Kompakt/nieduży sedan do 15-20 tys.

25 Mar 2019, 16:15

Witam!
Szukam czegoś trochę większego i wygodniejszego od Ibizy 6L jednak nieprzesadnie dużego, wobec czego celuje w segment kompaktów lub niezbyt wielkich sedanów (w grę może wejść ewentalnie coupe).
Ze względu na przebiegi (rocznie raczej poniżej 10 tys.) i 90% wykorzystanie w mieście na dosyć krótkich odcinkach w grę wchodzi tylko i wyłącznie benzyna (chyba, że instalacja LPG będzie już założona). Wymagań szczególnie rozbudowanych nie mam - chciałbym żeby auto było dosyć dynamiczne i jako minimum mocy zakładam okolice 150 KM, no i żeby jakoś chociaż trochę mi się podobało, wszelkie bajery - wiadomo, będą miłym dodatkiem. Spalanie nie ma dla mnie większego znaczenia ;).

Co mi wpadło w oko - najbardziej W203/W208/W209, ale na to ostatnie budżet jest raczej za mały, a dwa pierwsze trochę przerażają mnie przez opisywane wszędzie problemy z rdzą, z resztą sam nie wiem czy przy tym budżecie udałoby się dorwać jakiś sensowny egzemplarz. Z tego co widziałem to 90% benzynowych w203 to 140 konna C180 i w sumie sam się zastanawiam czy przy tych gabarytach to nie jest ciut za mało?

Bardzo podoba mi się również S40, ale nie wiem, na które jednostki benzynowe powinienem patrzeć, a z resztą ogłoszeń sprzedaży egzemplarzy w benzynie też nie jest przesadnie dużo.

Raczej polecana Astra H? Nie wiem jaki budżet na nią szykować i który silnik będzie najsensowniejszy? Chociaż muszę przyznać, że jak na moje to Astra nie jest przesadnie urodziwa, ale może być mimo wszystko tym poszukiwanym przeze mnie optimum ;).

Bardzo proszę o pomoc, szczególnie w podpowiedzi na co jeszcze warto zwrócić uwagę ;).

Najchętniej jakby autka znajdowały się w województwie łódzkim, ew. nie ma problemu żeby podjechać jakieś 200 km od Łodzi ;)
rearus
Nowicjusz

Auto: Ibiza 6L 1.9TDI

27 Mar 2019, 20:04

Ktoś coś, cokolwiek?
W międzyczasie zrewidowałem swoje oczekiwania + ew. 'na co mnie stać', załóżmy, że jestem te 2-3 tys. dodatkowe wysupłać:

Astra H - podoba mi się tylko GTC, najchętniej 2.0T
Vectra C - 2.0T w tym wypadku też jest sensowne? ew. któraś inna jednostka wchodzi w grę?
S40 - 2.5T na pewno, ale 2.4i? poza tym strasznie mało egzemplarzy... na pewno mieści się w budżecie?
A4 B6/B7 - na drugą opcję budżet chyba dosyć mały? z tego co czytałem najlepiej szukać 1.8T?
A3 8P - ogólnie chyba budżet za mały?

Kilka większych znaków zapytania:
W203 - jest w ogóle sens szukać? jaka jednostka jeżeli już ma sens?
E46 - jak wyżej
407 coupe - podoba mi się, ale nie wiem jaka jednostka i jak z awaryjnością
AR 159 - raczej nie ma szans?

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś coś podpowiedział adekwatnie moich typów albo podrzucił przykładową ofertę, która nie będzie ulepem, tudzież wyprowadził mnie z błędu na temat awaryjności czy ustalonego budżetu na auto. Z góry bardzo dziękuję.
rearus
Nowicjusz

27 Mar 2019, 20:18

rearus napisał(a):AR 159 - raczej nie ma szans?

Bliżej 20 tys jak byś się postarał to znajdziesz :D
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Mar 2019, 20:23

Benzynę :P? Na jaki silnik w takim wypadku patrzeć ;)?
rearus
Nowicjusz

27 Mar 2019, 20:42

Jeżeli Alfa 159 wg. mnie to tylko 1.9 diesel 150KM

taka jak moja w limitowanej wersji TI, ale ta akurat już sprzedana :naughty:
ale walory jezdne dosyć przyjemne :naughty:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
andrewb25
Stały forumowicz

27 Mar 2019, 20:47

Już się trochę podekscytowałem, no ale niestety, w moim wypadku w grę wchodzi tylko benzyna ze względu na przebiegi :/ więc z tego co widzę to w grę wchodziłyby 2.2 JTS - które chyba nie bardzo jest polecane (?) albo 3.2 (chociaż nie wiem czy akurat to dobry pomysł w tym budżecie) bo 1.75 TBi raczej koło 30 z tego co widzę.
rearus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...

27 Mar 2019, 20:52

3.2 V6 busso.... :lol: pięknie to brzmi , miałem okazję kupić naprawdę egzemplarze mega wyposażone...no ale kto to u nas kupi :naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

27 Mar 2019, 21:03

Do 159 chyba nie wchodziły Busso tylko 3.2 JTS :P? Ale może się mylę :P.
Z tego co widzę to 159 w benzynie jest w ogóle jak na lekarstwo, więc pytanie czy w ogóle warto o tym myśleć ;)
rearus
Nowicjusz

28 Mar 2019, 12:37

W 159 v6 była z GM, ale fakt, w miarę polecany silnik, jeśli chodzi o benzynę ( oczywiście poza bieda 1.8 140KM). Nie ma zbytnio co o nim gadać,bo i tak jest poza budżetem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2019, 13:09

Tak też myślałem, że zadbany egzemplarz będzie poza budżetem. 2.2 JTS z tego co czytam ma skrajnie różne opinie, od zachwytów po róznego rodzaju inwektywy ;).

A mógłby może ktoś się odnieść do całej reszty moich typów? W szczególności do:
S40 - 2.4i / 2.5T
A4 B6/B7 - 1.8T (tylko? czy coś innego wchodzi w grę?)
Vectra C - 2.0T
Astra H - 2.0T

Resztę chyba odpuszczam, nie wiem czy złapanie fajnego egzemplarza W203/E46 jest realne i czy ma sens względem powyższej czwórki.
rearus
Nowicjusz

28 Mar 2019, 13:36

W ujęciu do budżetu najbardziej realne będą Ople, a4 b6 i ew s40 2.4 (choć sporo jest gruzów; poszukiwany silnik)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2019, 13:45

A uelastyczniając budżet tak powiedzmy do 25 tys. (tak to chyba można w nieskończoność ;)) pojawi się coś pewniejszego/innego godnego uwagi? I czy w ogóle będzie z tym jakiś ogromny przeskok względem obecnych propozycji.
rearus
Nowicjusz

29 Mar 2019, 10:16

Im więcej ogłoszeń przeglądam tym maleją moje nadzieje na znalezienie czegoś sensownego... Zdecydowałem o zwiększeniu budżetu do 25 tys., przy okazji jeżeli będzie trzeba się przesunąć się o jakieś 1-2 tys. to nie ma z tym problemu.

Mam jakieś szanse na znalezienie Focusa ST w tym budżecie? Ewentualnie Leon 1P? Może ktoś ma coś jeszcze do zaproponowania?

EDIT:
Co prawda ze Szwajcarii ale już zarejestrowana:
[link do oferty na Olx wygasł]

Od handlarza + nie mam zielonego pojęcia czy automat w A4 B6 jest ok:

warto zobaczyć?
rearus
Nowicjusz

29 Mar 2019, 14:58

rearus napisał(a):Mam jakieś szanse na znalezienie Focusa ST w tym budżecie? Ewentualnie Leon 1P? Może ktoś ma coś jeszcze do zaproponowania?

o ST mk2 moze byc ciezko, Leon 1P za 25tys to albo 1.6 MPI, albo 1.9 TDi albo ostatecznie 2.0FSI
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

29 Mar 2019, 16:03

Czyli Leon odpada, ani na diesla ani na 100 konną benzynę sie nie piszę.

Znalazlem takiego ST, generalnie są same znaki zapytania: szwedzkie blachy, według opisu ktoś chyba sporo grzebał, no i przebieg z kosmosu, ale u mnie w mieście, więc mógłbym go obejrzeć raczej bez większego problemu, pytanie czy w ogóle warto 'tracić' czas:
rearus
Nowicjusz