REKLAMA
Cześć,
Przymierzam się do zmiany mojego obecnego auta - Forda Focusa III kombi, 1.6 EB 150KM z 2011 roku.
Z uwagi na powiększającą się rodzinę (póki co 2 dorosłych + niemowlę, ale w planach 2 dziecko) szukam czegoś większego.
Rocznie robię przebiegi w okolicach 10-12 tys km, z czego głównie duże, zakorkowane miasto, 2 razy w miesiącu podróż za miasto (łącznie ok 100 km) i z 2 razy w roku jakiś dalszy wyjazd urlopowy.
W związku z tym wolałbym zostać przy silniku benzynowym, który oferowałby podobną dynamikę co mój obecny Focus.
Z wymagań:
- duża przestrzeń bagażowa (tak aby pomieścił wózek + walizki podczas wakacyjnych podróży. Focus niestety miał z tym problem i część bagaży musiała wylądować z przodu).
- sporą przestrzeń dla kierowcy i pasażerów (mam 190cm wzrostu, w Focusie siedzi mi się wygodnie, ale żona siedząca za mną praktycznie nie ma jak się ruszyć. Do tego dochodzi na razie 1 fotelik z tyłu, a w niedalekiej przyszłości 2).
- dynamiczny i w miarę oszczędny silnik benzynowy (ten w Focusie jest ok, chociaż nie pogardziłbym czymś mocniejszym)
- w miarę dobrze wyposażony (klimatyzacja automatyczna, bluetooth z możliwością strumieniowania muzyki, el. szyby, czujniki parkowania)
- dobrze by było gdyby auto nie było starsze niż to obecne
Budżet: ok 40 tys zł
Typy jakie przychodzą mi na myśl (kombi oraz minivany):
- Skoda Octavia III (1.4 TSI lub 1.8 TSI, myślałem też o automacie)
- Opel Zafira C (1.4T obawiam się jednak, że z uwagi na wielkość auta może być ono mułowate)
- Ford S-Max (1.6EB lub 2.0EB)
Będę wdzięczny za komentarze, uwagi oraz inne propozycje.
Pozdrawiam.