Komfortowy średniak do 40k PLN

30 Maj 2022, 15:59

Cześć,

przymierzam się do wymiany mojego zasłużonego samochodu, jednak nie jestem pewien za jakim modelem się rozglądać.

Najbardziej zależy mi na komforcie wewnętrz, czyli wyciszeniu i przestrzeni (w mojej Alfie 147 właśnie to najbardziej mi przeszkadza). Dodatkowo auto musi mieć automatyczną skrzynię biegów.

Wiem, że powinienem rozglądać się za dużymi sedanami (najlepiej klasy premium), ale mieszkam w dużym mieście i nie uśmiecha mi się parkowanie blisko 5-metrowym autem :D Z tego względu zacząłem przeglądać segment minivanów i dużych hatchbacków (tak żeby auto nie było dłuższe niż 4,5m). Na ten moment najsensowniejszy wydaje mi się Peugeot 3008 I-generacji. Czy są jakieś dobre alternatywy dla tego modelu? Zależy mi by bagażnik miał min. 400l pojemności.

Rocznie pokonuję 7-10k km, z czego ok. 75% poza miastem, więc pewnie sensowniej byłoby kupić auto z silnikiem benzynowym.

Z góry dziękuję za sugestie!
ImpactBlu
Nowicjusz

31 Maj 2022, 09:47

Moim zdaniem patrząc na wymagania powinieneś patrzeć na samochody pokroju Forda Mondeo czy Toyoty Avensis.

Po co ci minivan? Więcej miejsca ale i spalanie z racji oporów trochę większe poza tym jak jeździsz w większości sam to lepiej coś mniejszego zwrotniejszego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Maj 2022, 10:49

Fakt, że najczęściej jeżdżę w pojedynkę lub z dziewczyną.

Z minivanów rozważałem jeszcze Scenica i Merivę, ale podobno nie są zbyt dobrze wyciszone.

Ford Mondeo i Opel Insignia też przykuły moją uwagę (ze względu na wersję liftback), ale są już dość duże, więc ciężko ze zwrotnością. Chociaż w porównaniu do alfy 147 na pewno gorzej nie będzie :D

Może Cytryna C4? Wydaje się być dość przestronnym hatchbackiem.
ImpactBlu
Nowicjusz

31 Maj 2022, 11:21

ImpactBlu napisał(a):najczęściej jeżdżę w pojedynkę lub z dziewczyną.
No to nie patrz na minivany chyba, że zamierzacie w nich spać na kempingu :) (i tak będzie nie za wygodnie bo krótkie są).
ImpactBlu napisał(a):Ford Mondeo i Opel Insignia też przykuły moją uwagę (ze względu na wersję liftback)
To rozsądna opcja tylko przy takich przebiegach jak robisz trzeba by było poszukać benzyny a w Insignii w tym przypadku będzie to większe spalanie niż w Mondeo.

ImpactBlu napisał(a):są już dość duże, więc ciężko ze zwrotnością
To są normalne samochody, zerknij sobie na promienie skrętu. Civic w wersji Type-S ma większy i nim parkowanie wymaga czasem sporego manewrowania :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Maj 2022, 14:17

No właśnie pytanie jaki silnik w Mondeo czy Insignii? W tej cenie chyba zdecydowanie łatwiej dostać automat z dieslem niż z benzyną. Fajnie gdyby też udało się znaleźć auto w wieku ok. 10lat. Obawiam się, że to już może być niewykonalne.
ImpactBlu
Nowicjusz