E90, A4 B7 i inne

01 Kwi 2014, 17:56

Witam

Rodzice planują zmianę swojego dotychczasowego samochodu Citroen c4 na coś większego.
Planują przeznaczyć 30-35 tys im mniej tym lepiej ;) Koniecznie diesel i sedan. W rodzinie jest jeszcze Bmw E46 2.0d i mimo swoich lat nie ma z nim żadnych problemów dlatego też propozycja E90.

W oko im wpadło:
-Audi A4 B7 1.9 tdi
-Bmw E90 2.0d
-Alfa romeo 159 1.9 jtd

Raczej inne samochody nie wchodzą w grę no chyba że pojawi się jakaś fajna propozycja wcześniej nieznana :)
Teraz pytanie który z tych samochodów będzie oczywiście najlepszy?
Spini
Nowicjusz

Auto: Citroen C4

01 Kwi 2014, 18:47

2.0d w BMW E90 odpuść. To że w rodzinie nie było z nim problemów* nie znaczy, że nowy egzemplarz nie będzie sprawiał problemów. Ten silnik ma lipny rozrząd i awaryjny osprzęt.
*Nie wiem, czy w E46 i E90 to ten sam silnik, nie jestem ekspertem od BMW. Popytaj użytkownika jiGsaw lub kirin88. Jeśli się mylę, to przepraszam :oops:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

01 Kwi 2014, 20:29

To jakie BMW E90 jest warte uwagi?
MarcinUser
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

01 Kwi 2014, 23:02

2.0d 163 o ile wiem to dobry silnik, nowsze od 177 km bym odpuścił. Alfę bym odpuścił totalnie.

Z E90 bierz 330d :) Ewentualnie jakąś benzynkę R6.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Kwi 2014, 10:10

Kochane stereotypy. 1.9 JTD to jeden z najlepszych diesli na rynku, nie bez powodu montowali go do prawie każdego auta tego koncernu. A ty jak zwykle twierdzisz, że Alfa to badziewie, bo ponad 15 lat temu wyprodukowali 147 i 156, które rzeczywiście sypały się w oczach. W przypadku tego silnika nie wiem, czemu BMW miałoby górować nad Alfą. Dlatego, że ma RWD ? Twój wyznacznik prestiżu ? W 159, jak w każdym innym aucie zdarzają się usterki, jak szwankujący panel klimatyzacji i nietrwała przekładnia kierownicza, ale dla E90 mógłbym wskazać inne słabe punkty. Po prostu nie ma auta idealnego, a jeśli jest, to nie w tej cenie. Ale ciebie i tak nie przekonam, tak jak ty będziesz bronił BMW, tak ja np. Jaguarów i Saabów, bo to moje "ukochane" marki :mrgreen:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2014, 10:12

Alfa będzie w najlepszym stanie z wymienionych i wcale nie jest awaryjna jak mówią stereotypy. W tym budżecie będzie najmniej problemowym autem, bo na e90 to takie ryzykowne minimum, a znaleźć ładne Audi B7 1,9TDI to szukanie igły w stogu siana. Na minus alfy to utrata wartości ale ogólnie to nie ma w nim problemów z elektryką i zawieszeniem jak w poprzedniku, choć wielu użytkowników ją Ci odradzi na tym forum tylko dlatego, że... to alfa.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Buty inspirowane Lexusem CT
    Od prawie trzydziestu lat ludzie wybierają samochody Lexusa, by wygodnie podróżować na większych i mniejszych dystansach. Okazuje się, że od teraz w Lexusach można również… chodzić. A to za sprawą butów ...

02 Kwi 2014, 10:28

Kochane stereotypy. 1.9 JTD to jeden z najlepszych diesli na rynku, nie bez powodu montowali go do prawie każdego auta tego koncernu. A ty jak zwykle twierdzisz, że Alfa to badziewie, bo ponad 15 lat temu wyprodukowali 147 i 156, które rzeczywiście sypały się w oczach. W przypadku tego silnika nie wiem, czemu BMW miałoby górować nad Alfą. Dlatego, że ma RWD ? Twój wyznacznik prestiżu ? W 159, jak w każdym innym aucie zdarzają się usterki, jak szwankujący panel klimatyzacji i nietrwała przekładnia kierownicza, ale dla E90 mógłbym wskazać inne słabe punkty. Po prostu nie ma auta idealnego, a jeśli jest, to nie w tej cenie. Ale ciebie i tak nie przekonam, tak jak ty będziesz bronił BMW, tak ja np. Jaguarów i Saabów, bo to moje "ukochane" marki :mrgreen:

JTD to dobry silnik, ale chyba nie warto brać auto tylko dla silnika? Porównanie alfy do BMW... no napiszę tylko: Gdzie Rzym, a gdzie Krym?! Alfę to można sobie porównywać do VW, ewentualnie Volvo/Saaba, czy tam ostatecznie Audi FWD, a nie do aut czysto premium.

Jestem pewien, że jak 159 się trochę podstarzeje to będzie się sypać jak domki w jugosławii, tak jak każda alfa, czy fiat po pewnym wieku/przebiegu :) Poza tym sama utrata wartości jest powodem by nie brać tego auta, sam kiedyś prawie kupiłem alfę, bo mają coś w sobie i naprawdę mi się podobają. :)

To już lepiej faktycznie wziąć jakiegoś Saaba, bo w tej cenie oferują te auta niemało.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Kwi 2014, 10:46

ale w tym budżecie to i tak najlepsza opcja, bo e90 będzie kosztowne, bo z R6 nie uda się upolować w tym budżecie
JTD to dobry silnik, ale chyba nie warto brać auto tylko dla silnika?

i dla dobrego zawiasu i mało problematycznej elektryki już warto :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Kwi 2014, 11:50

Silnik na pewno diesel do 2.0l. Domyślam się że alfa będzie najmłodszym i najtańszym samochodem z wymienionej trójki lecz obawiam się tej utraty wartości. Średnio im się widzi samochód za 30 tys który po roku pójdzie za 20. Nie wykluczam że rodzice po roku odsprzedadzą auto (obecnym jeżdżą 4 miesiące i idzie na sprzedaż :)

Audi- Wydaje się najlepszą opcją ale znaleźć takie to pewnie będzie koszmar.
Alfa- Młodsze i tańsze ale ta utrata wartości i czy nie będzie problemów z odsprzedażą przez stereotypy.
BMW- Podobnie jak Audi (Jak dla mnie wyglądem, prestiżem i mocą wygrywa z Audi)
Dodam że brana pod uwagę była wcześniej Laguna III 2.0dci . Tylko że ten samochód tanieje w oczach i strach pomyśleć co będzie za 2 lata czy nawet za rok.
Spini
Nowicjusz

02 Kwi 2014, 13:48

złoty środek to Honda Accord VII 2,2. Dlaczego akurat do 2l silnik?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Kwi 2014, 14:30

Pewnie ubezpieczenie :roll:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Kwi 2014, 15:27

Ile rocznie robisz km?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Kwi 2014, 15:45

Myślę że minimalnie większy silnik nie będzie problemem.
Przebieg myślę że ok. 30 tys rocznie. Miasto trasa 50/50. koniecznie diesel tego nie zmieniamy :-)
Accord w tej cenie jaki rocznik?
Spini
Nowicjusz

02 Kwi 2014, 16:36

w tej cenie możesz szukać coś po lifcie czyli 2006-2007 ale rocznikiem nie jeździmy no i Honda bardzo dobrze trzyma cenę
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Kwi 2014, 16:40

Nie wiem czy Ci podejdzie ale może Hyundai Sonata?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra