Kupno 300+ KM zabawki do 30 tysięcy

04 Kwi 2020, 00:09

Witam, z racji że nadchodzą ciężkie czasy - a więc podejrzewam że i spadek popytu, a co za tym idzie także cen postanowiłem poszukać sobie jakiejś "zabawki" do około 30 tysięcy złotych. Zaznaczam, że jeśli byłoby warto, to zawsze parę groszy mogę dorzucić.

Do jazdy po bułki czy w dłuższą trasę mam 406 Coupe 2.2 + LPG, więc auto będzie jako drugie, typowo do zabawy :)

Żeby nie było za łatwo, auto preferowałbym kupić uszkodzone blacharsko lub mechanicznie, bo lubię grzebać i z doświadczenia widzę, że wychodzi sporo opłacalniej.

Wstępnie myślałem nad E92 330D + zmiana IC i remap na około 320KM 680Nm. Wydaje mi się to dość ciekawą opcją, bo przy dobrej bazie, koszt całej zabawy w przyrost można zamknąć w 2-3 tysiącach, ewentualnie potem parę złotych jak siądzie sprzęgło/dwumasa - ale z tym się trzeba przecież liczyć.

A5 poza budżetem, a i nie było tam chyba zbyt udanych silników

Może jest jeszcze coś równie ciekawego, o czym nie wiem?
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Kwi 2020, 11:00

Exodiss napisał(a):Wstępnie myślałem nad E92 330D + zmiana IC i remap na około 320KM 680Nm. Wydaje mi się to dość ciekawą opcją, bo przy dobrej bazie, koszt całej zabawy w przyrost można zamknąć w 2-3 tysiącach, ewentualnie potem parę złotych jak siądzie sprzęgło/dwumasa - ale z tym się trzeba przecież liczyć.

AleTy tak na poważnie? Ten wpis chynba miał być 01.04 a nie dziś? Ten kibel nazywasz zabawką? Do tego chcesz w tym czymś wydać na mody 2-3k... ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

04 Kwi 2020, 11:22

Gadałem wczoraj z paroma osobami które mają porobione te "kible" i faktycznie, IC za około 1k PLN, DPF/EGR + program około 1500-2000 zł i można wyciągnąć trójkę z przodu, nie wiem z czego tu się śmiać.
Exodiss
Początkujący

04 Kwi 2020, 11:26

Exodiss napisał(a):Gadałem wczoraj z paroma osobami które mają porobione te "kible" i faktycznie, IC za około 1k PLN, DPF/EGR + program około 1500-2000 zł i można wyciągnąć trójkę z przodu.

To o co się pytasz jak wiesz lepiej?
Powtorze Ci to coś w tej opcji jest taką zabawką jak ja baletnicą. Wysil się trochę i poczytaj sobie o tych autach to może zrozumiesz na czym polega ich problem i osób które je polecają.
szybki
Moderator - Tuning

04 Kwi 2020, 11:26

Na początek to wklej ogłoszenie E92 z 3.0d za 30 tysięcy. Bo ja widzę na otomoto same złomy w tym budżecie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Kwi 2020, 11:40

Pisałem że chcę rozbitka, handel autami póki co staje i myślę że będzie szansa coś ciekawego kupić.

Z CLK W209 zrobiłem tak samo - znalazłem lekko puknięte auto, w dodatku PL salon - 10k PLN, naprawa blacharska + parę pierdół mechanicznych jakieś 4 tysiące złotych.
Exodiss
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda3 hatchback
    Nowa Mazda3 hatchback zadebiutowała 26 czerwca równocześnie w kilku miejscach na całym świecie. Tysiące dziennikarzy, blogerów i przedstawicieli mediów społecznościowych wzięło udział w szeregu uroczystych ...

04 Kwi 2020, 11:45

Jak chcesz zabawy i sam dłubiesz to:

Auta niemieckie :

s3 awd podłubiesz masz strzał z napedu a do tego po dłubaniu fajne osiągi
MB np clk 5,0 zapodajesz manuala i lecisz z koksem

Auta JP

Kupujesz bude lexa is200 zapodajesz 3uzfe (4k) ze skrzynią od bmw diesla (są gotowe zestawy komplet 5k) szpera jest seria więc tanio do kupienia.
Zawias, trwałość idealny temat do bezkarnej chłosty do bólu a nie jak przy kiblach e91 modlitwa o lawetę.

Coś z napędem na fwd ale fajne winkle ep3 kolektor ssący z wydechem i strojenie konkret upalacz ale bardziej zabarwienie torowe. Na tojkach r888 ze startu robisz V8ki no ale dalej fwd. Na duzy plus czucie auta w kategorii bezpośredniego przełożenia na drogę.

Nissan 350z... zapodajesz dużą miskę olejową zmieniasz nastawy zawiasu, wywalasz zbedne kilogramy. Przy rygorze wymian oleju wściekanie do bólu, seryjna szpera do zgrzania trzyma ok. hebel super... auto nerwowe bo krótkie ale nic przy nim praktycznie nie robisz.

Teraz podałem Ci zabawki a nie jakieś kible. Do tego są to zabawki które sa ekstra baza wypadową na grube mody np. w Lexusie zapodajesz 2jz T i masz już grubasa za konkretną kasę ale konkret osiągi.
Do tego jak nie rozpierniczysz auta na słupie to każda z tych opcji fajnie sprzedaż... a takie bmw co z nim zrobisz ???

Oczywiście budżety tak jak na 350z czy clk są na styk ale możesz pokombinować coś uszkodzonego.

A jak nie uwalisz na aucie bo masz fajna bazę to potem możesz sobie dozbierać i iść w grubasy czyli wspomniany 2jz z turbo może evoX może coś w ten desen...

Rozumisz Każmisz :?: :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

04 Kwi 2020, 11:51

CLK 500 rozważałem, ale niestety zniechęcił mnie fakt że występował tylko z automatem, który jest tragicznie wolny (wiem, bo mam)
Co do przekladki manuala to w sumie nie badałem tematu, może być ciekawa opcja, zaraz sobie poczytam. Plus jest taki że mniejwięcej znam już konstrukcję tego auta, i rozłozyć i złożyć przód jestem w stanie w ciągu połowy dnia.

A3 odpada, za małe + jeździ tego za dużo na drogach, wiem że większość to 1.6 ale jednak wizualnie nie jest to nic ciekawego

Co do 350Z sporo oglądałem Coobcia, niestety sporo tych aut było kiedyś ściągnięte z USA więc róznie z tym może być, ale może coś poszukam i sobie chociaż obejrzę. Z tego co pamiętam to do upału lali 10W50, bo na innej oliwie bylo cienko.
Exodiss
Początkujący

04 Kwi 2020, 12:09

Exodiss napisał(a):Co do przekladki manuala to w sumie nie badałem tematu, może być ciekawa opcja, zaraz sobie poczytam. Plus jest taki że mniejwięcej znam już konstrukcję tego auta, i rozłozyć i złożyć przód jestem w stanie w ciągu połowy dnia.

Szukaj kolesia MiP on zapodaje m113 z manualem.

Exodiss napisał(a):Co do 350Z sporo oglądałem Coobcia, niestety sporo tych aut było kiedyś ściągnięte z USA więc róznie z tym może być, ale może coś poszukam i sobie chociaż obejrzę. Z tego co pamiętam to do upału lali 10W50, bo na innej oliwie bylo cienko.

To co piszesz przy 350z jest w porównaniu do bmw e90 jest takim problemem jak urwany paznokieć vs urwana ręka.

Odpuść coobcia. Jedynie ma fajny temat o próbie dłubania 350z n/a ale z tego tematu podpatrz tylko ustawy zawiasu i detale studzące olej wszystko inne o 350z nie patrz szkoda czasu. Szukaj uszkodzonej/zajechanej sztuki i tyle. Wersje usa mają gorszy hebel i często są bez lsd. Niby nic ale zawsze parę złoty do tyłu.
szybki
Moderator - Tuning

04 Kwi 2020, 13:34

Exodiss napisał(a):Co do 350Z sporo oglądałem Coobcia, niestety sporo tych aut było kiedyś ściągnięte z USA więc róznie z tym może być, ale może coś poszukam i sobie chociaż obejrzę.

Gość akurat zawsze powtarza, że auta z USA są o wiele lepsze bo EU rdzewieją jak ch...., szczególnie pod spodem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Kwi 2020, 13:34

S3, tutaj samym programem robisz 320km / 450nm
350Z to tez swietna opcja, szczegolnie jak sam sobie poskladasz, tutaj niestety w gre wchodzi juz tylko modyfikacja mechaniczna
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback

04 Kwi 2020, 13:49

Raziel, tylko chyba mowa była o S3 8L, samym softem nie zrobi 320 koni
A S3 8P no cóż podobno da się kupić, ja w to wątpie.

Najlepiej to coś w stylu mocniejszego segmentu B, skoro na trasy auto jest, zabawka to nie musi być limuzyna.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

04 Kwi 2020, 14:10

Invi napisał(a):Gość akurat zawsze powtarza, że auta z USA są o wiele lepsze bo EU rdzewieją jak ch...., szczególnie pod spodem

Zależy jak trafisz są takie i takie. jak masz cierpliwość to możesz szukać 350ki z usa na aukcjach i niech ktoś Ci sprowadzi ale... są to auta gorzej cenione w PL i kupowane w ciemno.
Ja miałem 350kę z uszkodzonym silnikiem i sprzedałem ją za 25k właśnie pod zabawkę. Kolo wsadził 10k bo kupił silnik FL + zrobił ustawy zawiasu + układ olejowy + sprzęgło i startował w amatorskich wariacjach.

Jak chcesz zabawy to nic lepszej zabawy Ci nie da w tej kasie.
szybki
Moderator - Tuning

05 Cze 2020, 18:00

Wracając do tematu, mam nadzieje że do wakacji uda mi się sprzedać 406 Coupe, mam też CLK W209 1.8 kompressor w automacie, ale automat jakoś mi nie podszedł - mam wrażenie ze odbiera całą frajdę z jazdy.

Bardzo kusi mnie opcja ponownego kupna CLK W209, ale właśnie z 5.0 i SWAPem skrzyni na manual. Auto mega wygodne i przestronne (jak dla mnie, ale to może zasługa jasnych skór) i to mi sie w nim podoba.

Pojawiła się też opcja na Mustanga 2013-2014 rok z 3.7 V6 prosto z USA. Auto w stanie uszkodzonym pod dom około 24-28 tysięcy, po naprawie jest szansa się zmieścić w 35-38 jeśli robi się samemu.

EWENTUALNIE cokolwiek innego w automacie, co ma opcje zmiany biegów łopatkami
Exodiss
Początkujący