"Wąskie auto" do 35k

21 Cze 2021, 13:58

Cześć Wszystkim, Szukam nowego auta. Widze ze tu jest pełno ludzi z pojęciem o motoryzacji więc może pomożecie? :) Myślałem o VAGach ale inne też mile widziane:
1. Budget do 35K
2. Głównie jazda w mieście. Do dwóch razy w miesiącu wyjazd poza miasto ok 150 km w obie strony - więc raczej benzyna, moze byc benzyna+gaz
3. Parking mam na szerokość 2,5m na 5m dlatego raczej kompakt w kombi ze względu na jego wymairy. (Czy kazde "nowe" auto ma skladane lusterka?)
4. Rodzina 2+2
5. "Dla żony" mile widziane asystent parkownia
6. "Dla dzieci" nawiew na tylną kanape
7. Jakby miało tempomat to by było super :)

Myślałem o autach na płycie podłogowej MQB (Golf 7, Skoda Octavia, Seat Leon ST) Ale z tego co obserwuje na Otomoto to będzie cieżko. Dla tych aut upatrzyłem sobie TSI 1.4 tą wersje na pasku (EA211).

Z takich kompaktów w kombi to widziałem też Forda Focusa mk3. Nie ma on nawiewu z tyłu ale poza tym duzo okej komentarzy na jego temat.

Myslalem nad ON ale raczej bym "dusił" to auto przy moich wymaganiach.

Obecnie jezdze Fordem Focusem Mk1 1.6 benzna + gaz. Brakuje mi w nim mocy i troche wygody - np nie można sobie swobodnie porozmawiać na obwodnicy :D.

Drodzy forumowicze co o tym myślicie, czaić się na te autka czy możecie polecić coś innego?
Dziękować!
stachu2k21
Nowicjusz

22 Cze 2021, 11:41

stachu2k21 napisał(a):Czy kazde "nowe" auto ma skladane lusterka?
Każde ma składane ale nie koniecznie musi to być realizowane elektrycznie.
Z tych samochodów które patrzyłeś to chyba najlepiej skłaniać się ku Octavii.
stachu2k21 napisał(a):"Dla dzieci" nawiew na tylną kanape
W tym segmencie mało które auto ma taki nawiew.

stachu2k21 napisał(a):Z takich kompaktów w kombi to widziałem też Forda Focusa mk3. Nie ma on nawiewu z tyłu ale poza tym duzo okej komentarzy na jego temat.
Moim zdaniem lepszy wybór od Octavii, a ja bym jeszcze tu polecił zerknąć na Kia Ceed np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Cze 2021, 12:40

Ja też polecę Kię Ceed II 1.6 GDI jak i bardzo zbliżoną technicznie konstrukcję - Hyundaia i30 II z tym samym 1.6 GDI lub 1.6 MPI (do tego drugiego można zamontować LPG).

Ciekawą opcją jest też Opel Astra J 1.4T (również dobry pod LPG), przykładowy link:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ponadto:
Toyota Auris II 1.6
Ford Focus Mk3 1.6 105/125KM
Renault Megane III 1.4 TCE/1.6/2.0 TCE

Nie skreślałbym też segmentu D np. Toyota Avensis III lub Renault Laguna III.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Cze 2021, 19:29

Konkretne odpowiedzi! Dziękuje przyjrzę się tym autom
stachu2k21
Nowicjusz

23 Cze 2021, 04:04

A mnie tytuł tematu od razu skojarzył się z Rapidem :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...