Kompakt 25-28 tys w benzynie

12 Lis 2014, 04:44

Witam, szukam auta jak w tytule. Pojemność 1.4-1.6 moc 110-120 KM. W związku z tym, że niedługo będę w Zakopanym to znalazłem kilka interesujących mnie aut w tym rejonie, Proszę o ocenę podanych przeze mnie linków:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jakbyście ocenili te oferty?? Bo wizualnie i cenowa prezentują się atrakcyjnie. Posiada ktoś może jakąś wiedzę na temat tego komisu?? Warto tam kupić auto??
njukar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Lis 2014, 10:21

Wszystkie TSI to złomy.
1.6 8v by VAG nadaje się do Ibizy, Polo a nie do Leona czy Altei :shock:
Ibiza to nie kompakt tylko mieszczuch.
100 konne Volvo też bym odpuścił.
Focus może być ale tych silników jest mało więc serwis troche droższy ale silnik sam w sobie okej.
Ten konkretny egzemplarz za tani.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Lis 2014, 14:27

Wiem, że Ibiza to mieszczuch, ale od biedy też może być. Jeszcze w tym komisie wpadło mi w oko oś takiego:
No i oczywiście te Focusy, które są moimi faworytami. Mają ich tam około 10 w podobnej cenie, roczniku i przebiegu. No i najważniejsze czy znacie może kogoś kto kupował tam auto i czy jest to miejsca godne polecenia do zakupu auta???
njukar
Nowicjusz

12 Lis 2014, 14:46

Volvo 1.6 to zdecydowanie za slaby silnik tym bardziej do jazdy w gorach, minimum 1.8
W tym budzecie moze uda Ci sie znalezc zadbany 2007 rocznik, na mlodsze nie licz.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

12 Lis 2014, 16:59

Umiesz czytać? Napisałem że 1.6 z VAG-a to sę do Polo nadaje..
Ibiza nie jest duża i jak myślisz że ma jakiekolwiek porównanie do kompakta to jesteś w błędzie.
Jak mają dużo Focusów po niskiej cenie to znaczy że są z floty i będą kiepskie.
Koniu
Forumowicz VIP

12 Lis 2014, 18:42

widzę, że przeglądasz oferty z tego komisu, to zerknij tam na Alfy 159, które mają z silnikiem 1,8/140KM. Znacznie lepsze niż te wynalazki od VAGa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V12 - Lamborghini
    Z mocarnymi jednostkami V12 kojarzy się również największy konkurent Ferrari, czyli Lamborghini. Włosi stworzyli dwie generacje swojej słynnej V-dwunastki. Skupmy się na pierwszej, bo to ona w dużej mierze ukształtowała ...

12 Lis 2014, 20:15

Kosiarki z VAG-a sobie narazie odpuszczam, chociaż szkoda, bo fajnie się tym jeździ. Faworytami pozostają Focus no i ta Alfa mnie zaciekawiła. Nadaje się ten silnik 1.8 do lpg?? Bo za duże to auto żeby na pb jeździć. Jak z awaryjnością?? No i jak prezentują się koszty utrzymania Alfy 159 1.8 + lpg w porównaniu z Fordem Focusem 1.6 pb?? A to, że mają dużo tych Focusów to można też uznać za + bo można sobie dobrać pod swój gust kolor i wyposażenie, chociaż wydaja się one być tak samo wyposażone :).
njukar
Nowicjusz

12 Lis 2014, 20:20

Alfa z silnikiem 1,8MPi to jedyna benzynowa Alfa, która nadaje się do LPG i nie sprawia kłopotów. Grunt to regulacja luzów zaworowych co 30tys. km. Silnik znany z Opla. Auto nie sprawia zbyt dużych problemów, a jak porównamy ją z poprzednikiem czyli 156 to mamy kolosalną różnicę. Zawias trwały, silnik nie sprawia problemów, elektryka drobne usterki nie odbiegające od konkurencji. Taka typowa usterka to cieknąca maglownica ale regeneracja zamyka się w trzy-cyfrowej kwocie (700-900zł).
No i dostajesz auto względnie młode w dobrym stanie o niebanalnym wyglądzie i bardzo dobrym prowadzeniu jak na przednionapędowe auto.
Focus będzie trochę tańszy ale jest jedno wielkie ale. Focusy nie lubią się LPG.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Lis 2014, 20:28

W kompakcie nie myślę o lpg. A jak Alfa z tym silnikiem diesla?? Bo auta tej wielkości to chyba raczej w dieslu :)
njukar
Nowicjusz

12 Lis 2014, 20:30

No tak nie doczytałem, że chcesz Focusa w samej benzynie. W Focusie polecany jest 2,0Pb.
Alfa ma super diesle i nie bez powodu się tak mówi, szczególnie jak większość benzyniaków jest awaryjna. Polecam prosty 1,9JTD/120KM.
Jakbym chciał dobrą benzyną w tej kwocie to bym szukał BMW e46 z końca produkcji z rzędową szóstką z LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Lis 2014, 20:36

No fakt Alfa piekne auto. Tylko chyba nie potrzebuję aż tak dużego auta i tak drogiego w utrzymaniu. Za 2 tyg. powinienem być w Zakopanym więc w wolnej chwili postaram się podjechać oglądnąć te auta. Na tę chwilę faworytem jest Focus, ale może się to zmieni. A wiesz może coś o tym komisie?? Gdzieś wyczytałem, że sprowadzają oni chyba auta z Grecji.
njukar
Nowicjusz

12 Lis 2014, 20:38

Ogólnie mam nieufność do komisów. Coś mają napisane o gwarancji ale ciekawe w jakim zakresie ona jest.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Lis 2014, 21:05

Powtórzę się. Ten komis wziął na bank hurtowo te Focusy, są to zajeżdżone i odpicowane szroty po niskiej cenie.
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lis 2014, 01:14

Alfę odpuszczam podobnie jak silniki TSI ze względu na wysokie koszty utrzymania. Focusy pewnie wzięte gdzieś po leasingu, podobnie jak te Leony. Jednak napewno podjadę je oglądnąć. A tą propozycje jakbyście ocenili:
http://master1.pl/katalog/carInfo.php?id=23504
Jak ten silnik współprcuje z lpg?? No i czy warto pchać się w auto po leasingu????
njukar
Nowicjusz

13 Lis 2014, 02:41

Focus 1.6 to dla mnie porazka :) ostatnio mialem takiego jako zastepcze gdy moja V-ka byla w serwisie. Masakra, mul totalny, pierwsze wyprzedzanie i Zonk, jezdzac z takim silnikiem raczej nie groza mandaty z fotoradarow :) Zawias solidny, wnetrze odpycha, jakosc wykonania i materialy nieszczegolne. Zawiodl mnie mocno, moze gdyby byl z mocniejszym silnikiem to wrazenia byly by inne. Z wielka ulga odbieralem swoj samochod :)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi