Kompakt do 40k

08 Maj 2008, 16:51

Witam,

stwierdzilem ostatnio, ze czas zmienic moja krowe na cos mniejszego. Dlatego chcialbym kupic cos nowszego i mniejszego niz mam obecnie (primera z 1999 roku).

No i ograniczylem sobie liste fajnych kompaktow do:
Mazda 3
Toyota Corolla
VW Golf
Honda Civic
Seat Leon

Rocznik okolo 2005, benzyna z silnikiem dajacym kolo 100 KM (wiec najczesciej 1.6) i kosztujacy okolo 40k PLN. Prawie wszystkie w wersji hatchback, jedynie Civic wyglada fajnie w sedanie, wiec moglby jeszcze byc :)

Najbardziej podoba mi sie Seat Leon, ale w wersji II. Niestety w tej kasie nie ma nic, mimo, ze seat ma teraz promocje i nowy leon kosztuje 45k, z tym, ze z silnikiem 1.4, ktory wydaje mi sie, ze bedzie za maly :(

Druga w kolejnosci to mazda 3, w tym silniku i z nie duzym przebiegiem da sie cos znalezc. Z tym, ze wszystko jest sprowadzane, bo u nas Mazda nie ma chyba przedstawicielstwa? Nie ma problemu, ze sprowadzane, ale jak z dostepnoscia czesci? Pewnie nie ma jakichs wiekszych problemow, ale wole sie dopytac :)

Potem jest corolla i golf, tutaj to nie mam pojecia co mogloby byc fajne.

No i ostatni civic - akurat model z tego rocznika nie jest powalajacy, poprzedni model i obecny sa duzo fajniejsze. Wiec to zostawiam tak tylko jako ewentualnosc, gdyby sie jakis super fajny pojawil do kupienia.

Czy wybor o ktorym mysle jest OK? Czy moze ktorys z nich jest jakis wyjatkowo lepszy niz inny? Czy moze za czyms innym warto sie rozejrzec?

Dzieki z gory za pomoc

Piotrek
kilobyte
Nowicjusz

08 Maj 2008, 20:01

ja bym szczegolna uwage tej corolli poswiecil bo podobno bardzo niezawodna ale nigdy nie mialem przyjemnosci nia jezdzic.
nissan almera moze jeszcze...
co myslisz???
stasiowski121

08 Maj 2008, 22:46

Moi rodzice mieli przez rok Golfa 1.6 FSI.Kupili go nowego w salonie po czym po roku sprzedali.Powód był prosty,ciągle nękały go większe lub mniejsze usterki.Jak chodźby klimatyzacji(do tego w wakacje-ozgrozo:/) el szyby czy centralnego zamka.Do tego życia skutecznie "umilała" hacząca trójka.Jeśli chodzi o zalety tego samochodu to napewno ergonomia dosc duża ilość miejsca cichutki silnik i dynamiczny oraz bardzo czytelne fabryczne radio.
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

09 Maj 2008, 16:05

Myslalem o Almerze, ale patrzac na jej wyposazenie w porownaniu z innymi to wyglada troche slabo. I myslalem, zeby zmienic producenta :)

A co do Golfa, to widze, ze albo trafil sie slaby egzemplarz, bo chyba raczej troszke bardziej niezawodny jest.
kilobyte
Nowicjusz

10 Maj 2008, 08:42

Mój znajomy kupił tego Lona i mówi że jest w sam raz.A co do Leonów to są naprawdę fajne wiem bo mój syn ma Leona ale TDI
astro007
Aktywny

12 Maj 2008, 14:04

Moze rzeczywiscie powinienem sie przejsc do salonu i sprobowac sie umowic na jazde probna, coby zobaczyc jak to wyglada z Leonem.

No nic, i tak musze najpierw sprzedac to co mam...
kilobyte
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Logan MCV
    Model słynący z atrakcyjnej ceny w stosunku do oferowanej przestronności wnętrza, wysokiej niezawodności i praktyczności, zyskał nowy design, nowe osiągi oraz silniki. Nowy Logan MCV – 5-miejscowe kombi – jest ...

12 Maj 2008, 15:14

Możesz też pochodzić po dobrych komisach i tak próbnie przejechać się autami. To do niczego nie zobowiązuje, a będziesz wiedział jak się w podanych autach czujesz i jakie masz wrażenia
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice