk3 (wątpię że w tej cenie znajdę dobrego)
- Citroen C5 '08 (jak wyżej)
- Toyota Avensis II (wnetrze mi sie nie podoba ale jesli jest to solidne auto warte swojej ceny to przezyje)
- Audi A3 8P, Audi A4. Audi A6 (wrzucam do jednego wora bo mam takie malutkie odczucie że audi to moje "szczeniackie" marzenie niekoniecznie na moj portfel)

Jeśli chodzi o widełki cenowe to wolałbym wziąć auto za mniej i mieć na te pierwsze rzeczy po zakupie i ewentualne naprawy niż dokładać do tych 25k.

Jeśli chodzi o marki jakich na pewno bym nie chciał to BMW (tył napęd mnie nie interesuje), Opel i jego cała rodzinka, Skoda

Bardzo proszę o porady, nie znam się na technikaliach oprócz bardzo powierzchownej wiedzy. Jak gdzieś gadam głupoty to proszę o zwracanie mi uwagi, czegoś się nauczę.

Dzięki
averaiden
Nowicjusz

20 Lut 2023, 08:58

averaiden napisał(a):- Honda Civic VIII (tu podobno głośno w środku)

całkowite przeciwieństwo wobec tego czego szukasz

averaiden napisał(a):- Focus Mk2 polift
- Mazda 3
- Volvo S40

spoko, przy mazdzie trzeba uważać na rdzę

averaiden napisał(a):- Focus Mk3 (wątpię że w tej cenie znajdę dobrego)

diesla pewnie kupisz ale na pewno nie będzie to auto bez wkładu

averaiden napisał(a):- Citroen C5 '08 (jak wyżej)

Samochód bardzo komfortowy ale ryzykowny jeśli chodzi o koszty serwisu

averaiden napisał(a):- Audi A3 8P, Audi A4. Audi A6 (wrzucam do jednego wora bo mam takie malutkie odczucie że audi to moje "szczeniackie" marzenie niekoniecznie na moj portfel)

ciężko kupić coś trzymającego się kupy, ceny są z kosmosu, koszty utrzymania wysokie w stosunku do wartości auta

averaiden napisał(a): Ważne żeby była benzyna o niekoniecznie dużej pojemności (oc mnie zabije)

Pojemność to tylko jedna ze składowych stawki ubezpieczenia i to wcale nie najistotniejsza

Jeśli ma być komfortowo a może być nudno to rozejrzałbym się za volvo s60 pierwszej generacji z 2.4 pod maską. Sprawdzona konstrukcja, koszty utrzymania spoko jak na tę klasę auta, w razie potrzeby bez problemów wrzucasz gazik a budżet pozwoli na zakup czegoś w dobrym stanie z końcówki produkcji.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Lut 2023, 09:03

averaiden napisał(a):Toyota Avensis II (wnetrze mi sie nie podoba ale jesli jest to solidne auto warte swojej ceny to przezyje)

Jak wersja po lifcie to nie ma się do czego przyczepić.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Lut 2023, 17:21

franccc napisał(a):Jeśli ma być komfortowo a może być nudno to rozejrzałbym się za volvo s60 pierwszej generacji z 2.4 pod maską. Sprawdzona konstrukcja, koszty utrzymania spoko jak na tę klasę auta, w razie potrzeby bez problemów wrzucasz gazik a budżet pozwoli na zakup czegoś w dobrym stanie z końcówki produkcji.

Przypomniałeś mi o S60, też się gdzieś w moich myślach przewinął ale chyba odrzuciłem ze względu na pojemność właśnie, chociaż jak się coś dobrego trafi w okolicy to nie będę narzekał. Są jakieś specyficzne dla tego modelu rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie?
averaiden
Nowicjusz

22 Lut 2023, 22:33

franccc napisał(a):
averaiden napisał(a):-
averaiden napisał(a):- Citroen C5 '08 (jak wyżej)

Samochód bardzo komfortowy ale ryzykowny jeśli chodzi o koszty serwisu

Czy poza drogimi silniczkami wycieraczek i zakładając zakup na klasycznym (nie hydroactiv) zawieszeniu, serwis tego auta, może być droższy od podobnych w tym segmencie i budżecie? Pytam, bo mam podobne rozterki jak autor wątku. Chcę się przesiąść z Mondeo Mk4 i szukam czegoś bardziej komfortowego.
arturaro
Początkujący

Miejscowość: Szczecinek
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 165KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

22 Lut 2023, 22:46

Kupowanie c5 bez hydro nie ma żadnego sensu, szczególnie jeśli o komfort chodzi
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BYD e6 - elektryczny samochód o dużym zasięgu
    Pierwsza w Polsce prezentacja w pełni elektrycznego samochodu BYD e6 odbyła się w dniach 9 – 10 lipca w czasie konferencji "2012 International Symposium on Electric Vehicles – Triple Helix Activity Research; Energy-Technology; ...

22 Lut 2023, 23:08

Miałem C5 pierwszej generacji i o ile mnie nie zachwyciło to mityczne hydro, tak moja druga połówka często dostawała choroby morskiej ;) Wiem, że w C5x7 już tak nie buja, ale mimo to rozważam zakup "sprężynowca", głównie ze względu na wyciszenie i wygodne fotele. Myślałem też o 508 (mam sentyment do "francuzów") ale tu już na 35 tys trzeba sie szykować.
arturaro
Początkujący

Miejscowość: Szczecinek
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 165KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

23 Lut 2023, 07:53

Są na rynku dwa, mało popularne kanapowce. Hyundai sonata i kia magentis. Możesz zerknąć, bardzo fajne auto za śmieszne pieniądze
franccc
Stały forumowicz