Kompakt czy segment D na moje potrzeby? 60k

19 Lut 2022, 20:41

Witam,
Muszę kupić szybko auto, bo mój ford c max padł już definitywnie i nie ma co ratować. Chcę przeznaczyć około 60.000 zł prowadzę małą firmę i mogę wziąć auto w leasing. Patrząc na oferty mogę mieć w tej cenie 2-3 letnie i30/ceed które oglądałem u siebie w mieście są poprawne i całkiem OK, ale w tej cenie też są ciut starsze Octavia, Talisman czy Insignia.

Główna trasa to 10km do miasta bez korków, potem z 5 km światła i ronda i powrót to samo. Nie jest to typowe 100% miasto, bo większość trasy jadę jednak bez stania. Rozsądek podpowiada Ceed, bo niektóre egzemplarze 2-letnie są jeszcze na gwarancji. Serducho z drugiej strony mówi o czymś nieco większym i lepiej wyposażonym.
Rodzina 2+1. Wyjazdy na wakacje sporadyczne. 1-2 razy w roku nad morze. Czasem muszę podjechać do klienta na spotkanie (funkcja reprezentatywna auta - szału nie zrobię w tym budżecie, ale nie chce też obciachu). Poza tym zwykłe użytkowanie 10-15 tyś rocznie.

Czy ktoś miał może podobny problem i podzieli się swoją opinią? Czy jakość materiałów w segmencie D jest dużo lepsza niż w segmencie C i warto zaryzykować brak gwarancji i kilka lat starszy egzemplarz?

Z góry dziękuję za Wasze opinie.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

19 Lut 2022, 21:21

Z tego co piszesz to segment D delikatnie mówiąc jest ci totalnie zbędny. Tak naprawdę jakości materiałów/lepszego wyposażenia/trochę większego komfortu przy tych małych przebiegach nawet nie zdążysz odczuć. Za to większy przebieg i w rezultacie wyższe koszty eksploatacji portfel odczuje.

Inna sprawa, że jeśli miałbym wydać 60k na używkę i30 to wolałbym dopłacić do nowego, Zresztą warunki finansowania na nowy egzemplarz dostaniesz bardziej korzystne więc różnica się w dużym stopniu zrekompensuje.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lut 2022, 21:23

Franccc zgadza się. Tylko nie ma nowych aut w salonach, a nie mogę czekać 6 msc. Auto potrzebuje w przyszłym tygodniu i to max do środy :)
pit85
Aktywny

19 Lut 2022, 21:29

No to delikatnie mówiąc słabo to wygląda a pośpiech przy zakupie (a tym bardziej przy ogarnianiu zewnętrznego finansowania) jest mocno niewskazany. BTW wątpię, że ci ktoś to do środy ogarnie

pit85 napisał(a):Tylko nie ma nowych aut w salonach, a nie mogę czekać 6 msc.

Zawsze możesz wziąć gotowca 2021
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Lut 2022, 15:23

Czy moge prosić o opinie nt. poniższych aut? Zwłaszcza jesli chodzi o silniki, które warto, które mają złą opinię itd:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
https://ford.plichta-auto.com.pl/samoch ... ford-focus
pit85
Aktywny

21 Lut 2022, 08:24

Zainteresowałbym się astra i megane, reszte bym odrzucił za silniki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2022, 15:18

A nie myślałeś żeby sobie wziąć sobie jakąś pierdułke w wynajem na czas produkcji nowego auta? Cena miesięczna początkowo będzie trochę wyższa, ale na luzie wrzucisz w koszty. Sam myślę o czymś takim, ale mam te same dylematy co Ty... 

A co jest nie tak z tym silnikiem w ceedzie? Zbyt wyżyłowany? Awaryjny?
Eldier
Nowicjusz

Auto: Poszukiwane ;)

22 Lut 2022, 11:05

Ogólnie niespecjalny i za słaby do samochodu, szybko zdechnie. 1.4t bylby git. Chyba, że ktoś chce kupić samochód na 2-3 lata, to i ten 1.0 przejdzie
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna