06 Sty 2016, 16:30
Dzień dobry,
jako, że poszukiwania dobrego auta z RWD oraz kaszlaka do 10 tysięcy spełzły na niczym, postanowiłem rozszerzyć krąg poszukiwań o kompakty do 30 tysięcy złotych.
Interesują mnie tylko samochody pochodzące z naszego kraju, ze sprawdzoną historią, bezwypadkowe. Będę robił góra 10 tysięcy kilometrów rocznie, więc nie chcę się pakować w kosztowne w naprawie diesle. Sprowadzanym nie ufam.
W pierwszej kolejności zainteresował mnie znany z niezawodności Civic:
[link do oferty na Allegro wygasł]\
Zalety:
- bezawaryjny
- odpowiednio mocny silnik
- bardzo ładny design
Wady:
- standardowo, Honda jest droga
- stalowe felgi do wymiany
- może dla Was to błahe, ale nie przepadam za srebrnym kolorem
Podobnie ma się sprawa z Toyotą Auris, przy czym jest mniej atrakcyjna z wyglądu. 90% oferty Fiata Bravo to diesle. Auta z koncernu VAG mnie nie interesują. Na temat Focusa prawie nic nie wiem :O
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
BMW serii 1 oczywiście fajne, ale cena w stosunku do rocznika i wyposażenia jest bardzo wygórowana. Nie wiem, z czego to się bierze. Czy 116i to rzeczywiście taki WOW Prestiż?
Trochę takim czarnym koniem okazał się Renault Fluence. W rodzinie jest Megane II z silnikiem 1.6 16V i rzeczywiście brak 6 biegu czyni jazdę powyżej 130 km/h irytującą, z powodu wzrostu hałasu i spalania. Auto oferuje jednak zdecydowanie najlepszą relację ceny do wieku i wyposażenia. Równać się z nim może chyba tylko Fiat Croma, którego oferta to niestety prawie same Diesle. Kompakt mający na karku 5, 6 lat z niskim przebiegiem za 25 tysięcy złotych? Brzmi dla mnie jak karp w Lidlu!
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (tutaj bardzo atrakcyjny kolor i bardzo niski przebieg)
Zalety:
- świetne wyposażenie
- dużo miejsca wewnątrz
- młody rocznik, niski przebieg
- niewygórowana cena
Wady:
- brak 6 biegu
- słaba dynamika silnika 1.6
- nie tak bezawaryjny jak Civic (chociaż Megane II w rodzinie radzi sobie bardzo dobrze. 12 lat, 130 k na liczniku i do tej pory tylko cewki wymieniane)
Zastanawiam się, jak wyglądają koszty eksploatacji Fluence w porównaniu do Megane III. Auto zostanie ze mną około 5 lat, zależy od tego jak będą się układać w przyszłosci ceny IS'a 250 i Mercedesa W205
Być może oddam je komuś w rodzinie, bo obie siostry za 5 lat zdają prawko.
Macie jakieś inne propozycje? Chętnie wysłucham
Proszę o opinie i pozdrawiam.