Kompakt/nieduży sedan do 15-20 tys.

29 Mar 2019, 17:15

Raziel11 napisał(a): Leon 1P za 25tys to albo 1.6 MPI, albo 1.9 TDi albo ostatecznie 2.0FSI
OMG :shock:

Kolejny nastoletni wóz z silnikiem z paleolitu zbudowany ze złota? To już na serio nie jest zabawne...

Co do pytania - 25k to takie minimum na ST mk2. Szału z tym budżetem nie zrobisz no i trzeba być przygotowanym na to, że trzeba będzie trochę włożyć (oczywiście tyczy się to też droższych egzemplarzy, ale tutaj ryzyko będzie większe). Podlinkowany Ford na pewno blacharsko nie jest ori, osobiście nie przekonują mnie również te mody.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Mar 2019, 17:31

rearus napisał(a):no i przebieg z kosmosu

tzn? duży? mały?
Akurat tu przebieg by się zgadzał bo na ostatniej inspekcji miał
128 407 KM

Teraz to każdy nawet domorosły handlarz wie że jak pokazuje tablice z DK lub S to przebieg musi grać z tym co na stronie jest, bo wszyscy sobie sprawdzają, więc korekta przebiegu to strzał w kolano :lol:

Besiktigas senast
2019-09-30

Senast godkända besiktning
2018-07-31

Mätarställning
128407

Pytanie jest Inne , Czy ma opłaconą Akcyzę 18,6% od pojemności powyżej 2000cm3 :lol:
No i jaka forma sprzedaży FV, FV Marża, Umowa? Z kim umowa?
o to na tym forum nikt nie pyta a to są bardzo ważne sprawy.
mike napisał(a): Podlinkowany Ford na pewno blacharsko nie jest ori

Ale takich aut nie kupuje się dla ORI blach

Ja w przypadku takich podrasowanych furmanek mam założenia takie: ma nie mieć szpachli i być sprawny w 100% i ładnie wyglądać, resztę można odpuścić kosztem wrażeń i frajdy z jazdy
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

29 Mar 2019, 18:22

andrewb25 napisał(a):tzn? duży? mały?
Akurat tu przebieg by się zgadzał bo na ostatniej inspekcji miał
128 407 KM

Teraz to każdy nawet domorosły handlarz wie że jak pokazuje tablice z DK lub S to przebieg musi grać z tym co na stronie jest, bo wszyscy sobie sprawdzają, więc korekta przebiegu to strzał w kolano

Wydawał mi się śmiesznie mały, ale o tym, że szwedzkie i duńskie auta można sprawdzić po rejestracji nie wiedziałem ;) a przeglądając ogłoszenia co najmniej kilkukrotnie w takich wypadkach się zaśmiałem widząc podany przebieg, a może niesłusznie - dzięki za wyklarowanie ;).

Pomyślę czy w ogóle go oglądać, bo jednak to grzebanie przy nim mnie trochę martwi, z jednej strony będzie sporo frajdy na pewno, ale tak nie bardzo jestem przekonany, a jak jeszcze mówicie, że z blachą coś na pewno było, to nie chcę się wkopać też w jakiegoś ulepa.

Wracając do tematu zwiększenia budżetu. Z tego co popatrzyłem to w gruncie rzeczy te dodatkowe 5 tysięcy sprawia, że mogę łudzić się na znalezienie w miarę przyzwoitego ST, do którego MOŻE nie będzie trzeba dodatkowych 10 tysięcy wrzucić od razu tak jak wspomniał kolega @mike, druga dodatkowa opcja do pierwotnych pomysłów to CHYBA mogę już patrzeć na A4 B7 z taką samą nadzieją jak w ST, tyle że zastanawiam się nad sensem tego skoro niezależnie od tego czy B6 czy B7 to z tego co czytam jedynym silnikiem wartym zainteresowania jest 1.8T bo na fajniejsze jednostki chyba to nie jest budżet, a TFSI wszyscy odradzają... Alfa 159 1.75TBi jest dalej za droga, a o 2.2 JTS też się trochę naczytałem. Chyba, że pominąłem coś co znajduje się w tym budżecie, macie jakąś propozycję?

Na razie chyba skłaniam się bardziej ku znalezieniu czegoś do 20 tys. z zestawu: S40, Astra H, Vectra C i A4 B6 z wspominanymi już w poprzednich postach silnikami. Chyba, że mnie jakąś propozycją zaskoczycie :P.

A Saab 9-3? Trochę przestraszyło mnie jak wyczytałem, że 2.0T mimo, że bliźniaczy z tym, który siedzi w Vectrze C jest znacznie droższy w serwisie.

W203 (o ile oczywiście uda się znaleźć niezgniły egzemplarz) z 1.8 143 KM? Czy raczej mocniejsza jednostka albo w ogóle dać sobie siana?
rearus
Nowicjusz

Auto: Ibiza 6L 1.9TDI

29 Mar 2019, 19:27

rearus napisał(a):a jak jeszcze mówicie, że z blachą coś na pewno było, to nie chcę się wkopać też w jakiegoś ulepa.

mówić mogą ale tylko Ci którzy się nie znają, szkód oficjalnie brak, to czy coś było lakierowane - jest to do sprawdzenia,
To że ktoś tam widzi 5 różnych odcienie to skąd wiesz czy ktoś nie jest daltonistą, po 2 / miałem przypadki że na fotkach też lakier jak gdyby się troche różnił a na miejscu ORI na całości, tylko po prostu czasami wina aparatu, lub kąt padania światła ,cienie itp.

Ulepa to ty możesz właśnie kupić...bo są artyści którzy latają tylko z miernikiem i kupują i tak walone i zrobione pod miernik :lol:

Wg. mnie auto warte na pewno zainteresowania i przede wszystkim nie gapić się 2 godziny w lakier tylko porządnie zdiagnozować przede wszystkim stan jednostki napędowej od strony mechanicznej i elektrycznej.
Błotnik jak będzie porysowany to se pomalujesz za 300 stówki i będziesz jeździł dalej, chyba lepiej mieć mechanicznie zdrowe auto niż padlinę ale z ORI lakierem :lol:
I sprawdzić od spodu jak bardzo jest wyszlifowany na tych szwedzkich szutrach :lol:

Co do ogłoszenia tylko jedno ALE ,
Norbert pisze że stan Idealny a to prawda nie jest bo nie ma czegoś takiego, jest używka i koniec kropka, nowe nie jest i ślady używania są , większe czy mniejsze, Kupujesz nowe i na drugi dzień już nie jest idealne, wystarczy podjechać pod 5 sklepów i zaparkować :lol:
Idealne to dla mnie Nowe
A Bardzo Dobre to może być
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

30 Mar 2019, 10:24

Andrju masz łapkę za ten wpis. Powinien być myślą przewodnią naszych "kupcufff" może byłoby normalnie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Mar 2019, 13:29

andrewb25 napisał(a):Podlinkowany Ford na pewno blacharsko nie jest ori

Ale takich aut nie kupuje się dla ORI blach
zgadza się, napisałem tylko co widzę. Co do szpachli też plusik
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy minivan od Lexusa - jak będzie cena?
    Niespełna rok temu Lexus pokazał światu swojego pierwszego minivana. Teraz Lexus LM trafia do sprzedaży na chińskim rynku, a jego cena imponuje. To jeden z najdroższych modeli Lexusa na świecie! Najdroższy Lexus na chińskim ...
    Nieuważny pieszy i zasada ograniczonego zaufania
    Podobnie jak kierowcy piszący SMS-y i rozmawiający przez telefon w trakcie jazdy narażają się na utratę kontroli nad pojazdem, także i piesi rozproszeni przez rozmowę czy zabawę gadżetami narażają siebie i innych na niebezpieczeństwo. ...

31 Mar 2019, 20:59

Przez weekend przemyślałem sobie trochę sprawę i w gruncie rzeczy stwierdziłem, że:
- Ople odpadają, Vectra wydaje mi się ogromna, a Astra z Z20LET mnie jakoś nie przekonuje
- A4 1.8T zostawiam sobie na ewentualność pod tytułem - 'nie będę mógł znaleźć nic sensownego' (cały rynek jest tym zalany... powinno się chyba udać znaleźć cokolwiek)
- obecnie nastawiam się na znalezienie czegoś z volvowskim 2.5T - więc w grę wchodzą Focus ST i S40

Tak więc, budżet musi wskoczyć chyba w okolice 30 tys. skoro nastawiam się na Focusa ST, bo S40 T5 ani widu, ani słychu. Ogólnie z Focusem też nie jest kolorowo, dosłownie kilka egzemplarzy + większość dosyć daleko, więc nie wiem czy nie musiałbym skorzystać z usług jednej z firm sprawdzających auta. Ogłoszenia, które wpadły mi w oko (kolejność nieprzypadkowa :P) - bardzo proszę o zerknięcie czy wyglądają ok:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - to bardziej jako ciekawostka, bo jest tani :P

Jest jeszcze kilka ofert szwajcarów od handlarzy z Radomia, ale nie wiem czy zaprzątać sobie tym głowę ;)?

Mam zamiar obejrzeć tego Focusa z Łodzi na szwedzkich blachach wspominanego kilka postów wcześniej. Co prawda te mody silnika mnie trochę nie przekonują, ale zabiorę znajomego mechanika + myślałem o zabraniu tego auta do ASO.

Skoro budżet poszedł w górę, to może są jakieś ciekawe alternatywy dla Focusa/S40 i opcji awaryjnej - A4?
rearus
Nowicjusz

Auto: Ibiza 6L 1.9TDI