Kochane stereotypy. 1.9 JTD to jeden z najlepszych diesli na rynku, nie bez powodu montowali go do prawie każdego auta tego koncernu. A ty jak zwykle twierdzisz, że Alfa to badziewie, bo ponad 15 lat temu wyprodukowali 147 i 156, które rzeczywiście sypały się w oczach. W przypadku tego silnika nie wiem, czemu BMW miałoby górować nad Alfą. Dlatego, że ma RWD ? Twój wyznacznik prestiżu ? W 159, jak w każdym innym aucie zdarzają się usterki, jak szwankujący panel klimatyzacji i nietrwała przekładnia kierownicza, ale dla E90 mógłbym wskazać inne słabe punkty. Po prostu nie ma auta idealnego, a jeśli jest, to nie w tej cenie. Ale ciebie i tak nie przekonam, tak jak ty będziesz bronił BMW, tak ja np. Jaguarów i Saabów, bo to moje "ukochane" marki
JTD to dobry silnik, ale chyba nie warto brać auto tylko dla silnika? Porównanie alfy do BMW... no napiszę tylko: Gdzie Rzym, a gdzie Krym?! Alfę to można sobie porównywać do VW, ewentualnie Volvo/Saaba, czy tam ostatecznie Audi FWD, a nie do aut czysto premium.
Jestem pewien, że jak 159 się trochę podstarzeje to będzie się sypać jak domki w jugosławii, tak jak każda alfa, czy fiat po pewnym wieku/przebiegu
Poza tym sama utrata wartości jest powodem by nie brać tego auta, sam kiedyś prawie kupiłem alfę, bo mają coś w sobie i naprawdę mi się podobają.
To już lepiej faktycznie wziąć jakiegoś Saaba, bo w tej cenie oferują te auta niemało.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,