Komis kręci z akcyzą

11 Cze 2020, 15:01

Kupiłem auto z komisu, w ogłoszeniu było że auto jest po opłatach celno-skarbowych no ale okazuje się, że akcyzy nie ma. Data na umowie też późniejsza niż data sprowadzenia, bo chcieli oszczędzić na rejestracji. Dodatkowo na umowie cena oczywiście niższa niż rzeczywista. Czyli oszukują na czym się da, no ale już wziąłem auto i się muszę martwić sam.

Mówili, że zapłacą tę akcyzę i wyślą na email. Trochę czytałem teraz i zaczynam wątpić. Już jestem w stanie przeboleć i zapłacić tę akcyzę sam mimo że silnik 2.4, ale auto bardzo fajne i w dobrym stanie. Nadal jednak mam zamiar jechać do nich zapytać jutro co dalej.

Teraz bardzo ważne pytanie, czy mogę mieć jakieś problemy z zapłaceniem tej akcyzy na własną rękę i później rejestracją samochodu?

Pytanie drugie, czy można na nich nasłać urząd celny albo użyć takiej groźby w negocjacji bo jak mają na placu 50 samochodów to śmiem twierdzić, że wszystkie są bez akcyzy.
ojcieca
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

11 Cze 2020, 17:16

Z tego co wiem, to akcyzę zobowiązany jest zapłacić komis. Art. 80 pkt 23 ustawy o podatku akcyzowym mówi, że podatnikami akcyzy od samochodów są (...) podmioty dokonujące każdej sprzedaży samochodu osobowego przed pierwszą jego rejestracją na terytorium kraju.
Ponadto art. 81 ust. 1 ustawy - podmioty dokonujące nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodów osobowych niezarejestrowanych na terytorium kraju, zgodnie z przepisami o ruchu drogowym, są obowiązane:
- po przywozie na terytorium kraju złożyć deklarację uproszczoną do właściwego naczelnika urzędu celnego w terminie 5 dni, licząc od dnia nabycia wewnątrzwspólnotowego;
- dokonać zapłaty akcyzy nie później niż z chwilą rejestracji tego pojazdu w kraju.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2020, 19:56

Czyli mogę spać spokojnie na pewno?
ojcieca
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

11 Cze 2020, 20:24

No wieszszsz...Żyjemy w Polsce....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...
    Najbardziej niebezpiecznie… na prostej drodze?
    Najwięcej wypadków ma miejsce nie na zakrętach czy skrzyżowaniach, ale na prostej drodze. Co takiego ma w sobie jazda prostymi odcinkami, że kierowcy tracą rozsądek i zaczynają łamać przepisy? Jazda prostą drogą wydaje ...