REKLAMA
Cześć,
Jakieś pół roku temu nabyłem używanego Cruze'a, 240kkm przebiegu. Nie skontrolowałem należycie jego stanu technicznego przed zakupem i po tym, jak przejechałem nim około 30 tys km przez ten okres, zupełnie się rozsypał (silnik do remontu, padła pompa do wspomagania, uszczelka do wymiany, rozrząd, pęknięte sprężyny, cewka i wiele innych). Stwierdziłem, że nie zamierzam więcej w niego inwestować. Dla świętego spokoju, chcę teraz kupić auto z salonu.
Na pewno wykluczam silniki diesla, również te bez turbiny. Wolałbym nie inwestować w tę nową generację silników benzynowych (Dalej odstrasza mnie idea posiadania SUVa z silnikiem 1.0..).
Rodzaj nadwozia teoretycznie nie robi różnicy, wolałbym jednak combi lub sedana, ev. crossovera.
Mam na oku takie modele jak: Toyota Corolla (sedan) 1.6 vvt,
Suzuki Vitara 1.6 vvt, Mazda 3 (sedan) 2.0, Mitsubishi ASX 2.0 SOHC.
Czy ktoś z Was jeździ którymś z tych samochodów i może polecić / odradzić? Samochód chciałbym kupić na co najmniej 10 lat, więc zależy mi na stosunkowo niskiej awaryjności po okresie gwarancyjnym.
Polecicie moze jakieś alternatywne modele?
Mam jeszcze jedno pytanko - wiecie może, w jaki sposób obliczana jest cena dealerskiego pakietu ubezpieczeń? Mam 21 lat i według standardowego kalkulatora, za pakiet OC/AC/Assistance, płaciłbym około 5.5 tys rocznie. Czy istnieje szansa, że cena ubezpieczenia u dealera będzie bardziej optymalna?
Z góry dzięki za pomoc:-)