REKLAMA
Witam wszystkim, postanowiłem się zarejestrować ponieważ potrzebuje opini.
VW Lupo 1.4AAR nam umiera, potrzebujemy drugi miejski samochodzik.
Z tego co mi się udało znaleźć w okolicy to:
1. Mitshubishi Colt 1.3 95PS 139kkm 2008r (brak informacji czy bity, z komisu, 2 właścicieli)
To co słyszałem: dobre silniki, bardzo się lubi z rudą, tandetne wykonanie w środku, słaba widoczność)
2. Mazda 2 1.3 86PS 99kkm 2007r (brak informacji czy bity, z komisu, jeden właściciel)
To co słyszałem: dobry silnik, rdzewieje szybko, wnętrze średniej jakości)
3. Suzuki Swift 1.3 92PS 156kkm 2009r (bezwypadkowy, z salonu, jeden właściciel)
To co słyszałem: bdb silniki, ruda nie je go na potęgę, wnętrze spartańskie)
4. Fiat 500 1.4 100PS 149kkm 2009r. (Bity naprawiony przez serwis Fiat, prywatny pierwszy właściciel)
To co słyszałem: dobry silnik, ale lubi łykać olej, dobra elektryka, ruda czasami lubi się odezwać, wnętrze spoko)
Jeszcze do niedawna rozglądałem się za koreańcami z lat 2006-2009, się znajomy mi wybił z głowy, kia picanto niedopracowane silniki z tych lat + słabe zawieszenie, natomiast Hyundai i10 z tych lat to razem z serwisem (oleje, filtry) to się profilaktycznie końcówki drążków wymienia)
Auto i tak będę oglądał i sprawdzał u mechanika, poprostu nie wiem w co się pakować.
Miałem stare VW nie było z nimi problemu, z bmw miałem 2xE36, e46, e60 obecnie f11 nigdy nie było większych problemów, z ostatnim VW lupo 1.4FSI auto ostatnio więcej stoi niż jeździ, VW straciło w moich oczach.
Autko będzie trzepać 20-30tys rocznie (praca, dom, sklep na wakacje/weekendy mamy f11)
Przy tych przebiegach wiem, że bardziej opłacalny jest zakup autka o większej pojemności, ale
- żona lubi małe autka
- żona potrzebuje klime, abs, kontrole trakcji
- mała pojemność = niski kfzsteuser (podatek drogowy)
- niskie ubezpieczenie
- obecne ceny benzyny (na dzisiaj 1.72€)
Które z tych aut cieszy się lepszą opinia jeżeli chodzi o awaryjność?
Ceny rozrządu, hamulców, sprzęgieł mają podobne ceny. Spalanie podobne
Pozdrawiam wszystkich, niedługo założę nowy temat w sprawie umierającego VW Lupo