"Wąskie auto" do 35k

21 Cze 2021, 13:58

Cześć Wszystkim, Szukam nowego auta. Widze ze tu jest pełno ludzi z pojęciem o motoryzacji więc może pomożecie? :) Myślałem o VAGach ale inne też mile widziane:
1. Budget do 35K
2. Głównie jazda w mieście. Do dwóch razy w miesiącu wyjazd poza miasto ok 150 km w obie strony - więc raczej benzyna, moze byc benzyna+gaz
3. Parking mam na szerokość 2,5m na 5m dlatego raczej kompakt w kombi ze względu na jego wymairy. (Czy kazde "nowe" auto ma skladane lusterka?)
4. Rodzina 2+2
5. "Dla żony" mile widziane asystent parkownia
6. "Dla dzieci" nawiew na tylną kanape
7. Jakby miało tempomat to by było super :)

Myślałem o autach na płycie podłogowej MQB (Golf 7, Skoda Octavia, Seat Leon ST) Ale z tego co obserwuje na Otomoto to będzie cieżko. Dla tych aut upatrzyłem sobie TSI 1.4 tą wersje na pasku (EA211).

Z takich kompaktów w kombi to widziałem też Forda Focusa mk3. Nie ma on nawiewu z tyłu ale poza tym duzo okej komentarzy na jego temat.

Myslalem nad ON ale raczej bym "dusił" to auto przy moich wymaganiach.

Obecnie jezdze Fordem Focusem Mk1 1.6 benzna + gaz. Brakuje mi w nim mocy i troche wygody - np nie można sobie swobodnie porozmawiać na obwodnicy :D.

Drodzy forumowicze co o tym myślicie, czaić się na te autka czy możecie polecić coś innego?
Dziękować!
stachu2k21
Nowicjusz

22 Cze 2021, 11:41

stachu2k21 napisał(a):Czy kazde "nowe" auto ma skladane lusterka?
Każde ma składane ale nie koniecznie musi to być realizowane elektrycznie.
Z tych samochodów które patrzyłeś to chyba najlepiej skłaniać się ku Octavii.
stachu2k21 napisał(a):"Dla dzieci" nawiew na tylną kanape
W tym segmencie mało które auto ma taki nawiew.

stachu2k21 napisał(a):Z takich kompaktów w kombi to widziałem też Forda Focusa mk3. Nie ma on nawiewu z tyłu ale poza tym duzo okej komentarzy na jego temat.
Moim zdaniem lepszy wybór od Octavii, a ja bym jeszcze tu polecił zerknąć na Kia Ceed np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Cze 2021, 12:40

Ja też polecę Kię Ceed II 1.6 GDI jak i bardzo zbliżoną technicznie konstrukcję - Hyundaia i30 II z tym samym 1.6 GDI lub 1.6 MPI (do tego drugiego można zamontować LPG).

Ciekawą opcją jest też Opel Astra J 1.4T (również dobry pod LPG), przykładowy link:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ponadto:
Toyota Auris II 1.6
Ford Focus Mk3 1.6 105/125KM
Renault Megane III 1.4 TCE/1.6/2.0 TCE

Nie skreślałbym też segmentu D np. Toyota Avensis III lub Renault Laguna III.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Cze 2021, 19:29

Konkretne odpowiedzi! Dziękuje przyjrzę się tym autom
stachu2k21
Nowicjusz

23 Cze 2021, 04:04

A mnie tytuł tematu od razu skojarzył się z Rapidem :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak można zmniejszyć wydatki na paliwo?
    Dużo kierowców każdego dnia korzysta z samochodu, a koszty paliwa rzędu kilkuset złotych miesięcznie nie zaskakują. Często dla kierowcy wydatek na paliwo jest dosyć sporym miesięcznym obciążeniem. Niestety gwałtowny ...
    BMW Concept serii 1 tii 2007
    Studium stylistyczne skupione wyłącznie na wyścigach motorowych. Samochód zbudowany w oparciu o BMW serii 1 Coupé wpisuje się w tradycję tworzenia kompaktowych, lekkich i sportowych aut coupé produkcji ...