Kompakt do 45k (benzyna, automat)

20 Lip 2023, 08:38

maxxiseek napisał(a):Pewnie też korzystałbym z autotesto czy motocontroller, bo sam sie nie znam na mechanice.

daj sobie chłopie spokój z tymi firmami, wiesz jak oni działają? zlecają sprawdzenie auta na zwykłej okręgowej stacji kontroli pojazdów i za to inaksują 5x więcej :lol: więcej sprawdzi tylko rocznik szyb, lakier miernikiem i bieżnik opon gdzie każdy to sobie może sam sprawdzić.
Klienci u mnie brali motokontrolery czy autotesto to dzwonili zawsze z okolicznej stacji i przyjedź Pan na przegląd :mrgreen: :lol:

Ale....z drugiej strony jak dzwoni jakiś informatyk z warszawki który się kompletnie nie zna na samochodzie to moze i nich sobie weźmie sprawdzenie auta, przynajmniej gdyby faktycznie była jakaś trumna na kółkach to odsięją ją
toyman40
Stały forumowicz

20 Lip 2023, 08:48

Oho, znowu mamy handlarskie mądrości

Najlepiej przyjechać, zobaczyć czy ładnie wyplakowany i od razu zapłacić, gotówką oczywiście
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Lip 2023, 09:15

franccc napisał(a):od razu zapłacić, gotówką oczywiście

zawsze można przelewem albo blikiem :lol:
franccc napisał(a):zobaczyć czy ładnie wyplakowany

tego środka np. ja nie stosuję od 15 lat ...
dzisiaj czyścic się tapicerkę NP. APC + Dressing do Plastików ,
A nie oleistym plaskiem gdzie wszystko się lepi później do tego ,tak jakbym oliwą nasmarował.
toyman40
Stały forumowicz

20 Lip 2023, 09:21

franccc napisał(a):Oho, znowu mamy handlarskie mądrości

ja piszę ze swojego doświadczenia

są różni "sprawdzacze" samochodów , są tacy co się kompletnie nie znają.
typu obleciał miernikiem, kopnął w koło, podłączył ELM z Allegro którym sprawdził ...NIC , zainkasował 300,-- i dobra jest i następny i następny,
Przyjechał gościu 500km i kupił...ale i tak był niezbyt zadowolony bo czarne auto i było trochę niegroźnych rysek gdzie już tego mu nie powiedział. :lol:

Jest wymianiona szyba z przodu na pilkingtona a "sprawdzacz" mówi że to oryginał , a ja sam ją wymieniałem i się śmiałem w duchu,
Następny odkręcił zbiorniczek wyrównawczy odpalił silnik , który się zagrzał i ciśnienie wyrzuciło płyn ...normalne, a on mówi że uszczelka pod głowicą, zamknąłem maskę i kazałem jechać....następny kupił...jeździ do dzisiaj i jest OK.
Ostatnio edytowany przez toyman40, 20 Lip 2023, 09:22, edytowano w sumie 1 raz
toyman40
Stały forumowicz

20 Lip 2023, 09:22

Tylko że ma trochę racji, co te testy wykażą? Jak ktoś ma lekkie zacięcie techniczne to sam oceni stan auta, słychać czy w silniku coś stuka, czy ma progi, stan opon i czy klima działa... Co więcej taka firma zrobi? Obleci miernikiem lakieru? Pfff

Przecież nie sprawdzają kompresji silnika (a to najlepszy sposób na poznanie stanu) czy hamowni, nie zaglądają do skrzyni.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Lip 2023, 09:26

Taka firma sprawdzająca nie jest nawet w stanie sprawdzić auta po np. dużym dzwonie gdzie były wstawione podłużnice i cały przód ubrany w kolor (więc miernikiem lakieru może sobie rzucić za reksiem jak wszystko dokupione w kolor w oryginalnej wartswie) śruby nawet pomalowane że rzekomo nie odkręcane, spawy ukryte pod barankiem, widziałem osobiście takie auto ,nawet dla fachowca cięzko cokolwiek do wykrycia chyba że jest info po VIN i fotki
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron
    W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...

25 Lip 2023, 17:46

Udało mi się jeszcze znaleźć Yariske hybrydową III gen w bogatym wyposażeniu. Rocznik 2018, 60k przebiegu,cena to 46tys. Nie jest to Giulietta, ale wydaje mi się, że autko tego typu powinno być bardzo bezawaryjne i oszczędne w jeździe miejskiej a przy tym przebiegu i inflacji to myślę, że za 2-3lata mógłbym sprzedać z niewielką stratą. Co myślicie?
maxxiseek
Nowicjusz

26 Lip 2023, 08:45

Sam podejmij decyzję, bo patrzyłeś na Giuliettę z Tjet, a teraz Yaris w hybrydzie, przecież tego się porównać nie da. Oczywiście będzie bardziej ekonomicznie i to tyle. Przejedź się lepiej i spróbuj tym przyspieszyć, jak pasuje to bierz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007