Kompakt do 25k - 15km czasem 25km - benzyna czy diesel?

04 Cze 2020, 22:34

Cześć. Zamierzam kupić samochód najlepiej kompakt. Od poniedziałku do piątku dojeżdżam trasą 15km do pracy, nieraz także sam dojeżdżam na robotę, więc wychodzi 25km w jedną stronę. Co będzie lepszym wyborem benzyna+lpg czy diesel? Chcę się zamknąć w 25k z opłatami.
Focus mk2 1.6-2.0 tdci/ 2.0B
Golf 5 1.9 tdi
Bravo 1.4 tjet
Jak te trzy samochody wypadają względem siebie? Czy diesel z uwagi na większy moment obrotowy lepiej sprawdzi się podczas jazdy od wolnossącej benzyny? Gdzie eksploatacja będzie najprzyjemniejsza? Golfem miałem okazję jechać i całkiem przyjemnie się odpychał, jak na moją słabą wolnossacą benzynę. Wyciszenie też ja na kompakta było spoko gdzie słyszałem, że w foce i bravo jest gorzej. Znajomy ma 270000 nalatane i jest bardzo zadowolony, nic się nie psuje. Doradzcie proszę, co byście wybrali i dlaczego.
REEV
Nowicjusz

05 Cze 2020, 09:55

Skupiłbym się na benzynie:
-Kia ceed/hyundai i30 1.6
-Fiat bravo 1.4 T jet / Lancia delta 1.4 T jet
-Honda Civic VIII 1.8 - Szukaj najlepiej polifta od 2009 (w 2009 były produkowane po i przedlifty więc zwracaj uwagę)

Jazda samochodem z turbiną (nieważne czy diesiel czy pb) będzie przyjemniejsza, nie powiem czy lepsza bo to bardzo względne słowo.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Cze 2020, 10:06

REEV napisał(a):Czy diesel z uwagi na większy moment obrotowy lepiej sprawdzi się podczas jazdy od wolnossącej benzyny?
Będziesz miał wrażenie na sporo większą moc pod maską. Jednak to sprawdzi się jak chcesz jeździć na dłuższych dystansach dynamicznie.
REEV napisał(a):Od poniedziałku do piątku dojeżdżam trasą 15km do pracy, nieraz także sam dojeżdżam na robotę, więc wychodzi 25km w jedną stronę.
Tu raczej benzyna dla diesla to za małe przebiegi i na tym pierwszym dystansie połowę drogi będzie ci się rozgrzewał.
REEV napisał(a):Gdzie eksploatacja będzie najprzyjemniejsza? Golfem miałem okazję jechać i całkiem przyjemnie się odpychał, jak na moją słabą wolnossacą benzynę.
Benzyna na pewno będzie na pewno tańsza w utrzymaniu jak kupisz taką wolnossącą jednostkę. Na pewno spali trochę więcej paliwa niż diesel ale jak silnik będzie dobry pod LPG to po jego założeniu koszt na pewno spadną.
REEV napisał(a):Jak te trzy samochody wypadają względem siebie?
Ten ostatni kupisz najnowszy w swoim budżecie pozostałe diesle więc Ja bym ich nie brał pod uwagę.

Fajnym wyborem w tym budżecie mógłby być Civic VIII 1.8 może nie koniecznie do LPG (jeżeli już to z dotryskiem benzyny ale wymagane sprawdzanie zaworów co 30tkm) lub Astra IV one miały wersje 1.4T z LPG.

Golfa oczywiście możesz też rozważyć ale uważam że są w tym budżecie ciekawsze propozycje :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Cze 2020, 19:38

Civic niby fajny, ale jakoś nie leży mi ten samochód, jak wolnossak to najprędzej podchodzi mi focus mk2 2.0 w benzynie. Dzięki za propozycje, skupię się na benzynce w takim razie :D Astra w sumie fajna tylko na zadbaną sztukę budżet raczej zamały, patrząc po ile stoją.
REEV
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ken Block zachwycony Audi RS Q e-tron
    Amerykański mistrz driftu Ken Block, z Mattiasem Ekströmem jako instruktorem na fotelu drugiego kierowcy, przetestował Audi RS Q e-tron z numerem startowym 224, jeżdżąc po śniegu i lodzie. Występ podczas GP Ice Race ...