Kompakt do 7k € - jadę po auto do Niemiec

19 Cze 2021, 15:56

Witam,

Czas na nowe auto. do tej pory jeździłam oplem vectrą z 96'. Czas na nowe. Jadę za ca 2 tygodnie na Niemcy. Budżet jak w temacie.

Szukam kompaktu, benzyna bez gazu, 90% trasy w mieście. Czasem wypad 40km nad jezioro, raz w roku koło 450-600 km nad morze. Koniecznie 5-drzwiowy, hatchback. Co dla mnie ważne żeby miał choć trochę mocy, był w manualu i w miarę możliwości nisko awaryjny przy regularnym serwisie.

Nie mam konkretnych typów, no może i30 jakoś tak na dłużej oko przyciągnął.

Na co patrzeć kochani? Jakie jednostki przy danym modelu?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
agnieszka34
Obserwowany

21 Cze 2021, 12:30

agnieszka34 napisał(a):no może i30 jakoś tak na dłużej oko przyciągnął
Ciekawe auto i możesz spokojnie nad nim się zastanowić. Twoi wymaganiom powinien sprostać silnik 1.6 GDI który całkiem fajnie sobie radzi z tym samochodem. Z tym samym silnikiem możesz celować na model Ceed'a od Kia.

Ciekawą opcją może tu być jeszcze Toyota Auris z silnikiem 1.6 Valvematic, Ford Focus 1.6 czy Opel Astra 1.4T. Warto też przyjrzeć się np. Hondzie Civic z silnikiem 1.8. To są takie auta które powinny spełnić Twoje oczekiwania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Cze 2021, 19:34

i 30 1.6gdi nada sie pod lpg?
podwale619
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX w nowych wersjach
    NX, czyli jeden z najpopularniejszych modeli Lexusa doczekał się dwóch nowych wersji. Specjalne odmiany Spice & Chic oraz Cool & Bright wprowadzają w SUV-ie nowy wygląd, szersze wyposażenie standardowe i już ...