Kompakt do około 80 tys - 30kkm rocznie - nie diesel.

06 Sty 2020, 18:02

Cześć,

Jakieś pół roku temu nabyłem używanego Cruze'a, 240kkm przebiegu. Nie skontrolowałem należycie jego stanu technicznego przed zakupem i po tym, jak przejechałem nim około 30 tys km przez ten okres, zupełnie się rozsypał (silnik do remontu, padła pompa do wspomagania, uszczelka do wymiany, rozrząd, pęknięte sprężyny, cewka i wiele innych). Stwierdziłem, że nie zamierzam więcej w niego inwestować. Dla świętego spokoju, chcę teraz kupić auto z salonu.

Na pewno wykluczam silniki diesla, również te bez turbiny. Wolałbym nie inwestować w tę nową generację silników benzynowych (Dalej odstrasza mnie idea posiadania SUVa z silnikiem 1.0..).
Rodzaj nadwozia teoretycznie nie robi różnicy, wolałbym jednak combi lub sedana, ev. crossovera.

Mam na oku takie modele jak: Toyota Corolla (sedan) 1.6 vvt,
Suzuki Vitara 1.6 vvt, Mazda 3 (sedan) 2.0, Mitsubishi ASX 2.0 SOHC.

Czy ktoś z Was jeździ którymś z tych samochodów i może polecić / odradzić? Samochód chciałbym kupić na co najmniej 10 lat, więc zależy mi na stosunkowo niskiej awaryjności po okresie gwarancyjnym.

Polecicie moze jakieś alternatywne modele?

Mam jeszcze jedno pytanko - wiecie może, w jaki sposób obliczana jest cena dealerskiego pakietu ubezpieczeń? Mam 21 lat i według standardowego kalkulatora, za pakiet OC/AC/Assistance, płaciłbym około 5.5 tys rocznie. Czy istnieje szansa, że cena ubezpieczenia u dealera będzie bardziej optymalna?

Z góry dzięki za pomoc:-)
Asertywny
Nowicjusz

06 Sty 2020, 21:35

Asertywny napisał(a):Suzuki Vitara 1.6 vvt
po lifcie nie ma już takiego silnika, tylko 1.0t i 1.4t
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Sty 2020, 22:58

Tak, w takim razie Suzuki odpada:-)

Zamiast tego, rozważam jeszcze Sportage'a, Tucsona 1.6, jakieś opinie?
Asertywny
Nowicjusz