Nowe kompaktowe kombi z silnikiem diesla do 80 000 zł brutto

06 Sty 2016, 14:12

Witam,

Jestem na etapie poszukiwania samochodu z segmentu C, którym służbowo będę pokonywał rocznie około 50 tys. km, stąd koniecznie musi być to diesel w wersji kombi.
Kilka dni temu zrobiłem rundę po okolicznych salonach samochodowych odwiedzając salon Kia, Ford, Renault i Skoda. Wysłałem także zapytanie do Opla i Toyoty.

Sytuacja wygląda następująco:

W salonie Kia otrzymałem ofertę cenową na Kię Cee'd 1.6 CRDI 136 KM 6 biegowa SM w praktycznie najbogatszej wersji wyposażeniowej L na 80 000 zł brutto.

W salonie Forda otrzymałem ofertę na Focusa z silnikiem 1.5 TDCI 120KM 6 biegowa SM w wersji wyposażeniowej TREND + pakiet GOLD X, czyli opcja uboższa niż Kia. Cena Forda to 77 000 brutto

W salonie Renault otrzymałem ofertę na Megane Grnadtour Limited z silnikiem 1.5 dci 110KM i 6 biegową SM, zbliżonym pakietem wyposażenia, co w Fordzie. Cena Ranault wraz z oponami zimowymi, to 74 000 zł brutto

W salonie Skoda otrzymałem ofertę na Octavię kombi z silnikiem 1.6 TDI 110KM i 5 biegową SM w opcji wyposażeniowej zbliżonej do Renault i Ford. Cena 83 000 zł brutto.

Czekam jeszcze na ofertę na Opla Astrę i Toyotę Auris.
Muszę coś wybrać do końca przyszłego tygodnia, stąd proszę Was o poradę, opinie, doświadczenia. Proszę o opinie prawdziwe, a nie zasłyszane, ponieważ wiadomo jak to jest ze stereotypami.

Samochód będzie brany w leasingu na 3 lata, po tym okresie chcę wziąć nowy samochód.

Obecnie najpoważniej zastanawiam się nad KIA CEE'D oraz Fordem Focusem. Do Kii przekonuje mnie najbogatsza opcja wyposażeniowa, do Forda układ kierowniczy, właściwości jezdne, masywność auta.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Steven92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW
Silnik: 2.5 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sty 2016, 14:20

Cee'd to taki złoty środek jeśli chodzi o przestronność, bo jest obszerniejszy niż ciasne Renault i Ford i mniejszy od Skody.
Spadek wartości będzie porównywalny, bo Renault i Kia trzymają średnio cenę z powodu znaczka, a Skoda i Ford z powodu ilość aut we flotach, która obniża pułap cenowy.
Niestety silnik Forda to niewiadoma, a Renault w poprzednich wersjach miał problemy i kto wie jaki ten będzie.

Osobiście też brałbym Cee'da - sprawdzony silnik i dobre wyposażenie, a wersja po lifcie jeździ po prostu lepiej i nie jest taka głośna jak głosi obiegowa opinia.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Sty 2016, 14:42

Jakbyś trochę dołożył to możesz popatrzyć na Civica Tourer.
Co prawda znajdziesz do 80 ale w najgorszej wersji wyposażenia.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

06 Sty 2016, 17:20

Jak Skoda za 83k to odwiedź jeszcze salon SEAT-a, napewno zaproponują Ci Leona ST taniej niż Octavię.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimno, ciemno, niebezpiecznie - trudne warunki drogowe
    Jesienią i zimą dni są krótkie i wcześniej zapada zmrok. To także oznacza, że częściej zdarza nam się jeździć samochodem, gdy jest ciemno. Złe warunki atmosferyczne w połączeniu ze zmierzchem mogą być bardzo niebezpieczne. ...