Z racji, że jest to mój pierwszy post, chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać!
W okolicach wakacji planuję zmianę obecnego auta na coś do 40 k zł max (przy aucie za 40 k zł na ewentualny pakiet startowy itd. zostałoby mi 3000 zł nie licząc kasy na ubezpieczenie, także im bliżej kwota zakupu w stronę 30 tysięcy, tym większy zapas w razie W).
Nowe auto musi spełniać kilka kryteriów (pkt. A - tzw. mus, pkt. B - fajnie jakby posiadało, ale nie jest to konieczność).
Autem będę jeździć przez kolejne 3-5 lat.
Przebiegi roczne to około 25 000 km, z czego 85% droga krajowa.
Preferowałbym benzynę z możliwością montażu LPG, z dieslami nie wiem jak to będzie w perspektywie najbliższych lat w kwestii emisji spalin, wjazdów do miast itp, a nie chcę z tego powodu w przyszłości mega stracić na sprzedaży, bo diesle będą za pół darmo.
Auto również musi w miarę świeżo wyglądać, także wszystkie stare BMW <2003 r. , Lexusy i Volvo <2003 r. itp. odpadają.
Przyjmijmy na początek, że w przypadku jakiegoś serwisu, czy awarii jakiegoś podzespołu już po zakupie i pakiecie startowym kwota na naprawę powiedzmy 1000-3000 zł nie stanowi dla mnie problemu oczywiście zakładając, że co kwartał nie będę tyle wydawać. Jeśli coś jest potencjalnie awaryjne, ale załóżmy że wymiana zapewni mi spokój na kilka następnych lat, to kwota 4000-5000 zł też byłaby akceptowalna.
A.
- skrzynia automatyczna (i myślę tu o skrzyni jak najmniej awaryjnej, a jaki to będzie rodzaj to już dla mnie nieistotne, znawcą nie jestem, nie chcę po prostu pójść z torbami, jak coś się wysypie);
- moc/moment zapewniający przyspieszenie do setki w okolicach 7s lub silnik, który po lekkich modyfikacjach jest w stanie tyle osiągnąć;
- dobre wyciszenie kabiny + dobrze spasowane materiały (jestem przewrażliwiony na tym punkcie);
- tempomat, skórzana tapicerka, podgrzewane przednie siedzenia, czujniki parkowania tylne, jakieś ksenony czy ledy, klimatyzacja automatyczna, wszystkie szyby boczne w elektryce (raczej nie chcę już się bawić w potencjalne dokładanie którychś z tych rzeczy, chciałbym aby już były fabrycznie);
B.
- elektrycznie sterowane fotele;
- podgrzewana kierownica;
- system ostrzegania o martwym punkcie w lusterkach bocznych;
- podgrzewana przednia szyba;
Wydaje mi się, że to chyba tyle
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
![Piwo :piwo:]()