Problem z urzędem - postępowanie sądowe za nieprzerejestrowanie auta

09 Cze 2020, 13:22

Cześć sprawa wygląda tak: na początku lutego kumpel chciał kupić samochód więc pojechałem z nim i okazało się że nie ma przy sobie dowodu i samochód został spisany na mnie. Po tygodniu samochód został "sprzedany" temu koledze (spisaliśmy umowę ja nie miałem z tego żadnych korzyści) 1 czerwca dostałem kwit że nie przerejestrowałem samochodu i wszczęli postępowanie w stosunku do mnie. Kolega sprzedał samochód po 3 tygodniach innemu znajomemu . Teraz dochodząc do sedna czy mam jakąś możliwość odwołać się od kary skoro nie mam żadnych umów? Albo czy jestem w stanie uniknąć jakoś tej kary?
Horat
Obserwowany

09 Cze 2020, 14:00

Horat napisał(a):na początku lutego kumpel chciał kupić samochód więc pojechałem z nim i okazało się że nie ma przy sobie dowodu i samochód został spisany na mnie.
Czyli zostałeś właścicielem samochodu który kupował kolega :) teraz żeby to wyprostować powinieneś spisać umowę z kolegą sprzedaży tego auta i przekazać mu te umowy żeby przedstawił ich ciągłość przy rejestracji.
Horat napisał(a):Kolega sprzedał samochód po 3 tygodniach innemu znajomemu
Jak kolega nie przerejestrował auta to temu znajomemu który nabył auto powinien przekazać wszystkie umowy czyli twoją zakupu i sprzedaży, jego zakupu między Tobą a nim. Wtedy będzie ciągłość umowy. Nie powinno też być problemów przy rejestracji.
Horat napisał(a):1 czerwca dostałem kwit że nie przerejestrowałem samochodu i wszczęli postępowanie w stosunku do mnie.
Przedstawiasz umowy kupna i sprzedaży i po sprawie.
Horat napisał(a):Teraz dochodząc do sedna czy mam jakąś możliwość odwołać się od kary skoro nie mam żadnych umów? Albo czy jestem w stanie uniknąć jakoś tej kary?
A gdzie masz umowy? Osoba od której kupiłeś auto ma je na umowie więc właścicielem auta jesteś Ty. Musisz mieć tu umowy żeby rozwiązać całą sytuację. Jak sprzedałeś auto koledze, bez umowy?
Przypuszczam, że nowy właściciel który kupił samochód od twojego kolegi nie zarejestruje go.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Cze 2020, 14:32

Wszystko poszło już w system, kary nie unikniesz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Cze 2020, 15:13

Kao napisał(a):Wszystko poszło już w system, kary nie unikniesz.

Nie do końca. Nie wprowadzaj w błąd Kao.
Horat napisał(a):Po tygodniu samochód został "sprzedany" temu koledze (spisaliśmy umowę

Skoro samochód sprzedałeś po tygodniu ( nie ważne komu, ważne, że sprzedałeś ), to obowiązek przerejestrowania już cię nie dotyczy. Bo co masz przerejestrować, jak pojazd sprzedałeś?
Napisz odwołanie od nałożonej kary, a jako dowód dołącz wspomnianą umowę KS.
Pamiętaj jednak, że karę tak czy inaczej musisz zapłacić, bo nie jest to mandat tylko kara administracyjna. Na odwrocie pisma powinna być informacja jak się odwołać.
Inną sprawą jest to, że sprzedałeś samochód przed upływem 6 miesięcy. Możesz zostać potraktowany przez US jako handlarz samochodami i być może będziesz musiał zapłacić podatek. To też warto wyjaśnić w US.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Cze 2020, 09:46

MotoAlbercik napisał(a):Napisz odwołanie od nałożonej kary, a jako dowód dołącz wspomnianą umowę KS.
Tylko on napisał że
Horat napisał(a):czy mam jakąś możliwość odwołać się od kary skoro nie mam żadnych umów?
Więc nie odwoła się bo tu umowa musi być.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Cze 2020, 11:09

Myślę że trzeba rozmówić się z ,,kolegą''. Niewykluczone że sprzedał dalej auto na podstawie umowy między Tobą a poprzednim właścicielem pomijając umowę między wami. Zrobiło się więcej jak 30 dni i stąd powiastka.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...
    Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...

10 Cze 2020, 14:15

Rokiko napisał(a):Więc nie odwoła się bo tu umowa musi być.

No ale wcześniej napisał
Horat napisał(a):Po tygodniu samochód został "sprzedany" temu koledze (spisaliśmy umowę...)

No więc jest umowa czy nie?
Jeżeli jednak coś tu jest pokręcone, to
bonifacy napisał(a):Myślę że trzeba rozmówić się z ,,kolegą''.

I tu jedyna dobra rada w tej sytuacji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000