Kompakt/nieduży sedan do 15-20 tys.

25 Mar 2019, 16:15

Witam!
Szukam czegoś trochę większego i wygodniejszego od Ibizy 6L jednak nieprzesadnie dużego, wobec czego celuje w segment kompaktów lub niezbyt wielkich sedanów (w grę może wejść ewentalnie coupe).
Ze względu na przebiegi (rocznie raczej poniżej 10 tys.) i 90% wykorzystanie w mieście na dosyć krótkich odcinkach w grę wchodzi tylko i wyłącznie benzyna (chyba, że instalacja LPG będzie już założona). Wymagań szczególnie rozbudowanych nie mam - chciałbym żeby auto było dosyć dynamiczne i jako minimum mocy zakładam okolice 150 KM, no i żeby jakoś chociaż trochę mi się podobało, wszelkie bajery - wiadomo, będą miłym dodatkiem. Spalanie nie ma dla mnie większego znaczenia ;).

Co mi wpadło w oko - najbardziej W203/W208/W209, ale na to ostatnie budżet jest raczej za mały, a dwa pierwsze trochę przerażają mnie przez opisywane wszędzie problemy z rdzą, z resztą sam nie wiem czy przy tym budżecie udałoby się dorwać jakiś sensowny egzemplarz. Z tego co widziałem to 90% benzynowych w203 to 140 konna C180 i w sumie sam się zastanawiam czy przy tych gabarytach to nie jest ciut za mało?

Bardzo podoba mi się również S40, ale nie wiem, na które jednostki benzynowe powinienem patrzeć, a z resztą ogłoszeń sprzedaży egzemplarzy w benzynie też nie jest przesadnie dużo.

Raczej polecana Astra H? Nie wiem jaki budżet na nią szykować i który silnik będzie najsensowniejszy? Chociaż muszę przyznać, że jak na moje to Astra nie jest przesadnie urodziwa, ale może być mimo wszystko tym poszukiwanym przeze mnie optimum ;).

Bardzo proszę o pomoc, szczególnie w podpowiedzi na co jeszcze warto zwrócić uwagę ;).

Najchętniej jakby autka znajdowały się w województwie łódzkim, ew. nie ma problemu żeby podjechać jakieś 200 km od Łodzi ;)
rearus
Nowicjusz

Auto: Ibiza 6L 1.9TDI

27 Mar 2019, 20:04

Ktoś coś, cokolwiek?
W międzyczasie zrewidowałem swoje oczekiwania + ew. 'na co mnie stać', załóżmy, że jestem te 2-3 tys. dodatkowe wysupłać:

Astra H - podoba mi się tylko GTC, najchętniej 2.0T
Vectra C - 2.0T w tym wypadku też jest sensowne? ew. któraś inna jednostka wchodzi w grę?
S40 - 2.5T na pewno, ale 2.4i? poza tym strasznie mało egzemplarzy... na pewno mieści się w budżecie?
A4 B6/B7 - na drugą opcję budżet chyba dosyć mały? z tego co czytałem najlepiej szukać 1.8T?
A3 8P - ogólnie chyba budżet za mały?

Kilka większych znaków zapytania:
W203 - jest w ogóle sens szukać? jaka jednostka jeżeli już ma sens?
E46 - jak wyżej
407 coupe - podoba mi się, ale nie wiem jaka jednostka i jak z awaryjnością
AR 159 - raczej nie ma szans?

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś coś podpowiedział adekwatnie moich typów albo podrzucił przykładową ofertę, która nie będzie ulepem, tudzież wyprowadził mnie z błędu na temat awaryjności czy ustalonego budżetu na auto. Z góry bardzo dziękuję.
rearus
Nowicjusz

27 Mar 2019, 20:18

rearus napisał(a):AR 159 - raczej nie ma szans?

Bliżej 20 tys jak byś się postarał to znajdziesz :D
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Mar 2019, 20:23

Benzynę :P? Na jaki silnik w takim wypadku patrzeć ;)?
rearus
Nowicjusz

27 Mar 2019, 20:42

Jeżeli Alfa 159 wg. mnie to tylko 1.9 diesel 150KM

taka jak moja w limitowanej wersji TI, ale ta akurat już sprzedana :naughty:
ale walory jezdne dosyć przyjemne :naughty:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
andrewb25
Stały forumowicz

27 Mar 2019, 20:47

Już się trochę podekscytowałem, no ale niestety, w moim wypadku w grę wchodzi tylko benzyna ze względu na przebiegi :/ więc z tego co widzę to w grę wchodziłyby 2.2 JTS - które chyba nie bardzo jest polecane (?) albo 3.2 (chociaż nie wiem czy akurat to dobry pomysł w tym budżecie) bo 1.75 TBi raczej koło 30 z tego co widzę.
rearus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Gruntownie zmodernizowana Skoda Octavia
    Udoskonalona Škoda Octavia opuszcza już centralne zakłady marki w Mlada Boleslav. Dzięki przeprojektowanej przedniej i tylnej części nadwozia oraz najnowocześniejszym rozwiązaniom z zakresu asystentów prowadzenia, ...

27 Mar 2019, 20:52

3.2 V6 busso.... :lol: pięknie to brzmi , miałem okazję kupić naprawdę egzemplarze mega wyposażone...no ale kto to u nas kupi :naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

27 Mar 2019, 21:03

Do 159 chyba nie wchodziły Busso tylko 3.2 JTS :P? Ale może się mylę :P.
Z tego co widzę to 159 w benzynie jest w ogóle jak na lekarstwo, więc pytanie czy w ogóle warto o tym myśleć ;)
rearus
Nowicjusz

28 Mar 2019, 12:37

W 159 v6 była z GM, ale fakt, w miarę polecany silnik, jeśli chodzi o benzynę ( oczywiście poza bieda 1.8 140KM). Nie ma zbytnio co o nim gadać,bo i tak jest poza budżetem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2019, 13:09

Tak też myślałem, że zadbany egzemplarz będzie poza budżetem. 2.2 JTS z tego co czytam ma skrajnie różne opinie, od zachwytów po róznego rodzaju inwektywy ;).

A mógłby może ktoś się odnieść do całej reszty moich typów? W szczególności do:
S40 - 2.4i / 2.5T
A4 B6/B7 - 1.8T (tylko? czy coś innego wchodzi w grę?)
Vectra C - 2.0T
Astra H - 2.0T

Resztę chyba odpuszczam, nie wiem czy złapanie fajnego egzemplarza W203/E46 jest realne i czy ma sens względem powyższej czwórki.
rearus
Nowicjusz

28 Mar 2019, 13:36

W ujęciu do budżetu najbardziej realne będą Ople, a4 b6 i ew s40 2.4 (choć sporo jest gruzów; poszukiwany silnik)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2019, 13:45

A uelastyczniając budżet tak powiedzmy do 25 tys. (tak to chyba można w nieskończoność ;)) pojawi się coś pewniejszego/innego godnego uwagi? I czy w ogóle będzie z tym jakiś ogromny przeskok względem obecnych propozycji.
rearus
Nowicjusz

29 Mar 2019, 10:16

Im więcej ogłoszeń przeglądam tym maleją moje nadzieje na znalezienie czegoś sensownego... Zdecydowałem o zwiększeniu budżetu do 25 tys., przy okazji jeżeli będzie trzeba się przesunąć się o jakieś 1-2 tys. to nie ma z tym problemu.

Mam jakieś szanse na znalezienie Focusa ST w tym budżecie? Ewentualnie Leon 1P? Może ktoś ma coś jeszcze do zaproponowania?

EDIT:
Co prawda ze Szwajcarii ale już zarejestrowana:
[link do oferty na Olx wygasł]

Od handlarza + nie mam zielonego pojęcia czy automat w A4 B6 jest ok:

warto zobaczyć?
rearus
Nowicjusz

29 Mar 2019, 14:58

rearus napisał(a):Mam jakieś szanse na znalezienie Focusa ST w tym budżecie? Ewentualnie Leon 1P? Może ktoś ma coś jeszcze do zaproponowania?

o ST mk2 moze byc ciezko, Leon 1P za 25tys to albo 1.6 MPI, albo 1.9 TDi albo ostatecznie 2.0FSI
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Mar 2019, 16:03

Czyli Leon odpada, ani na diesla ani na 100 konną benzynę sie nie piszę.

Znalazlem takiego ST, generalnie są same znaki zapytania: szwedzkie blachy, według opisu ktoś chyba sporo grzebał, no i przebieg z kosmosu, ale u mnie w mieście, więc mógłbym go obejrzeć raczej bez większego problemu, pytanie czy w ogóle warto 'tracić' czas:
rearus
Nowicjusz